Εκλογές, όχι οικουμενική!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί παραλυτικό για την πορεία της χώρας το όποιο κυβερνητικό σχήμα φέρνει αυτόν και τον Αλέξη Τσίπρα μαζί στο τιμόνι της χώρας. Και φρόντισε να το καταστήσει σαφές στο εγχώριο και το διεθνές ακροατήριο μιλώντας αργά το βράδυ της Δευτέρας στο STAR και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

«Εγώ έχω χάσει την εμπιστοσύνη στον κ. Τσίπρα. Εχω ένα πλαίσιο συνεννόησης μαζί του στα μεγάλα

εθνικά θέματα, όπως το Προσφυγικό… Δεν μπορεί να γίνει σε άλλα ζητήματα γιατί δεν υπάρχει η απαραίτητη εμπιστοσύνη και μας χωρίζει άβυσσος στις πολιτικές που θέλουμε να εφαρμόσουμε», τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, εξηγώντας ότι το κόμμα του και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν μια βασική φιλοσοφική διαφορά στον τρόπο, που αντιλαμβάνονται την οικονομία και την κοινωνία.

«Είναι μία κυβέρνηση που έχει αλλεργία στον ιδιωτικό τομέα και τις επενδύσεις και δεν προχωράει τις αποκρατικοποιήσεις», εξήγησε χαρακτηριστικά.

«Καμία πίεση από Μέρκελ»

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να αντέξει μια εκλογική αναμέτρηση, αποκλείοντας τη συγκυβέρνηση με τον κ. Τσίπρα ως θνησιγενή. «Μία οικουμενική κυβέρνηση στην πράξη δεν μπορεί να δουλέψει» είπε χαρακτηριστικά και κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι προξένησε πολύ μεγάλη ζημιά στη χώρα και πως το τρίτο μνημόνιο έχει τη δική του σφραγίδα. Διέψευσε, δε ότι η γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκέλα Μέρκελ τον παρότρυνε ή τον πίεσε να στηρίξει καθ οιονδήποτε τρόπο την κυβέρνηση.

Ερωτηθείς σχετικά, επέμεινε πως δεν βιάζεται να εγκατασταθεί στο Μέγαρο Μαξίμου και ξεκαθάρισε: «Εγώ κ. Τσίπρας δεν θα γίνω και δεν πρόκειται να λαϊκίσω», για να παραπέμψει στη στάση που έχει τηρήσει έναντι των αγροτικών κινητοποιήσεων, για τις οποίες υπενθύμισε ότι δεν στηρίζει τα μπλόκα και ότι συνέστησε στους αγρότες να είναι λελογισμένοι στις κινήσεις τους.

«Ανεκδιήγητος ο Βαρουφάκης»

Αναφορικά με την προοπτική ενός τέταρτου Μνημονίου είπε πως «δεν νομίζω ότι θα μας το δώσει κανείς ακόμη και αν το θέλαμε», επέμεινε ότι το grexit δεν είναι πάνω στο τραπέζι, ενώ εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος για τον κίνδυνο «να σέρνεται» η χώρα εντός του ευρώ. Επανέλαβε δε την πάγια θέση του κόμματος του ότι θα επιδιώξει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την περίοδο Βαρουφάκη, τον οποίο χαρακτήρισε «ανεκδιήγητο».

Απηύθυνε, μάλιστα, δριμύ κατηγορώ στον Αλέξη Τσίπρα για τους χειρισμούς του σχετικά με την αξιολόγηση, η οποία, όπως προέβλεψε θα κλείσει με μία εξάμηνη καθυστέρηση, τον Απρίλιο. «Εγώ φοβάμαι την επανάληψη του 2015: μία κυβέρνηση που προσποιείται ότι διαπραγματεύεται για να φτάσουμε σε μερικούς μήνες να δεχθούμε με την πλάτη στον τοίχο κάτι που σήμερα δεν δεχόμαστε», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος τη ΝΔ, επιμένοντας ότι η κυβερνητική πρόταση για το Ασφαλιστικό πρέπει να αποσυρθεί γιατί εμφορείται από μία διχαστική λογική.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως η χώρα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις και εθνικό σχέδιο και ξεκαθάρισε πως τυφλές αυξήσεις σε κομματικούς στρατούς – όπως αυτές, που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ – δεν θα δεχθεί. Ερωτηθείς, μάλιστα, για το κλείσιμο της ΕΡΤ, απήντησε πως εκ των υστέρων η εξυγιαντική προσπάθεια φαίνεται πως ήταν μονόδρομος. Αντλώντας από την εμπειρία στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης τάχθηκε κατά της συμμετοχής του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα επιχειρηματολογώντας: «Είναι απολύτως βέβαιο ότι το Ταμείο έχει μία σειρά από εμμονές και έχει μία συστηματική τάση να υπερεκτιμά το δημοσιονομικό κενό».

«Η ανάμειξη του ΝΑΤΟ δεν πηγαίνει όπως το περιμέναμε»

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε το πρόβλημα του Προσφυγικού «βόμβα στα θεμέλια της χώρας» και παρέπεμψε στο πρόσφατο ταξίδι του στις Βρυξέλλες: «Φόρεσα στις Βρυξέλλες την φανέλα της εθνικής Ελλάδος και έκανα τη δουλειά μου. Και τήρησα μία εθνικά υπεύθυνη στάση». Εξέφρασε, ωστόσο, τη βαθιά του ανησυχία για τα όρια της εντολής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, ενώ χαρακτήρισε μοιρολατρική τη στάση κυβερνητικών παραγόντων, που προεξοφλούν το κλείσιμο των συνόρων. «Η ανάμειξη του ΝΑΤΟ φαίνεται να μην πηγαίνει όπως το περιμέναμε. Η Τουρκία εγείρει ζητήματα. Είχαμε πει “ναι στο ΝΑΤΟ αλλά προσέξτε και ρυθμίστε από την αρχή τις επιχειρησιακές λεπτομέρειες γιατί οι διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες”», προειδοποίησε ο πρόεδρος της ΝΔ, που αναφέρθηκε και στο ραντεβού του με την πρέσβειρα της Αυστρίας στην οποία εξέφρασε, όπως είπε, την έντονη ενόχληση του για τους χειρισμούς της Βιέννης στο Προσφυγικό.

«Θα μιλήσω στο συνέδριο του Ποταμιού»

Η διεύρυνση της ΝΔ προς το Κέντρο είναι ειλημμένη απόφαση για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος, όπως τόνισε, δεν είναι ανήσυχος για τις ζυμώσεις, που επισυμβαίνουν στα δεξιά του κόμματος. Ανακοίνωσε άλλωστε ότι θα μιλήσει στο συνέδριο του Ποταμιού το προσεχές Σαββατοκύριακο.

«Διάλογος και συνεργασία με όλα τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα βεβαίως και μπορεί να υπάρχει» υπογράμμισε. «Εγώ δέχθηκα μία πρόσκληση από τον κ. Θεοδωράκη και θα πάω να μιλήσω στο συνέδριο του Ποταμιού» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας το άνοιγμα της ΝΔ προς το μεταρρυθμιστικό Κέντρο.

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε πως οι πόρτες της ΝΔ θα πρέπει να είναι ανοικτές και πως ευθύνη του είναι να εκφράσει τους συντηρητικούς και τους Κεντροδεξιούς ψηφοφόρους. Χαρακτήρισε, μάλιστα, πολύτιμους συνομιλητές τους πρώην πρωθυπουργούς της ΝΔ, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά και εξήρε με τα όποια λάθη τους – όπως είπε χαρακτηριστικά – την προσφορά τους στον τόπο.

Υπογράμμισε, πάντως, ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται από τον ίδιο…

The post Εκλογές, όχι οικουμενική! appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα