Χρόνια ευτυχισμένα στον γηραιότερο άνθρωπο στον κόσμο!

Εχει ζήσει σε τρεις αιώνες (19ο, 20ο και 21ο). Εχει αλλάξει δύο αιώνες κατά τη διάρκεια της ζωής της (τον 20o και τον 21o). Εφτασε από το πολύ μακρινό 1899, τη χρονιά που ο ιταλός Γουλιέλμο Μαρκόνι εξέπεμψε για πρώτη φορά ραδιοκύματα μέσω της θάλασσας της Μάγχης, στο 2016 που ανταλλάσσουμε μηνύματα ακόμη και με ρομπότ. Η Εμα Μοράνο έκλεισε 117 χρόνια ζωής την Τρίτη, 29 Νοεμβρίου και μέχρι σήμερα είναι ο γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο – απ’ όσο ξέρουμε. Ή για να το θέσουμε αλλιώς, το πιο πιθανό είναι ότι η μικροκαμωμένη,

γλυκιά κυρία η οποία ζει στη Βερμπάνια, στο βόρειο τμήμα της Ιταλίας, είναι ο μόνος επιζήσας άνθρωπος του 19ου αιώνα!

Η Εύα Μοράνο είναι ευτυχισμένη που κλείνει τα 117 έτη ζωής (REUTERS/Alessandro Garofalo)

Το μυστικό της; Πρώτον: Εγκατέλειψε τον (βίαιο) άνδρα της, ύστερα από πέντε έτη γάμου, όταν έχασε το μωρό της στον έβδομο μήνα της κύησης το 1938. Εκτοτε έζησε μόνη της, χωρίς οικογένεια, και ανεξάρτητη. Είχε αρκετές γνωριμίες αλλά ποτέ δεν επέλεξε έναν νέο σύντροφο. «Δεν ήθελα να κυριαρχούμαι από κανέναν», έχει πει σε συνέντευξή της.

Δεύτερον: τρώει τρία αβγά την ημέρα! Και μπισκότα, αλλά όχι πολλά, «γιατί δεν έχω πια δόντια».

Με άλλα λόγια, έχουμε να κάνουμε με μία αιωνόβια γυναίκα η οποία έχει κερδίσει τον θάνατο παραβιάζοντας δύο «οδηγίες» ζωής: τον έγγαμο βίο –ας μην ξεχνάμε ότι γεννήθηκε σε μία εντελώς διαφορετική εποχή και ότι στην Ιταλία το διαζύγιο έγινε νόμιμο το 1970- και την καταπολέμηση της χοληστερίνης.

Οι δύο βοηθοί που φροντίζουν την κυρία Μοράνο τη φιλούν και την αγκαλιάζουν (REUTERS/Alessandro Garofalo)

Ο γιατρός της ήταν εκεί, μαζί της, την ημέρα των γενεθλίων της. «Ποιος θα το περίμενε! Οταν ήσουν νέα όλοι έλεγαν ότι ήσουν αδύναμη και ασθενική!» είπε ο Κάρλο Μπάβα. Η κυρία Μοράνο γεννήθηκε και μεγάλωσε σε ένα μικρό χωριό, το Τσιβιάσκο, στο Πιεντμόντ σε μία πολυπληθή οικογένεια με οκτώ παιδιά. Εκείνη ήταν η μεγαλύτερη, αλλά παρ’ όλα αυτά και τα επτά αδέρφια της έχουν πεθάνει. Εχει συνηθίσει να ζει μόνη της και να είναι ανεξάρτητη. Από την πρώτη στιγμή, αφότου χώρισε, έπιασε δουλειά σε ένα εργοστάσιο παραγωγής σακιών για να μπορέσει να συντηρήσει τον εαυτό της, ενώ περίμενε να φτάσει τα 116 για να ενδώσει στην 24ωρη φροντίδα ενός βοηθού.

Η κυρία Μοράνο στο παραδοσιακό σπίτι της στη βόρεια Ιταλία (REUTERS/Alessandro Garofalo)

Ζει σε ένα διαμέρισμα δύο δωματίων και περνά την ημέρα της στο κρεβάτι αλλά έχει συνηθίσει στην ιδέα ότι ως κάτοχος ρεκόρ Γκίνες προσελκύει πολλούς τουρίστες και ταξιδευτές που επισκέπτονται την Ιταλία. «Ερχονται. Δεν προσκαλώ κανέναν αλλά έρχονται διάφοροι για να με δουν, από την Αμερική, από την Ελβετία, την Αυστρία, το Μιλάνο», είπε η ίδια. Ιδίως η ημέρα των γενεθλίων της ήταν κλεισμένη από το πρωί. Εσβησε κεράκια με τις -ηλικιωμένες ανιψιές της, τις γυναίκες που τη φροντίζουν και τον γιατρό της, έσβησε ξανά τούρτα με τον δήμαρχο της πόλης και άλλους επισκέπτες. Ο ίδιος ο πρόεδρος της Ιταλίας της έστειλε ευχές μέσα από μήνυμα που απήγγειλε κυβερνητικός αξιωματούχος στην τηλεόραση.

Τι ευχή κάνεις σε τέτοια ηλικία; Γαλήνη.

Ολη η εμπειρία και σοφία ζωής συγκεντρωμένη στα ρυτιδιασμένα, μαλακά, χέρια της Μοράνο (REUTERS/Alessandro Garofalo)

The post Χρόνια ευτυχισμένα στον γηραιότερο άνθρωπο στον κόσμο! appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα