ΕΔΟΕΑΠ: Δεν υπάρχει… κάστανο σου λέω!

Στο χώρο των ΜΜΕ αναζητείται κατεπειγόντως ιερό… κάστανο! Κάτι σαν το μαγικό φίλτρο του Αστερίξ που θα δώσει δύναμη και θα σώσει το καταρρέον ιδιότυπο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης των Δημοσιογράφων.

Και η μεν Κοινωνία είναι αγανακτισμένη -δικαίως ίσως- με τους «Αλήτες ρουφιάνους» που δήθεν ζητούν να εξαιρεθούν από τον Καιάδα του ΕΟΠΥΥ, η δε κυβέρνηση έχει πρόθυμα αναλάβει το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου ανάμεσα σε εργοδότες που δεν πληρώνουν και σε συνδικαλιστές που αλληλοσπαράσσονται.

Κανείς όμως δεν τολμά να πει το αυτονόητο και την αλήθεια! Γιατί είναι πολλά τα λεφτά και περισσεύουν οι καρέκλες στο σκληρό πόκερ της εξουσίας του Τύπου. Και γιατί με νόμο της χούντας, η Πολιτεία και οι ιδιοκτήτες ΜΜΕ δεν έχουν καταβάλει, από το 1968 μέχρι σήμερα, ούτε μια δραχμή, ούτε ένα ευρώ, για την Περίθαλψη και την Κοινωνική Πρόνοια των εργαζόμενων στον Τύπο!

Τι να μιλάμε τώρα για Ελευθερία, Πλουραλισμό, Νόμους, Σύνταγμα και Δημοκρατία….

Ας μιλήσουμε, λοιπόν, τη σκληρή γλώσσα των αριθμών, ώστε να κατανοήσουν όλοι οι έλληνες πολίτες το ζήτημα ζωής και… φαρμάκου που τίθεται σήμερα με τον επαπειλούμενο θάνατο ενός από τα υγιέστερα ασφαλιστικά Ταμεία της χώρας. Πρόκειται για τον αυτοδιαχειριζόμενο, ΝΠΙΔ εποπτευόμενο από την Πολιτεία Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, ΕΔΟΕΑΠ.

Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι προβεβλημένοι και μη, αλήτες και μη, ρουφιάνοι και μη -ΟΠΩΣ ΣΕ ΟΛΑ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ- στο Ταμείο αυτό είναι όλοι μαζί και ασφαλισμένοι 17.755 άνθρωποι.

Η αλήθεια είναι ότι δεν ζητούν εξαίρεση, αλλά ανθρώπινη Κοινωνική Ασφάλιση με καταβολή εισφορών όχι μόνο από τους εργαζόμενους όπως έως τώρα, αλλά και από τους εργοδότες. Και φυσικά ζητούν να νομοθετήσει η κυβέρνηση Ιδιότυπο Πόρο για την Περίθαλψη και την Επικούρηση τους. Γιατί από τις 15/9/2016 με την παράγραφο 8 του αρθρου 22 του ν.4387, 17.755 φορολογούμενοι έλληνες πολίτες ανήκουν σε ένα ΑΠΟΡΟ ΤΑΜΕΙΟ!

Κατ’ απαίτηση της Τρόικας και μετά από τρεις προθεσμίες που -με καλή θέληση, είναι αλήθεια- έδωσε η παρούσα κυβέρνηση (τις δύο με νομοθετικές ρυθμίσεις ) το Ιερό Γκράαλ του αγγελιόσημου και του κλάδου χάθηκε οριστικά .

Προηγουμένως είχε μισο-αδειάσει από:
– το εγκληματικό για το Κοινωνικό Ασφαλιστικό μας Σύστημα PSI της 12/3/2012,
– τη δυσεπίλυτη και παρατεταμένη οικονομική Κρίση,
– τη βέκια αυτοκαταστροφική αντίληψη ενός κλάδου που συντεχνιακά πίστεψε ότι είναι… περιούσιος και από
– αναποτελεσματικές διοικήσεις, μηδέ της επί των ημερών μου εξαιρουμένης, που είχαν να παλέψουν με όλα τα παραπάνω .

Μαζί, είχαμε να αντιμετωπίσουμε ένα σκληρό εργοδοτικό, πολιτικό, οικονομικό και συντεχνιακό συνδικαλιστικό σύστημα. Χωριστά το καθένα από τα παραπάνω, ίσως παλεύεται. Ενωμένο σε τσακίζει αλύπητα…

Υπάρχει ελπίδα; Με ρωτούν πολλοί αγωνιούντες και εξουθενωμένοι συνάδελφοι. «Δεν υπάρχει… κάστανο», απαντώ.

Μόνη λύση είναι να νομοθετήσει η κυβέρνηση ασφαλιστικές εισφορές για τους κλάδους Υγείας – Πρόνοιας, με εισφορές κατά το ίσο με όλους τους έλληνες εργαζόμενους και εργοδότες, σύμφωνα με τα ισχύοντα και με Ιδιότυπο Πόρο Κοινωνικής Ασφάλισης, ΙΠΚΑ-ΜΜΕ, για την συμμετοχή της Πολιτείας στο ΝΠΙΔ ΕΔΟΕΑΠ. Όλα τα άλλα, από τον περασμένο «μαύρο» Σεπτέμβρη είναι παιχνίδι μετακύλισης ευθυνών σε τριμερείς επιτροπές. Μια επικίνδυνη για όλους διελκυστίνδα. Κυρίως για το μέλλον του Τύπου στη χώρα μας, για την Κοινωνική Ασφάλιση 17.755 πολιτών και για όσους έχουν από το νόμο ποινικές και αστικές ευθύνες για την κατάσταση όπως διαμορφώθηκε.

Γι’ αυτό σου λέω… Αλέξη ξεκόλλα! Δεν είμαστε όλοι οι δημοσιογράφοι Αλήτες και Ρουφιάνοι. Ακούς άραγε;

*Η Ελένη Σπανοπούλου είναι δημοσιογράφος /πρόεδρος ΕΔΟΕΑΠ 2009-2013

The post ΕΔΟΕΑΠ: Δεν υπάρχει… κάστανο σου λέω! appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα