Διευκρινίσεις για τους 52 «ανεπιθύμητους» Ελληνες ζητά το ΥΠΕΞ

Τις εξηγήσεις της Αλβανίας αναμένει η Ελλάδα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, για την ενέργεια του αλβανικού κράτους να κηρύξει «ανεπιθύμητα πρόσωπα» 52 άτομα που και να τους απαγορεύσει εφεξής την είσοδο στην επικράτειά του.

«Στην ευαίσθητη αυτή συγκυρία αναμένουμε η Αλβανία να απέχει από δηλώσεις και ενέργειες που επιβαρύνουν το κλίμα των σχέσεών μας. Προσβλέπουμε σε ουσιαστικές διευκρινίσεις

για τη σημερινή απόφαση των αλβανικών αρχών να κηρύξουν, μαζικά, ανεπιθύμητους 52 έλληνες πολίτες» γράφει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Και καταλήγει: «Παραμένουμε προσηλωμένοι στην οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης, αλλά περιμένουμε το ίδιο και από τους γείτονές μας».

Η Αλβανία είχε ανακοινώσει, νωρίτερα την Παρασκευή και μέσω του υπουργού των Εσωτερικών της, Σαντέρ Λεσάι, ότι απαγορεύει την είσοδο στην επικράτειά της 52 Ελλήνων τους οποίους χαρακτηρίζει «personae non gratae».

Γιατί τους κατηγορεί; Για «οργανωμένες δραστηριότητες σε βάρος της κυριαρχίας της Δημοκρατίας της Αλβανίας και για επίδειξη αμφισβήτησης της συνταγματικής τάξης, της εθνικής ασφάλειας και της κοινωνικής ειρήνης στη χώρα». Προσθέτει δε ότι «Αυτά τα άτομα και άλλα που ελέγχονται από τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας αναφορικά με τη χθεσινή εκδήλωση εξτρεμιστών στο χωριό Βουλαράτες, δεν θα επιτρέπεται να εισέλθουν στην Αλβανία για την περίοδο που ορίζει ο νόμος».

Η αλβανική ενέργεια της Παρασκευής ακολουθεί την προσαγωγή και κράτηση 12 Βορειοηπειρωτών από την αστυνομία του Αργυροκάστρου. Οι προσαγωγές είχαν γίνει μετά την κηδεία του Κωνσταντίνου Κατσίφα και διήρκεσε 10 ώρες. Οι ομογενείς αφέθησαν ελεύθεροι τα ξημερώματα της Παρασκευής.

The post Διευκρινίσεις για τους 52 «ανεπιθύμητους» Ελληνες ζητά το ΥΠΕΞ appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα