Ενα μουσείο για τα πιο αποτυχημένα προϊόντα

Βγήκαν στην αγορά με τις καλύτερες προϋποθέσεις, κάποια ίσως πιο μπροστά από την εποχή τους. Θα βρίσκονταν ήδη στο βασίλειο της λήθης αν δεν ξεχώριζαν για έναν λόγο: την ηχηρή αποτυχία τους. Αλλά υπάρχουν κάποιοι που τα εκτιμούν. Στη Σουηδία, στην πόλη Χέλσινγμποργκ, ανοίγει στις 7 Ιουνίου το «Μουσείο των αποτυχιών». Η έκθεση θα κάνει και διεθνή καριέρα, καθώς θα ταξιδέψει από την Κωνσταντινούπολη ως το Βερολίνο και από το Μαϊάμι ως το Αμστερνταμ.

«Ακόμα και οι μεγαλύτερες και οι πιο οργανωμένες εταιρίες αποτυγχάνουν» λέει ο Σάμιουελ Γουέστ ο οποίος μετέχει στην έκθεση με 51 προϊόντα της συλλογής του. «Το ζήτημα είναι» λέει ο Γουέστ, «να αντιμετωπίσεις την αποτυχία και να παρουσιάσεις κάτι καλύτερο».

Apple Newton

Το Apple Newton έκανε την εμφάνισή του στις αγορές τη δεκαετία του ’90. Ηταν ένα πανάκριβο organizer, δύσκολο στη χρήση, που γρήγορα φάνηκε ότι δεν έλαβε την εμπιστοσύνη του αγοραστικού κοινού. Ηταν η πρώτη αποτυχία του Στιβ Τζομπς μετά την επιστροφή του στην Apple, το 1998. Ο Τζομπς δεν άντεχε τις αποτυχίες, ξαναδοκίμασε και ξέρουμε τι ακολούθησε…

Nokia N-Gage QD

H Nokia το παρουσίασε το 2003 σαν το αντίπαλο δέος του Nintendo Game Boy αλλά έλαβε αρνητικές κριτικές για τον περίεργο σχεδιασμό και τα άβολα πλήκτρα του. Η Nokia προσπάθησε να το επανασχεδιάσει, αλλά τελικά το απέσυρε.

CueCat

Αγνωστο στο ευρύ κοινό, ήταν ένα περίεργο προϊόν της CueCat. Ενα μηχάνημα ανάγνωσης γραμμωτού κώδικα (σε μπάρες). Υποτίθεται ότι βοηθούσε τους χρήστες να φτάσουν στην ιστοσελίδα που τους ενδιέφερε μέσω του κώδικα χωρίς να γράψουν τη διεύθυνση. Ελάχιστοι το βρήκαν χρήσιμο.

TwitterPeak

Το 2009 όταν το Twitter ήταν ακόμα νέο η εταιρία Peek προέβλεψε την επιτυχία του και σκέφτηκε να την εκμεταλλευτεί με το TwitterPeek. Η συσκευή κόστιζε 200 δολάρια και είχε πρόσβαση μόνο στο Twitter. Ελάχιστοι ήταν εκείνοι που την αγόρασαν. Το Twitter άνθισε, το TwitterPeek ξεχάστηκε.

Kodak DC40

Η ψηφιακή μηχανή της Kodak DC40 ήταν από τις πρώτες στην κατηγορία της το 1995 αλλά απέτυχε και μάλιστα συνέβαλε στη χρεοκοπία της εταιρίας το 2012.

Sony Betamax

Τη δεκαετία του 1970 εμφανίστηκε σαν ο μεγάλος ανταγωνιστής του βίντεο VHS. Το Sony Betamax ήταν πιο γρήγορο και προσέφερε καλύτερη ποιότητα εικόνας. Η λανθασμένη στρατηγική μάρκετινγκ οδήγησε στην αποτυχία. Η Sony πάντως έκλεισε την παραγωγή μόνο το 2002.

BlockBuster

H BlockBuster ήταν μία αμερικάνικη εταιρία που παρείχε υπηρεσίες ενοικίασης ταινιών και βιντεοπαιχνιδιών τη δεκαετία του ‘80 και του ’90. Η διάδοση του streaming και κυρίως η ανάπτυξη του Netflix και άλλων εταιριών παροχής ταινιών και σειρών μέσω Διαδικτύου την κατέστησαν παρωχημένη και η BlockBuster χρεοκόπησε το 2010.

Coke II

Η Coke II ή New Coke ήταν μία προσπάθεια της Coca Cola για την ανανέωση ενός ποτού που οι Αμερικανοί λατρεύουν. Εφτασε στα ράφια των σουπερμάρκετ το 1984 αλλά μέσα σε λίγους μήνες οι πελάτες ζήτησαν την επιστροφή της κλασικής Coke. Παρότι η προσπάθεια ήταν μία καθαρή αποτυχία είχε και μία θετική πλευρά. Η Coca Cola το 1985 ξεπέρασε για πρώτη φορά την αντίπαλη Pepsi.

Coke BlaK

Αλλη μία πιο καθαρή αποτυχία της Coca Cola ήταν η Coke BlaK. Το προϊόν παρουσιάστηκε το 2006. Στόχος να παρουσιάσουν μία εκδοχή της Cola με καφέ. Αντεξε μόνο δύο χρόνια μέσα σε διαμαρτυρίες και αρνητικές κριτικές για τη γεύση και την υπερβολική καφεΐνη.

Η πίτσα Colgate

Τη δεκαετία του ’80 η Colgate προσπάθησε να μπει στην αγορά τροφίμων. Παρουσίασε μία σειρά από κατεψυγμένες πίτσες. Η ιδέα δεν βρήκε ανταπόκριση. Οι πίτσες τελικά δεν είναι οδοντόκρεμες…

Αρωμα Harley Davidson

Προδιαγεγραμμένη αποτυχία; Μα όταν η Harley Davidson εκτός από μηχανές επιχειρεί να φτιάξει και αρώματα τι να περιμένει κανείς; Ηταν το 1996 και το προϊόν με το όνομα «Hot Road» – με άρωμα καπνού και μία ιδέα ξύλου – ξεχάστηκε νωρίς.

Rejuvenique

Ενα από τα πιο περίεργα εκθέματα στη συλλογή του Γουέστ είναι το Rejuvenique μία μάσκα προσώπου για «ηλεκτροσόκ». Μικρές δόσεις ηλεκτρισμού με σκοπό να διατηρήσουν το δέρμα του προσώπου νεανικό χωρίς ρυτίδες. Δεν εκτιμήθηκε καθόλου από το αγοραστικό κοινό.

Trump the Game

Ο Ντόναλντ Τραμπ εκτός από πρόεδρος των ΗΠΑ, επιχειρηματίας και τηλεπαρουσιαστής είχε κάποτε δοκιμάσει να μπει στην αγορά επιτραπέζιων παιχνιδιών. Δύο φορές προσπάθησε να προωθήσει ένα παιχνίδι με το όνομά του, «Trump the Game», το 1989 και το 2015. Και τις δύο φορές χωρίς επιτυχία.

Bic μόνο για γυναίκες

Ενα στιλό Bic μόνο για γυναίκες; Παρουσιάστηκαν το 2012 σε κόκκινο και μοβ χρώμα σε τιμή διπλάσια της κανονικής. Οι γυναίκες δεν το εκτίμησαν και αποσύρθηκε.

The post Ενα μουσείο για τα πιο αποτυχημένα προϊόντα appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα