Εγκαίνια στην Ιερουσαλήμ – Τσακωμός στα social media για το αίμα των Παλαιστινίων [live video]

Ενώ στην Ιερουσαλήμ Αμερικανοί και Ισραηλινοί γιόρταζαν την εγκατάσταση της μόνιμης διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ στην πόλη – σύμβολο της ατέρμονης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, οι αντιμαχόμενες πλευρές ερίζουν για το ποιος ευθύνεται για τον θάνατο δεκάδων Παλαιστινίων που πλήρωσαν τη Δευτέρα με την ίδια τους τη ζωή την αντίθεσή τους στην μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας.

Οι απώλειες των Παλαιστινίων αποτελούν αποκλειστική ευθύνη της Χαμάς, της οργάνωσης που βρίσκεται πίσω από τη μαζική εκστρατεία εισβολής στα ισραηλινά εδάφη,

υποστήριξε σε ανάρτησή του στο Twitter το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ (δείτε τη κάτω).

Palestinian casualties at Gaza fence are sole responsibility of #Hamas, the organizer of the mass campaign to sabotage the Israel-#Gaza fence and storm into Israel.

Israel will not allow the infiltration of hostile elements & will protect its citizens from Hamas violence. pic.twitter.com/VAN1IzEunS

Israel Foreign Min. (@IsraelMFA) May 14, 2018

Διαφορετική ήταν η θέση της Αγκυρας που υποστήριξε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μοιράζονται με το Ισραήλ την ευθύνη για τη «σφαγή των Παλαιστινίων στη Γάζα από τον ισραηλινό στρατό».

«Η αμερικανική κυβέρνηση είναι εξίσου υπεύθυνη με το Ισραήλ για τη σφαγή αυτή», έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ, για να συμπληρώσει: «Μεταφέροντας την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ, η αμερικανική κυβέρνηση υπονόμευσε τις πιθανότητες μιας ειρηνικής διευθέτησης και προκάλεσε μια πυρκαγιά που θα οδηγήσει σε περισσότερες ανθρώπινες απώλειες, συμφορές και καταστροφές στην περιοχή».

Από το Λονδίνο όπου βρίσκεται στο πλαίσιο επίσκεψης, ο Ταγίπ Ερντογάν υπογράμμισε ότι πλέον οι ΗΠΑ έχουν χάσει τον μεσολαβητικό τους ρόλο στη Μέση Ανατολή.

Ο αριθμός των παλαιστινίων διαδηλωτών που έπεσαν νεκροί από τις σφαίρες των Ισραηλινών τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων κατά μήκος των συνόρων με τη Γάζα, ξεπέρασαν τους 40, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών υγείας. Οι τραυματίες έφθασαν τους 900 εκ των οποίων οι μισοί φέρουν τραύματα από πυροβόλα όπλα.

Έκκληση για «αυτοσυγκράτηση» απηύθυνε το Βερολίνο, επισημαίνοντας ότι τόσο τη θέση του όσο και αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με το καθεστώς της πόλης της Ιερουσαλήμ, παραμένει σταθερή.

«Το άνοιγμα της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ δεν πρέπει να αποτελεί αφορμή για βία. Σε μια τέτοια μέρα όπως η σημερινή καλούμε όλους να αποφύγουν την κατάχρηση του δικαιώματος για ειρηνική έκφραση άποψης. Ταυτόχρονα πρέπει το Ισραήλ να τηρήσει την αρχή της αναλογικότητας στη λήψη μέτρων προστασίας», δήλωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Αντεμπαρ και πρόσθεσε ότι «η γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί, όπως και η ΕΕ, να έχει την πεποίθηση ότι στη διαμάχη για το καθεστώς της Ιερουσαλήμ μπορεί να υπάρξει μόνο μία αμοιβαία αποδεκτή λύση έπειτα από διαπραγμάτευση».

Η κυρία ‘Αντεμπαρ θέλησε επίσης να διευκρινίσει ότι κανένας εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δεν συμμετείχε στην δεξίωση που παρέθεσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου την Κυριακή το βράδυ, με αφορμή την μετακίνηση της αμερικανικής πρεσβείας. «Η γερμανική κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να μην κάνει οτιδήποτε θα μπορούσε να προκαλέσει αμφιβολίες για την θέση της σε ό,τι αφορά το διεθνές δίκαιο σε σχετικά με το καθεστώς της πόλης της Ιερουσαλήμ», τόνισε χαρακτηριστικά.

Και όλα αυτά ενώ ήταν σε εξέλιξη, σε πανηγυρικό κλίμα η τελετή εγκαινίων της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, παρουσία της Ιβάνκα Τραμπ σε μία κίνηση ισχυρής πολιτικής σημασίας από τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Στο βίντεο κάτω ο ανώτερος σύμβουλος του Τραμπ και γαμπρός του από το 2009, (εβραϊκής καταγωγής) Τζάρεντ Κούσνερ, ευχαριστεί τη σύζυγό του για όλες τις προσπάθειες που βοήθησαν να γίνει πράξη η μεταφορά της πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.

Jared Kushner: “Ivanka thank you for all of the great work you do to help so many people in our country and throughout the world, including me… I love you.” pic.twitter.com/Qso8lYbHDn

Fox News (@FoxNews) May 14, 2018

«Σήμερα ανοίγουμε την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, στο Ισραήλ», τόνισε κατά την έναρξη της τελετής ο αμερικανός πρέσβης στο εβραϊκό κράτος, Ντέιβιντ Φρίντμαν.

The post Εγκαίνια στην Ιερουσαλήμ – Τσακωμός στα social media για το αίμα των Παλαιστινίων [live video] appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα