Δημοσκοπική κατάρρευση για την κυβέρνηση

Μπορεί τα δύσκολα να έχουν περάσει για την κυβέρνηση όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο, μπορεί ό,τι μέτρα ήταν να ψηφιστούν να ψηφίστηκαν χωρίς μεγάλες απώλειες, μπορεί να πέρασε ό,τι έπρεπε να περάσει, αλλά τώρα έρχεται η ώρα του… ταμείου.

Η κυβέρνηση κάνει απολογισμό του τρόπου με τον οποίο η πρόσφατη πολιτική της έχει γίνει αποδεκτή από τον ελληνικό λαό. Και το ταμείο είναι… μείον, όπως δείχνει η τελευταία δημοσκόπηση της ALCO,

που έγινε για λογαριασμό της ΓΣΣΕ και δημοσιεύουν τα «ΝΕΑ».

Με βάση τα στοιχεία, οι πολίτες απορρίπτουν σχεδόν καθολικά την κυβερνητική πολιτική, ενώ ιδιαίτερα χαμηλά είναι και τα ποσοστά της διαχειριστικής ικανότητας των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Και το πιο ανησυχητικό για την κυβέρνηση είναι πως ανάλογη στάση κρατούν και οι ψηφοφόροι της.

Σε ποσοστό 80% οι ερωτηθέντες θεωρούν ότι ο συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι ανίκανος να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση, ενώ αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα των στρατηγικών στόχων που προβάλλει η κυβέρνηση για την ανάταξη της χώρας, πρωτίστως μια συμφωνία για τη διευθέτηση του χρέους. Είναι αξιοσημείωτο ότι το κλίμα απόλυτης απαισιοδοξίας που καλύπτει σχεδόν όλες τις κοινωνικές και ηλικιακές ομάδες δεν φαίνεται να μεταβάλλεται από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από τους δανειστές. Αντιθέτως, η νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 30 Μαΐου – 2 Ιουνίου καταγράφει – πέραν της διάχυτης καχυποψίας για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς – και τη μεγάλη ανησυχία των πολιτών για τα μέτρα που θα συνοδεύουν την επόμενη αξιολόγηση του φθινοπώρου, ιδίως στο πεδίο των εργασιακών αλλαγών.

Το 63% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ του περασμένου Σεπτεμβρίου και το 61% των ψηφοφόρων των ΑΝΕΛ αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους και δεν θεωρούν ικανή την παρούσα κυβέρνηση να βγάλει τη χώρα από την κρίση

Κι όλα αυτά δεν είναι τίποτα άλλο από τη δημοσκοπική καταγραφή της πραγματικότητας. Μιας πραγματικότητας που γίνεται καθημερινά αντιληπτή και που περιμένει να εκφραστεί είτε μέσα από συλλαλητήρια («Παραιτηθείτε»), είτε μέσα από άλλες μορφές.

Αλλάζουν και οι… δικοί τους

Τα πλέον ανησυχητικά σημάδια για την κυβερνητική ευστάθεια, ωστόσο, δεν έχουν να κάνουν με την εικόνα μιας γενικευμένης αποδοκιμασίας, αλλά με τη μεγάλη μεταστροφή που καταγράφεται στο σώμα των ψηφοφόρων του κυβερνητικού συνασπισμού στις τελευταίες εκλογές: Το 63% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ του περασμένου Σεπτεμβρίου και το 61% των ψηφοφόρων των ΑΝΕΛ αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους και δεν θεωρούν ικανή την παρούσα κυβέρνηση να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Σε συνολικό επίπεδο, εξάλλου, μόλις το 11% εξακολουθεί να επενδύει στις κυβερνητικές ικανότητες. Ακόμη και στην προνομιακή για τον ΣΥΡΙΖΑ ομάδα των νέων ψηφοφόρων (ηλικίες 18-24) το ρήγμα είναι μεγάλο, αφού μόνο το 28% των ερωτηθέντων εξακολουθεί να δείχνει κάποια εμπιστοσύνη, ενώ στις λεγόμενες παραγωγικές ηλικίες και στους συνταξιούχους η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα τείχος αμφισβήτησης (άνω του 80%).

Τα μέτρα λιτότητας είναι το μόνο κριτήριο που κατά τους ερωτηθέντες δείχνει την κατεύθυνση της ελληνικής οικονομίας. Μάλιστα, το 84% εκφράζει εκ των προτέρων τη βεβαιότητα ότι οι ομαδικές απολύσεις θα καθηλώσουν την οικονομία

Κανείς δεν ασχολείται με το χρέος

Το τι θέλει να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας έχει γίνει αντιληπτό. Οχι μόνο γιατί είναι από μόνο του εμφανές, αλλά γιατί και ο ίδιος το έχει παραδεχτεί: θέλει να πάρει μείωση του χρέους, έστω κι αν αυτό γίνει με επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής κι όχι με «κούρεμα».

21 Σεπτεμβρίου 2015, λίγο πριν σχηματίσουν δεύτερη φορά κυβέρνηση / photo: Nikos Libertas@SOOC

Ωστόσο, η στρατηγική επιλογή του Πρωθυπουργού φαίνεται πως δεν συγκινεί και δεν δείχνει ικανή να αλλάξει την εικόνα.

Τα μέτρα λιτότητας είναι το μόνο κριτήριο που κατά τους ερωτηθέντες (σε ποσοστό 74%) δείχνει την κατεύθυνση της ελληνικής οικονομίας. Εν αναμονή του επόμενου πακέτου για τα εργασιακά, μάλιστα, το 84% εκφράζει εκ των προτέρων τη βεβαιότητα ότι οι ομαδικές απολύσεις θα καθηλώσουν αντί να δώσουν ώθηση στην οικονομία.

The post Δημοσκοπική κατάρρευση για την κυβέρνηση appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα