Δύο δονήσεις 4 και 4,7 Ρίχτερ συγκλόνισαν μέσα στη νύχτα το Κιλκίς

07:29 2/1/2018 - Πηγή: Protagon

Διαδοχικές σεισμικές δονήσεις καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, λίγο μετά τα μεσάνυχτα και τα ξημερώματα της Τρίτης, βόρεια-βορειοδυτικά του Κιλκίς, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η πρώτη δόνηση, μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 00:13 σε απόσταση 28 χιλιομέτρων βόρεια-βορειοδυτικά του Κιλκίς. Ακολούθησε τρία λεπτά αργότερα δόνηση 3,8 Ρίχτερ και στις 00:19 σεισμός

3,3 Ρίχτερ.

Η δεύτερη, που ήταν ισχυρότερη και είχε μέγεθος 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 06:24 σε απόσταση 25 χιλιομέτρων βόρεια-βορειοδυτικά του Κιλκίς, ή 367 βόρεια της Αθήνας.

Δεν έχουν αναφερθεί υλικές ζημιές μέχρι στιγμής.

Να σημειωθεί ότι το 2017 είχε κλείσει τα ξημερώματα της Κυριακής με ισχυρή δόνηση 4,6 Ρίχτερ στον Κορινθιακό Κόλπο η οποία έγινε αισθητή και στην Αθήνα.

Σε επιφυλακή οι σεισμολόγοι

Εν τω μεταξύ, προβληματισμένοι είναι οι σεισμολόγοι για τη σεισμική δραστηριότητα στη περιοχή.

«Είμαστε σε ετοιμότητα -τα ερευνητικά ιδρύματα της χώρας και ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, αλλά θεωρώ ότι οι σεισμοί θα μείνουν σ’ αυτό περίπου το επίπεδο και δεν θα έχουμε περαιτέρω προβλήματα», δήλωσε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμης Λέκκας.

«Θεωρώ ότι όλο αυτό το φαινόμενο θα συνεχιστεί 1-2 μέρες τουλάχιστον διότι, αν κοιτάξουμε πίσω μας και δούμε το σεισμικό ιστορικό της περιοχής, θα διαπιστώσουμε πως έχουμε να κάνουμε με μια περιοχή που δίνει τέτοιους σεισμούς, τέτοιες ακολουθίες και υποθέτουμε πως και τώρα έτσι θα εξελιχθεί η κατάσταση».

«Χρειάζεται κάποια προσοχή, να μην μπαίνουμε σε σπίτια παλιά, αλλά θεωρώ πως δεν πρέπει να υπάρχει έντονη ανησυχία στον κόσμο» ανέφερε -μεταξύ άλλων- ο κ. Λέκκας.

Από την πλευρά του ο σεισμολόγος Κωνσταντίνος Παπαζάχος παραδέχθηκε τον προβληματισμό για τη σεισμική δραστηριότητα. Μιλώντας στον Ant1 επισήμανε ότι «υπάρχει το ενδεχόμενο μεγαλύτερου σεισμού και να πρόκειται για ακολουθία με προσεισμικό χαρακτήρα, αν και πιο πιθανό είναι να »σβήσει» φυσιολογικά».

«Δεν έχουμε ξεκάθαρη εικόνα ακόμη. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε πιο ισχυρό σεισμό, λόγω του ιστορικού της περιοχής», πρόσθεσε.

Δήμαρχος Κιλκίς: «Δεν ανησυχούν οι κάτοικοι»

Σε ετοιμότητα βρίσκεται από νωρίς την Τρίτη ο Δήμος Κιλκίς μετά τις σεισμικές δονήσεις. Μιλώντας στο ΑΠΕ ο δήμαρχος της πόλης Δημήτρης Σισμανίδης είπε ότι «ο πρωινός σεισμός ήταν μεγάλος, ωστόσο δεν υπάρχει καμία ανησυχία στους κατοίκους. Όλα κυλούν ομαλά στην περιοχή και περιμένουμε ενημέρωση από τους σεισμολόγους. Δεν ισχύουν όλα όσα ακούγονται πως οι κάτοικοι του Δροσάτου πανικοβλήθηκαν και βγήκαν στους δρόμους με τις κουβέρτες».

The post Δύο δονήσεις 4 και 4,7 Ρίχτερ συγκλόνισαν μέσα στη νύχτα το Κιλκίς appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα