Διπλός Οσκαρικός θρίαμβος για τον Ντελ Τόρο

07:24 5/3/2018 - Πηγή: Protagon

Αυτή τη φορά εντάσεις και γκάφες δεν υπήρξαν. Μάλιστα η αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου απέδειξε ότι έχει μια αστείρευτη δύναμη αυτοσαρκασμού: ανέβασε ξανά στη σκηνή τον Γουόρεν Μπίτι και τη Φέι Ντάναγουεϊ για να ανακοινώσουν το Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Πέρυσι τα είχαν μπερδέψει, είχαν αναφωνήσει (η Ντάναγουεϊ συγκεκριμένα) «La La Land» ενώ ο νικητής ήταν το «Moonlight», όμως εφέτος τα είπαν σωστά: «The Shape of Water», η «Μορφή του Νερού» του Γκιγιέρμο ντελ Τόρο ήταν η καλύτερη ταινία της χρονιάς.

Ανεβαίνοντας στη σκηνή

για να παραλάβει το βραβείο ο μεξικανός σκηνοθέτης πήρε το φάκελο με το αποτέλεσμα και τον… κοίταξε για να σιγουρευτεί ότι είναι ο ίδιος νικητής, δείχνοντας τον, στη συνέχεια, στο κοινό του Dolby Theater.

O Γκιγιέρμο ντελ Τόρο επιδεικνύει στο κοινό τον φάκελο με το όνομα της ταινίας του. Mε την πλάτη γυρισμένη στον φακό ο Γουόρεν Μπίτι που επέστρεψε στη σκηνή μετά την περυσινή γκάφα (Reuters).

«Οταν ήμουν παιδί στο Μεξικό, έβλεπα ταινίες του κλασικού σινεμά. Κι ο Στίβεν Σπίλμπεργκ μου είπε, αν ανέβεις απόψε στη σκηνή, να νιώσεις μέρος αυτής της κληρονομιάς και να είσαι περήφανος. Αφιερώνω το βραβείο στους νέους, που μας δείχνουν πώς γίνονται τα πράγματα, σε όλες τις χώρες. Μεγαλώνοντας στο Μεξικό, ποτέ δεν πίστευα ότι θα μου συνέβαινε αυτό — αλλά μου συνέβη. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τη φαντασία για να μιλήσετε για όλα αυτά που συμβαίνουν στον κόσμο σήμερα, μπορείτε να το κάνετε. Αυτή είναι μια πόρτα, κλοτσήστε την και μπείτε!», είπε στον ευχαριστήριο λόγο του ο Ντελ Τόρο ο οποίος τιμήθηκε και με το Οσκαρ σκηνοθεσίας.

Η αλληγορική ταινία του Ντελ Τόρο επικράτησε ανάμεσα στις υπόλοιπες οκτώ υποψήφιες: «Τρεις Πινακίδες έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι» του Μάρτιν ΜακΝτόνα, «Τρέξε!» του Τζόρνταν Πιλ, «Lady Bird» της Γκρέτα Γκέργουιγκ, «Να με Φωνάζεις με το Ονομά σου» του Λούκα Γκουαντανίνο, «Δουνκέρκη» του Κρίστοφερ Νόλαν, «Η πιο Σκοτεινή Ώρα» του Τζο Ράιτ, «The Post: Απαγορευμένα Μυστικά», του Στίβεν Σπίλμπεργκ, και «Αόρατη Κλωστή» του Πολ Τόμας Αντερσον.

Οσκαρ α’ ανδρικού ρόλου έλαβε ο Γκάρι Ολντμαν για την ερμηνεία του ως Γουίνστον Τσόρτσιλ στο «Darkest Hour» του Τζο Ράιτ και Οσκαρ α’ γυναικείου η Φράνσις ΜακΝτόρμαντ για τον ρόλο της «Τρεις Πινακίδες έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι». Είναι το δεύτερο Οσκαρ της ΜακΝτόρμαντ μετά το «Fargo» των Κοέν πίσω στη δεκαετία του 1990.

Οι καλύτεροι ηθοποιοί: Σαμ Ρόκγουελ, Φράνσις ΜακΝτόρμαντ, Αλισον Τζένεϊ και Γκάρι Ολντμαν

Το Οσκαρ β΄ ανδρικού ρόλου πήρε ο Σαμ Ρόκγουελ για την ερμηνεία του στο φιλμ «Τρεις Πινακίδες έξω από το Εμπινγκ, στο Μιζούρι», ενώ το β’ γυναικείου έλαβε η Αλισον Τζένεϊ για το «Εγώ, η Τόνια».

O Γκάρι Ολντμαν στην ευχαριστήρια ομιλία του (Reuters)

«Ζω χρόνια στην Αμερική κι είμαι ευγνώμων για τα δώρα που μου έδωσε. Το σπίτι μου, την οικογένειά μου, και τώρα το Οσκαρ. Οι ταινίες έδωσαν ένα όνειρο σ’ ένα αγόρι από του Σαουθάμπτον» είπε ο Γκάρι Ολντμαν για το πρώτο Οσκαρ της καριέρας του. Ο 60χρονος ηθοποιός ευχαρίστησε τον σκηνοθέτες Τζο Ράιτ, όλους τους συνεργάτες, τον… Γουίνστον Τσόρτσιλ που όπως είπε χαρακτηριστικά «ήταν καλή παρέα σ’ αυτή τη περιπέτεια», αλλά και τη μητέρα του που γίνεται 99 χρόνων σε λίγο καιρό και παρακολουθεί την τελετή από τον καναπέ της.

Πιο εμπνευσμένη ήταν η ομιλία της ΜακΝτόρμαντ η οποία κέρδισε το δεύτερο Οσκαρ της καριέρας της, αυτή τη φορά υποδυόμενη μια μητέρα που ζητά εκδίκηση από την τοπική αστυνομία της πόλης της επειδή δεν κάνει ό,τι μπορεί για να βρει τον βιαστή και δολοφόνο της κόρης της.

H Φράνσις ΜακΝτόρμαντ στην ευχαριστήρια ομιλία της (Reuters)

«Εχω κάποια πράγματα να πω. Ευχαριστώ τον Μάρτιν ΜακΝτόνα – δες τι έκανες. Είμαστε ένα μάτσο αναρχικοί, αλλά τα καταφέρνουμε καλά» είπε η ηθοποιός και κάλεσε όλες τις γυναίκες που ήταν υποψήφιες απόψε, σε κάθε κατηγορία, να σηκωθούν. «Μη μας μιλάτε μόνο απόψε στο πάρτι, καλέστε μας στα γραφεία σας να μιλήσουμε για τη δουλειά μας», συμπλήρωσε.

Το βραβείο απένειμαν στην ηθοποιό η Τζόντι Φόστερ και η Τζένιφερ Λόρενς στη θέση του Κέισι Αφλεκ, που πέρσι κέρδισε το Όσκαρ καλύτερου ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία «Μια πόλη δίπλα στη θάλασσα».

H Τζόντι Φόστερ -με πατερίτσες!- και η Τζένιφερ Λόρενς παρουσίασαν το Οσκαρ α’ γυναικείου ρόλου, σε μια εξέλιξη που έσπασε το πρωτόκολλο

Ο Αφλεκ αποφάσισε να αποσυρθεί από την παρουσίαση του βραβείου καλύτερης γυναικείας ερμηνείας, εξαιτίας των κατηγοριών για σεξουαλική παρενόχληση από γυναίκες που συμμετείχαν στα γυρίσματα παλαιότερων ταινιών του. Επειδή έπρεπε να γίνει αυτή η αλλαγή, το Οσκαρ στον Ολντμαν δεν έδωσε η περυσινή νικήτρια, ως είθισται, αλλά η Τζέιν Φόντα με την Ελεν Μίρεν. Η νικήτρια του Οσκαρ α’ γυναικείου ρόλου του 2017, Εμα Στόουν, έδωσε το βραβείο Σκηνοθεσίας, στον Ντελ Τόρο.

Ο Τζόρνταν Πιλ κέρδισε το Oσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου για το φιλμ «Τρέξε!».

Ο Τζόρνταν Πιλ με το Οσκαρ Σεναρίου στο πάρτι που ακολούθησε την τελετή (REUTERS/Mario Anzuoni)

«Σταμάτησα 20 φορές να γράφω αυτή την ταινία, γιατί θεώρησα ότι δεν μπορούσε να γίνει, αλλά πίστεψα ότι αν γυριζόταν, ο κόσμος θα την έβλεπε» ανέφερε, ευχαριστώντας τη μητέρα του που τον έμαθε να δείχνει αγάπη ακόμα και μπροστά στο μίσος, αλλά και τους θεατές που αγόρασαν εισιτήριο για να δουν την ταινία. O Πιλ ήταν και υποψήφιος για Οσκαρ Σκηνοθεσίας για το «Get Out!».

O μέγας Τζέιμι Αϊβορι επί σκηνής. Με το μπαστούνι του και αφήνοντας το αγαλματίδιο στο πάτωμα (Reuters)

Ο 90χρονος Τζέιμς Αϊβορι κέρδισε το Οσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου για το λυρικό, ερωτικό δράμα του Λούκα Γκουαντανίνο «Να Με Φωνάζεις Με το Όνομά Σου».

Στην πρώτη του υποψηφιότητα ως σεναριογράφος, ο Αϊβορι διασκεύασε το ομώνυμο βιβλίο του Αντρέ Ασιμάν. «Ο πρώτος μου κανόνας είναι να ευχαριστώ τον συγγραφέα και ο Ασιμάν είναι εδώ απόψε. Όλοι περνάμε τον πρώτο έρωτα, και -ελπίζω- επιβιώνουμε. Ευχαριστώ τον λογικό κι ευαίσθητο σκηνοθέτη μας, Λούκα Γκουαντανίνο», είπε παραλαμβάνοντας το αγαλματίδιο.

Στο παρελθόν ο Τζέιμς Αϊβορι ήταν υποψήφιος τρεις φορές, αλλά για Οσκαρ Σκηνοθεσίας: για τα φιλμ «Δωμάτιο με Θέα» (1985), «Howards End» (1992) και «Τ’ Απομεινάρια μιας Μέρας» (1993).

Ο Αλεξάντρ Ντεσπλά κέρδισε το Οσκαρ Πρωτότυπης Μουσικής για το σάουντρακ της ταινίας «Η Μορφή του Νερού» – το φιλμ του Ντελ Τόρο που ήταν υποψήφιο για 13 Οσκαρ κέρδισε και ένα τέταρτο βραβείο, για την Καλύτερη Σκηνογραφία που απονεμήθηκε στον Τζέφρεϊ Μέλβιν.

Αυτή ήταν η ένατη υποψηφιότητα του ελληνικής καταγωγής συνθέτη και το δεύτερο Οσκαρ του, μετά από την υπέροχη μουσική του για το «The Grand Budapest» (2015).

«Ευχαριστώ, είναι καταπληκτικό! Η μητέρα μου γίνεται 90 φέτος, και νομίζω θα είναι πολύ χαρούμενη. Είναι Ελληνίδα, παρεμπιπτόντως» ανέφερε ο Ντεσπλά και ευχαρίστησε τον Γκιγιέρμο ντελ Τόρο που άφησε τη μουσική του να γίνει η φωνή των ηρώων του, αλλά και για τη μελαγχολική αγάπη της ταινίας του. Τέλος αφιέρωσε το βραβείο στις κόρες του.

Ο Μαρκ Μπρίτζες πήρε το Οσκαρ Κοστουμιών για την «Αόρατη Κλωστή». Η απονομή του βραβείου ήταν ένα σόου, καθώς αποχώρησε από την σκηνή, μαζί με την Ελεν Μίρεν επάνω σε ένα τζετ σκι!

Ελεν Μίρεν και Μαρκ Μπρίτζες και ένα τζετ σκι (Reuters)

Hταν το δεύτερο Οσκαρ του Μπρίτζες μετά από εκείνο για τη δουλειά του στο «The Artist» (2011).

Σε μια από τις ενδιαφέρουσες στιγμές της βραδιάς ήταν το Οσκαρ που κέρδισε ο Κόμπι Μπράιαντ, βετεράνος του ΝΒΑ και λατρεμένος στο Λος Αντζελες. Ο πρώην άσος των ΛΑ Λέικερς τιμήθηκε με το Οσκαρ για το καλύτερο φιλμ κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους. Τίτλος της ταινίας: «Dear Basketball»…

Ο Κόμπι Μπράιαντ με το χρυσό αγαλματίδιο στα χέρια. Ενα ακόμη βραβείο για τον θρυλικό μπασκετμπολίστα (Reuters)

Η ταινία «Μια Φανταστική Γυναίκα» του Σεμπαστιάν Λέλιο από τη Χιλή κέρδισε το Oσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Πρόκειται για την δεύτερη υποψηφιότητα της Χιλής: η προηγούμενη ήταν το 2013 με την ταινία «Νο» του Πάμπλο Λαραΐν. Ο Λέλιο ευχαρίστησε την πρωταγωνίστρια της ταινίας Ντανιέλα Βέγα σημειώνοντας πως ήταν η έμπνευσή του.

O Σεμπαστιάν Λέλιο με τη Ρίτα Μορένο που παρουσίασε το Οσκαρ Καλύτερου Ξενόγλωσσου Φιλμ (Reuters)

Για το συγκεκριμένο βραβείο διαγωνίζονταν επίσης οι ταινίες «The Insult» του Ζιαντ Ντουεΐρι (Λίβανος), «Χωρίς Αγάπη του» Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ (Ρωσία), «Η Ψυχή και το Σώμα» της Ίλντικο Ενιέντι (Ουγγαρία) και «Το Τετράγωνο», του μεγάλου νικητή του περσινού φεστιβάλ Καννών Ρούμπεν Εστλουντ (Σουηδία).

The post Διπλός Οσκαρικός θρίαμβος για τον Ντελ Τόρο appeared first on Protagon.gr.

Keywords
the artist, land, shape, water, reuters, lady, φιλμ, αφλεκ, υποψηφιοτητες οσκαρ 2013, εμα, δραμα, end, νβα, συγκεκριμένο, ρωσία, ουγγαρια, protagon, Αμπελώνες Χιλής, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, ξανα, νικητη, χωρες, αστυνομια, δουλεια, δωρα, ηθοποιοι, ηθοποιος, μητερα, μουσικη, νβα, ονειρο, σινεμα, ταινιες, χιλη, protagon, shape, αγαπη, αμερικη, αφλεκ, βετερανος, βιβλιο, γινει, γινεται, γινονται, γραφεια, γυρισματα, δευτερο, δυναμη, δειχνει, ειπαν, ειπε, εμπνευση, εξελιξη, επρεπε, ζητα, η φωνη, φιλμ, ομιλια, κοεν, λογο, λορενς, μεξικο, μεξικανος, μισος, μορφη, μπορειτε, νολαν, οικογενεια, οκτω, ονομα, παιδι, παρουσιαση, πορτα, ψυχη, ρολο, σεξουαλικη παρενοχληση, συγκεκριμένο, συνεχεια, σκηνοθετες, σοου, σπιτι, τιτλος, φαντασια, φεστιβαλ, φοντα, φοστερ, φωνη, φορα, αγορι, ειμαστε ενα, εκδικηση, γκαφες, κορες, μπροστα, protagon.gr, σκηνη, υπεροχη, χερια
Τυχαία Θέματα