Εμπλοκή αστυνομικών σε οργάνωση διακίνησης όπλων

10:23 5/6/2016 - Πηγή: Protagon

Οχι φέτος, ούτε πέρυσι, αλλά στο 2007 φτάνουν οι ρίζες της οργάνωσης που διακινούσε παρανόμως όπλα και στην οποία συμμετείχαν και αστυνομικοί αλλά και ειδικοί φρουροί. Τα όσα γίνονται γνωστά μετά την επιχείρηση σκούπα της Ελληνικής Αστυνομίας συγκλονίζουν και προκαλούν ερωτηματικά για το κατά πώς είναι δυνατόν το κύκλωμα να δρα για 10 χρόνια ανενόχλητο.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

Η ΕΛΑΣ με μία ευρεία επιχείρηση κατάφερε και εξάρθρωσε κύκλωμα διακίνησης όπλων, το οποίο δραστηριοποιούνταν συστηματικά από το

2007. Η σπείρα εισήγαγε, διακινούσε και εμπορευόταν όπλα και πυρομαχικά. Ο τρόπος ήταν ο εξής: τα μέλη της οργάνωσης αφού προμηθεύονταν μη λειτουργικά όπλα, τα μετέτρεπαν σε ενεργά και τα πουλούσαν σε τιμή χαμηλότερη της εμπορικής τους αξίας. Πολλά από αυτά τα εισήγαγαν από χώρες του εξωτερικού, (Αυστρία, Γερμανία, Αμερική).

Κατασχέθηκαν -μεταξύ άλλων- 45 πιστόλια, 9 πολεμικά τυφέκια, 3 χειροβομβίδες, 22 καραμπίνες-κυνηγητικά όπλα και πάνω από 26.000 φυσίγγια.

Η αστυνομική επιχείρηση εξελίχθηκε από το πρωί του Σαββάτου και έγιναν 18 συλλήψεις σε περιοχές των Χανίων και την Κομοτηνή, ατόμων από 27 έως 59 ετών

Η εγκληματική οργάνωση δραστηριοποιούταν κυρίως σε περιοχές της Κρήτης και της Αττικής όπου διοχέτευε τον παράνομο οπλισμό. Στο πλαίσιο της εξάρθρωσης συνελήφθησαν 18 άτομα που φέρεται να εμπλέκονται στην υπόθεση, μεταξύ των οποίων και δύο ειδικοί φρουροί, οι οποίοι με βάση τις πληροφορίες δεν ήταν… τακτικά μέλη της σπείρας.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για αδικήματα, που εμπίπτουν στη νομοθεσία περί όπλων ενώ για την υπόθεση κατηγορούνται άλλα 28 άτομα μεταξύ των οποίων και δύο ειδικοί φρουροί.

Η αστυνομική επιχείρηση εξελίχθηκε από το πρωί του Σαββάτου και έγιναν 18 συλλήψεις σε περιοχές των Χανίων και την Κομοτηνή, ατόμων από 27 έως 59 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματα, που εμπίπτουν στη νομοθεσία περί όπλων.

Πώς λειτουργούσε η σπείρα

Ηγετικό ρόλο είχε ένας 31χρονος, που συνελήφθη, ο οποίος λάμβανε τις βασικές αποφάσεις για την οργάνωση, τη συμμετοχή και το συντονισμό των μελών της οργάνωσης και ήταν επιφορτισμένος με τη διενέργεια, σε αρχικό στάδιο της παραγγελίας από χώρες του εξωτερικού συγκεκριμένων τύπων μη λειτουργικών όπλων από κοινού με άλλα δύο μέλη της οργάνωσης.

Τα μέλη της οργάνωσης λειτουργούσαν με διακριτούς ρόλους στις επιμέρους δραστηριότητές της, που αφορούσαν ειδικότερα, στην απόκρυψη των όπλων και των πυρομαχικών, την μεταποίηση και τροποποίηση τους σε λειτουργικά, το δειγματισμό τους σε υποψήφιους αγοραστές, τη μεταφορά τους και τη περαιτέρω προώθηση, διακίνηση και πώλησή τους σε περιοχές κυρίως της Κρήτης και της Αττικής.

Μέλη της οργάνωσης που είχαν την ιδιότητα του οπλοπώλη και του οπλουργού αντίστοιχα, λόγω των ειδικών τους γνώσεων υποστήριζαν τη διαδικασία. Συγκεκριμένα ο οπλουργός μετέτρεπε τα όπλα σε λειτουργικά, όμοια με τα εργοστασιακά ιδίου τύπου, ώστε να μην γίνεται αντιληπτή η διαφορά από τους τελικούς αποδέκτες – αγοραστές.

Αλλα μέλη της οργάνωσης, αναλάμβαναν την περαιτέρω διάθεση – πώληση των όπλων αυτών, ενώ επιπλέον υποστήριζαν τη διακίνηση – διαμεσολάβηση και εμπορία όπλων – πυρομαχικών, που κατείχαν παράνομα τρίτα πρόσωπα- άσχετα με την οργάνωση, καθώς και φυσιγγίων, τα οποία αποκτούσαν νόμιμα στο πλαίσιο λειτουργίας σκοπευτικού συλλόγου.

Πιο αναλυτικά, μέλος της οργάνωσης με την ιδιότητα του Προέδρου Τοπικού Σκοπευτικού Συλλόγου της Κρήτης, προμήθευε την οργάνωση με φυσίγγια, τα οποία διοχετεύονταν στην εγχώρια αγορά. Τα φυσίγγια προέρχονταν από μη αναλωθέντα κατά τη διαδικασία των αγώνων – ασκήσεων σκοποβολής, ενώ επιπλέον ο ίδιος συμμετείχε ή διαμεσολαβούσε και στη διαδικασία της εμπορίας.

Ο παραπάνω, ανεξάρτητα από τη συμμετοχή του και τη λειτουργία της ως άνω εγκληματικής οργάνωσης, είχε ενωθεί με άλλα τρία μέλη της, με σκοπό την επιπλέον παράνομη διάθεση και πώληση φυσιγγίων σε ενδιαφερόμενους αγοραστές, αποκομίζοντας έτσι πρόσθετο οικονομικό όφελος.

The post Εμπλοκή αστυνομικών σε οργάνωση διακίνησης όπλων appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα