Εισαγγελική παρέμβαση για τις αποκαλύψεις περί μυστικών κονδυλίων σε βαλκανικά ΜΜΕ

Προκαταρκτική έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της παραβίασης μυστικών της Πολιτείας σε βαθμό κακουργήματος, διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών με αφορμή τη δημοσιοποίηση από τον ιστότοπο iefimerida συγκεκριμένων στοιχείων για τη διάθεση των απορρήτων κονδυλίων του υπουργείου Εξωτερικών και τους παραλήπτες των εν λόγω χρηματοδοτήσεων.

Η έρευνα θα διεξαχθεί από την Ασφάλεια Αττικής με βάση το άρθρο 146 του

Ποινικού Κώδικα, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «όποιος με πρόθεσή του και παράνομα παραδίδει ή αφήνει να περιέλθουν στην κατοχή ή τη γνώση άλλου έγγραφα, σχέδια ή άλλα πράγματα ή ειδήσεις που τα συμφέροντα της πολιτείας ή των συμμάχων της επιβάλλουν να τηρηθούν απόρρητα απέναντι σε ξένη κυβέρνηση, τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών».

Στο επίμαχο δημοσίευμα γινόταν αναφορά σε συγκεκριμένους κωδικούς από τους οποίους διοχετεύθηκαν τα χρήματα, συνολικού ύψους 1 εκατ. ευρώ, ενώ αποκαλύπτονταν και οι παραλήπτες (ανάμεσά τους ΜΜΕ σε χώρες της Βαλκανικής).

Είχε προηγηθεί η οργισμένη αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου για την ενέργεια των υπευθύνων της εν λόγω ιστοσελίδας.

Συγκεκριμένα, στη σχετική ανακοίνωση που εξεδόθη, γίνεται λόγος για «πρωτοφανή αθλιότητα του iefimerida, με την υπογραφή πρώην ρεπόρτερ του MEGA (σ.σ. κοινοβουλευτικού συντάκτη Δημήτρη Τάκη) να δημοσιοποιήσει δήθεν πληροφορίες για την διάθεση των απορρήτων κονδυλίων του υπουργείου Εξωτερικών», ενέργεια που όπως υπογραμμίζεται, «θίγει ευθέως τα εθνικά συμφέροντα».

Στην ίδια ανακοίνωση το Μαξίμου επιτίθεται με δριμύτητα κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη τον οποίο και κατηγορεί ότι «έθεσε θέμα απορρήτων κονδυλίων ακόμη και με διαρροές στον Τύπο».

«Αν ο κ. Μητσοτάκης θέλει να ενημερωθεί για τα απόρρητα κονδύλια, να ζητήσει άμεσα συνάντηση από τον Πρωθυπουργό. Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει να κρύψει τίποτα και όλα είναι στο φως, σε αντίθεση με τη περίοδο που κυβερνούσε η ΝΔ», αναφέρει το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού και καλεί τον πρόεδρο της ΝΔ «να σταματήσει να υπονομεύει την εξωτερική πολιτική της χώρας».

«Όποια προβοκάτσια και αν κατασκευάσουν να είναι βέβαιοι ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει στις διαδικασίες διαφάνειας και έλεγχου που η ίδια θεσμοθέτησε», καταλήγει η ανακοίνωση.

Την αγανάκτησή του για το δημοσίευμα εξέφρασε και ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, θέτοντας ταυτόχρονα «σοβαρά ερωτήματα για τον στόχο και τις επιδιώξεις όσων πολιτικών προσώπων και ηλεκτρονικών Μέσων δίνουν και αναπαράγουν αυτές τις “ειδήσεις”».

Σφοδρές αντιδράσεις κομμάτων και πολιτικών

«Τα υπόγεια του Μαξίμου επιδιώκουν την φίμωση του Τύπου και την διαστρέβλωση των ειδήσεων» καταγγέλλει το ΚΙΝΑΛ με αφορμή την έρευνα σε βάρος του iefimerida.gr.

«Μπροστά σε έναν αδρανή και αμήχανο Πρωθυπουργό σε συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, Υπουργοί ανταλλάσσουν κατηγορίες για μεταφορά ιδιωτικού και δημοσίου χρήματος. Το γεγονός αυτό είναι πρωτοφανές για την ιστορία των Υπουργικών Συμβουλίων της χώρας» σχολιάζει η Χ. Τρικούπη. Διαμηνύει δε ότι «αναμένεται η εισαγγελική έρευνα να στραφεί στην ουσία των καταγγελιών αυτών».

Για να καταλήξει το Κίνημα Αλλαγής: «Η ελευθερία του Τύπου αποτελεί αδιαπραγμάτευτο συνταγματικό και δημοκρατικό κεκτημένο. Τα υπόγεια του Μαξίμου επιδιώκουν την φίμωση του Τύπου και την διαστρέβλωση των ειδήσεων».

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και το Ποτάμι. Αναλυτικά, η Σεβαστουπόλεως αναφέρει:

«Oι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ βρήκαν τον ένοχο! Δεν είναι το πλήρως αδιαφανές σύστημα διαχείρισης των μυστικών κονδυλίων, που κάποτε κατήγγειλαν και σήμερα εφαρμόζουν αλλά είναι οι ρεπόρτερ του iefimerida.gr ! ‘Όταν δε ο συντάκτης που το υπογράφει, έχει δουλέψει και στο MEGA, το «παράπτωμα» είναι ασυγχώρητο για τους κυβερνητικούς.

»Επιτέλους ας ασχοληθούν με τα προβλήματα της χώρας και οι υπουργοί αντί για αλληλοκαρφώματα να απαντήσουν που πραγματικά πάνε τα μυστικά κονδύλια και τι σκοπούς εξυπηρετούν. Το κυνήγι των δημοσιογράφων μαρτυρά πανικό και αντιδημοκρατικές νοοτροπίες.»

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, ο εκ των αντιπροέδρων του κόμματος Αδωνις Γεωργιάδης σχολίασε:

«Ενώ το ζήτημα για τα μυστικά κονδύλια άνοιξε κατόπιν των κατηγοριών του Πάνου Καμμένου κατά του Νίκου Κοτζιά, ο κύριος Τσίπρας κυνηγάει όλους τους άλλους και κυρίως αθώους δημοσιογράφους, για να καλύψει τον συνεταίρο του. Ντροπή του…»

Ενώ σε ανάρτησή του αναφέρθηκε και στον Δημήτρη Τάκη που υπέγραφε το σχετικό κείμενο:

Θα ήταν κωμικό αν δεν διέσυραν ανθρώπους και ειδικά τον @dtakis ντροπή https://t.co/5KUghXZ6N7

Άδωνις Γεωργιάδης (@AdonisGeorgiadi) 19 Οκτωβρίου 2018

Με αιχμηρό τρόπο σχολιάζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος την έρευνα που ξεκίνησε σε βάρος του iefimerida μετά τις αποκαλύψεις για μυστικά κονδύλια.

Η δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου:

«Όταν λέχθηκαν αυτά που λέχθηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο, το να κατηγορεί η κυβέρνηση το iefimerida για δήθεν αποκάλυψη μυστικών ή για βλάβη των εθνικών συμφερόντων, μπορεί να θεωρηθεί είτε κυβερνητικός αυτοσαρκασμός είτε απύθμενο θράσος. Δυστυχώς πρόκειται για το δεύτερο».

Σαφές μήνυμα κατά των διώξεων σε δημοσιογράφους στέλνει η Ενωση Κεντρώων.

«Ο εισαγγελέας να ψάξει αν «φαγώθηκαν» χρήματα και την διαχείριση που έγινε και γίνεται και όχι να προβαίνει σε διώξεις δημοσιογράφων μήπως παρέβησαν τον νόμο».

The post Εισαγγελική παρέμβαση για τις αποκαλύψεις περί μυστικών κονδυλίων σε βαλκανικά ΜΜΕ appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα