Ανοιχτή η παραίτηση Τσίπρα

Την ώρα που η Αθήνα ακόμη προσπαθεί να ξεπεράσει το «όχι» του Γερούν Ντάισελμπλουμ για την πραγματοποίηση έκτακτης συνεδρίασης του Eurogroup τη Μεγάλη Πέμπτη και ελάχιστες ώρες μετά την είδηση πως ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, μερίδα του γερμανικού Τύπου έρχεται να αυξήσει την πίεση προς την Αθήνα και να μιλήσει ακόμη και για

παραίτηση του Πρωθυπουργού.

Συγκεκριμένα, η Die Welt κάνει λόγο για πιθανή παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος χρησιμοποιεί αυτό το ενδεχόμενο ως… όπλο στη διαπραγμάτευση. Στην περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, στην Ευρώπη θα επικρατήσει αναβρασμός, κάτι που θέλουν να αποφύγουν οι δανειστές.

Την ίδια ώρα, η Bild επικεντρώνεται στην τακτική του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ζητά έκτακτη Σύνοδο Κορυφής από τον Ντόναλντ Τουσκ, σε μία προσπάθεια να μεταφέρει σε πολιτικό επίπεδο τη διαπραγμάτευση.

Σε κάθε περίπτωση, όλα τα παραπάνω εντάσσονται σε μία σειρά δημοσιευμάτων του γερμανικού Τύπου, τα οποία αυξάνουν την πίεση προς την Αθήνα. Εξάλλου δεν έχουν περάσει πολλές ώρες από την ώρα που όλα τα media της χώρας της Ανγκελας Μέρκελ μιλούσαν για αποχώρηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου από το υπουργείο Οικονομικών.

Αλέξης Τσίπρας (δεξιά) και Ευκλείδης Τσακαλώτος. Με βάση τα γερμανικά ΜΜΕ κανείς από τους δύο δεν είναι δεδομένο ότι θα παραμείνει στη θέση του / photo: Nick Paleologos@SOOC

Οπως και να έχει, τα πάντα αναμένεται να ξεκαθαρίσουν μέσα στις επόμενες ημέρες (ακόμη και ώρες), όταν και θα διαφανεί τι πρόκειται να συμβεί με τη Σύνοδο Κορυφής που ζητά ο Αλέξης Τσίπρας.

Τι ισχύει ως τώρα

Οπως σημειώνει η Bild, αν και προβλέπονταν να υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς μέχρι αύριο Πέμπτη, δεν διαφαίνεται λύση, διότι ο έλληνας πρωθυπουργός «δεν θέλει και δεν μπορεί» να συμφωνήσει σε όλες τις μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι δανειστές.

Ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης τονίζει την ίδια ώρα προς την Bild ότι η ελληνική κυβέρνηση «δεν πρόκειται να φέρει πρόσθετες μεταρρυθμίσεις στο κοινοβούλιο». Κατά τον κ. Ζαχαριάδη το ελληνικό σύνταγμα και οι νόμοι δεν επιτρέπουν τη νομοθέτηση τέτοιων προληπτικών μέτρων στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες της Deutsche Welle από τις Βρυξέλλες, οι πιθανότητες να γίνει δεκτό το αίτημα του έλληνα πρωθυπουργού για τη σύγκληση έκτακτης συνόδου για το ελληνικό ζήτημα, είναι μηδαμινές.

Την ίδια ώρα και από τη Γαλλία οι πληροφορίες είναι παρόμοιες. Καμία συμφωνία μέχρι την Κυριακή αναφέρει η Le Monde.

«Λεφτά μέχρι τον Ιούνιο»

Σε μία άλλη εξέλιξη αίσθηση και ανησυχία έχει προκαλέσει η ξαφνική κίνηση της κυβέρνησης να μεταφέρει τα αποθέματα Ταμείων και φορέων στην Τράπεζα της Ελλάδας. Μία μέρα αφότου γνωστοποιήθηκε ότι το ελληνικό Δημόσιο καταφεύγει για μία ακόμη φορά στα ταμειακά αποθέματα, κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι αυτά τα ποσά επαρκούν μέχρι τον Ιούνιο. Αν μέχρι τότε δεν λάβει δόση η χώρα «έρχεται η χρεοκοπία», φέρεται να δήλωσε ο ίδιος. «Η κατάσταση δεν είναι ευχάριστη, αλλά δεν είναι τόσο δραματική όσο πέρυσι», δήλωσε, επισημαίνοντας, όμως, ότι, «όσο περνά ο καιρός χωρίς να καταλήγει η αξιολόγηση, θα μπορούσαμε να βρεθούμε με την πλάτη στον τοίχο». Πάντως, ο ίδιος σημείωσε ότι αν χρειαστεί η κυβέρνηση μπορεί να χρησιμοποιήσει και τα ταμειακά αποθέματα φορέων του Δημοσίου προκειμένου να πληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Γραφείο Προϋπολογισμού: Γιατί καθυστέρησε η διαπραγμάτευση

Και ενώ η κατάσταση δείχνει ότι εκτροχιάζεται για άλλη μία φορά, μία ακόμη νότα… απαισιοδοξίας ήρθε με την τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, η οποία κάνει λόγο για πολιτικά παιχνίδια που καθυστέρησαν την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με αποτέλεσμα να φορτωθούν επιπρόσθετα μέτρα οι έλληνες φορολογούμενοι.

Οι συντάκτες της νέας τριμηνιαίας έκθεσης Ιανουάριος – Μάρτιος 2016 αφιερώνουν ξεχωριστό κεφάλαιο με τίτλο «το κόστος της καθυστέρησης» στο οποίο αναφέρουν ότι η κυβέρνηση «υποτίμησε» το δημοσιονομικό κόστος της παρατεταμένης διαπραγμάτευσης έναντι του «πολιτικού οφέλους».

Μία μέρα αφότου γνωστοποιήθηκε ότι το ελληνικό Δημόσιο καταφεύγει για μία ακόμη φορά στα ταμειακά αποθέματα, κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι αυτά τα ποσά επαρκούν μέχρι τον Ιούνιο

«Η κατάληξη ήταν νέα φορολογικά μέτρα που όμως είναι αμφίβολο αν θα αποδώσουν. Η δρομολογημένη νέα συμφωνία με τους Θεσμούς προβλέπει νέα φορολογικά μέτρα 5,4 δισ. ευρώ και 3,6 δισ. ευρώ μέτρα υπό αίρεση όπως συζητείται αυτήν τη στιγμή, τα οποία θα ασκήσουν πιέσεις στις αναπτυξιακές προοπτικές» σημειώνεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Εκτός αυτού, κρούεται ο κώδωνας του κινδύνου περί ανάγκης νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών που -αν χρειαστεί να γίνει- είναι πιθανόν να συνοδευτεί με κούρεμα καταθέσεων. «Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τείνει να εξουδετερωθεί από την εκκρεμότητα των μη εξυπηρετούμενων δανείων» υπογραμμίζεται στην έκθεση για να προστεθεί: «Συχνά υποτιμάται ότι το τραπεζικό σύστημα υποφέρει από τη χαμηλή ποιότητα των δανείων του («κόκκινα δάνεια») παρά την ανακεφαλαιοποίηση που έγινε τον περασμένο Νοέμβριο».

Τέλος, υποστηρίζει πως ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους δεν μπορεί να υπάρξει.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά όλα όσα έγιναν χθες, Τρίτη 26 Απριλίου, στις διαπραγματεύσεις

The post Ανοιχτή η παραίτηση Τσίπρα appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα