Εκπληκτικό κοσμικό πυροτέχνημα

20:15 9/4/2017 - Πηγή: Protagon

Ενα εκπληκτικό κοσμικό φαινόμενο παρατήρησαν αστρονόμοι με επικεφαλής τον καθηγητή Τζον Μπέιλι του αμερικανικού πανεπιστημίου του Κολοράντο. Πριν από οκτώ χρόνια είχαν εντοπίσει τα ίχνη μιας τρομερής έκρηξης στον αστερισμό του Ωρίωνα. Χρησιμοποιώντας την συστοιχία τηλεσκοπίων ALMA στην Χιλή κατάφεραν να ανακαλύψουν τι ακριβώς συνέβη και να καταγράψουν εντυπωσιακές εικόνες.

Οπως εκτιμούν, πριν από περίπου 500 χρόνια δύο νεαρά άστρα συγκρούστηκαν εκτοξεύοντας προς κάθε κατεύθυνση γιγάντιες ποσότητες κοσμικής ύλης (σκόνης και αερίων). Σε δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Astrophysical

Journal» οι ερευνητές αναφέρουν ότι η σύγκρουση παρήγαγε ενέργεια ίση με αυτή που παράγει ο Ηλιος σε δέκα εκατομμύρια. έτη!

Η ανακάλυψη αλλά και η καταγραφή εικόνων από το φαινόμενο αυτό είναι σημαντική επειδή βίαιες αστρικές εκρήξεις συνδέονται κατά βάση με τα άστρα που βρίσκονται στο τελικό στάδιο του κύκλου ζωής τους και όχι με νεαρά άστρα.

Ολα συνέβησαν σε απόσταση περίπου 1.500 ετών φωτός από την Γη σε μια περιοχή που ονομάζεται Μοριακό Νέφος 1 του Ωρίωνα. Σε αυτή την περιοχή είχαν αρχίσει να σχηματίζονται πολλά νέα άστρα. Οι ερευνητές εικάζουν ότι βαρυτικές αλληλεπιδράσεις έφεραν πολύ κοντά τα δύο νεαρά άστρα με αποτέλεσμα να συγκρουστούν. Οπως αναφέρει σε άρθρο του το BBC η έκρηξη είχε ως αποτέλεσμα να διαλυθεί το μοριακό νέφος και η ύλη του (σκόνη και αέρια) να εκτοξευθούν στο Διάστημα με ταχύτητες μεγαλύτερες των 150 χλμ/δευτ.

«Αυτό που βλέπουμε σε αυτό το κάποτε ήρεμο αστρικό μαιευτήριο είναι μια κοσμική έκδοση των πυροτεχνημάτων που εκτοξεύονται σε κάθε κατεύθυνση την 4η Ιουλίου, την Ημέρα της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας», αναφέρει ο Τζον Μπέιλι. «Στην προκειμένη περίπτωση η έκρηξη κατέστρεψε το μοριακό νέφος στο οποίο γεννιούνταν άστρα και συνήθως αυτό συμβαίνει σε τέτοιες εκρήξεις. Ομως κάποιες φορές οι εκρήξεις αυτές δεν καταστρέφουν το μοριακό νέφος τους αλλά του επιτρέπουν να ρυθμίσει καλύτερα τον ρυθμό γέννησης νέων άστρων» καταλήγει.

The post Εκπληκτικό κοσμικό πυροτέχνημα appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα