Χειροπέδες στον άραβα κροίσο που ήθελε να αγοράσει Grand Resort Lagonissi και Αστέρα

Η είδηση έπεσε σαν βόμβα στις διεθνείς αγορές. Ο σαουδάραβας πρίγκιπας Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ, ο διασημότερος και πλουσιότερος εκπρόσωπος της βασιλικής οικογένειας (και ανάμεσα στους 50 πλουσιότερους του πλανήτη σύμφωνα με το Forbes), ο άραβας μεγαλοεπενδυτής με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως και επενδύσεις δισεκατομμυρίων σε δυτικούς κολοσσούς, όπως η Apple, η Citigroup, (και από το 2012) το Τwitter, τέθηκε υπό κράτηση από τις αρχές στη χώρα του στο πλαίσιο έρευνας

για διαφθορά.

Αλουαλίντ: από παντοδύναμος διεθνής παίκτης, κρατούμενος για διαφθορά/ Reuters

Πίσω από τη σύλληψη του άραβα κροίσου, βρίσκεται ο διάδοχος του θρόνου στη Σαουδική Αραβία, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ιδιοκτήτης του δικτύου Al Arabiya, ο οποίος με απόφαση του βασιλιά Σαλμάν τέθηκε επικεφαλής νεοσύστατης ειδικής επιτροπής κατά της διαφθοράς.

Επίδειξη δύναμης από τον διάδοχο του θρόνου, Μωχάμεντ Μπιν Σαλμάν/ REUTERS/Faisal Al Nasser

Στον διάδοχο δόθηκε ανάμεσα σε άλλα η εξουσία -ως επικεφαλής της επιτροπής- να εκδίδει εντάλματα σύλληψης και απαγορεύσεις εξόδου από τη χώρα και αμέσως εκείνος, σε μία επίδειξη δύναμης προς πάσα κατεύθυνση, διέταξε να συλληφθούν συνολικά 11 πρίγκιπες, τέσσερις νυν υπουργοί της κυβέρνησης (ανάμεσά τους και ο υπουργός Οικονομικών Ιμπραχίμ αλ-Ασάφ), και δεκάδες πρώην υπουργοί. Την ίδια ώρα ο βασιλιάς «ξήλωσε» όλη τη διοίκηση της εθνικής φρουράς και του Ναυτικού.

Ο διάδοχος Σαλμάν με την Κριστίν Λαγκάρντ: Οι απόψεις στη Σαουδική Αραβία για το πρόσωπό του ποικίλουν, καθώς πολλοί προεξοφλούν ότι θα είναι «ο καλύτερος βασιλιάς» και άλλοι θεωρούν ότι πάει να κάνει πολλά και γρήγορα με αβέβαιη κατάληξη/ REUTERS/Faisal Al Nasser

Αναμφίβολα αυτό που προκάλεσε παγκόσμια αίσθηση είναι το γεγονός ότι ανάμεσα στα μέλη της βασιλικής οικογένειας και της κυβέρνησης που τέθηκαν υπό κράτηση βρίσκεται ο πρίγκιπας Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ, ιδιοκτήτης της επενδυτικής εταιρίας Kingdom Holding και διασημότερος εκπρόσωπος της σαουδαραβικής επιχειρηματικότητας με δεκάδες εμφανίσεις σε διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα και χιλιάδες αφιερώματα στον διεθνή Τύπο με αντικείμενο την πολυσχιδή επενδυτική του δραστηριότητα και τον υπερπολυτελή τρόπο ζωής του.

Ο Αλουαλίντ σε νεότερη ηλικία, σε φωτογραφία – ντοκουμέντο χλιδής/ Twitter

Ήδη στο άκουσμα των καταιγιστικών εξελίξεων στο Ριάντ και παρά την αργία του Σαββατοκύρικαου καταγράφηκαν οι πρώτοι κραδασμοί στον κόσμο των επενδυτικών αγορών, ενώ η μετοχή της Kingdom Holding σημείωσε πτώση 10% στο τοπικό χρηματιστήριο.

Το αρχικό μούδιασμα διαδέχθηκε η αβεβαιότητα και η ανησυχία για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει σε παγκόσμιο επίπεδο η σύλληψη του πολυπράγμονος πρίγκιπα: «Είναι βέβαιο πως θα υπάρξουν ερωτήματα για το τι σημαίνει όλο αυτό. Ο κόσμος θα αρχίσει να εξετάζει όλα τα μερίδια που διαθέτουν στο εξωτερικό οι συλληφθέντες, για να διαπιστώσει ποιές θα είναι οι επιπτώσεις», σχολίασε υψηλόβαθμο στέλεχος ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού οργανισμού, ο οποίος τον περασμένο μήνα επισκέφθηκε το Ριάντ για να συμμετάσχει σε μεγάλη διεθνή διάσκεψη με στόχο την προώθηση της Σαουδικής Αραβίας ως προορισμού ιδανικού για επενδύσεις.

Είναι γνωστό άλλωστε ότι με περιουσία που σύμφωνα με το Forbes, ξεπερνά τα 20 δισ. δολ. (σ.σ. ο ίδιος μάλιστα είχε μηνύσει το Forbes γιατί κατά δήλωσή του θίχτηκε, αφού η περιουσία του είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από 20 δισ. δολ., με το Bloomberg να την υπολογίζει σε 30,9 δισ. δολ.), ο Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ διαθέτει σημαντικά ποσοστά σε «μεγαθήρια» όπως η Apple, η Citigroup, το Τwitter, η Walt Disney, η Time Warner, η Motorola, η News Corporation, αλλά και στη Four Seasons Hotels and Resorts, με συμμετοχές σε πολυτελή ξενοδοχεία όπως το George V στο Παρίσι, το Plaza στη Νέα Υόρκη, και το Savoy στο Λονδίνο.

Ο πρίγκιπας είχε συστήσει την Kingdom Holding το 1979, επενδύοντας αρχικά σε ακίνητα στο Ριάντ. Την δεκαετία του ’90 ξεκίνησε η ενασχόλησή του με την Wall Street, με τεράστιες επενδύσεις στην Citigroup. Είχε στενή σχέση με τον πρώην πρόεδρο της Citigroup, τον Σάνφορντ «Σάντι» Βάιλ, αλλά και με άλλες ηγετικές φυσιογνωμίες της Wall Street, περιλαμβανομένου του διευθύνοντος συμβούλου της Goldman Sachs, Λόιντ Μπλάνκφάιν.

O ιδιοκτήτης της Kingdom Holding στο αρχηγείο του / Reuters

Στην κορύφωση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, πριν από μια δεκαετία, αύξησε το μερίδιό του στη Citigroup δηλώνοντας μέχρι και πρόσφατα πολύ ικανοποιημένος από την επένδυσή του.

Το 2012 εξαγόρασε μετοχές του Twitter αξίας 300 εκατ. δολαρίων, η αξία των οποίων υπολογίζεται σήμερα σε πάνω από 1 δισ. δολάρια.

O πρίγκιπας Αλουαλίντι σε πρόσφατες φωτογραφίες (επάνω και κάτω) με την εντυπωσιακή (δεύτερη) σύζυγό του πριγκίπισσα Αμέρα/ Twitter

Σε μια πρώτη αντίδραση η Κingdom Holing έσπευσε να καθησυχάσει τους επενδυτές, διαβεβαιώνοντας ότι παρά τη σύλληψη του πρίγκιπα, η εταιρεία εξακολουθεί να έχει τη στήριξη της σαουδαραβικής κυβέρνησης.

Σε χρηματιστηριακή ανακοίνωση τονίζεται ότι ο εκτελεστικός της διευθυντής, Ταλάλ Ιμπραχήμ αλ-Μαϊμάν, έλαβε τη στήριξη της κυβέρνησης και η εταιρεία «θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά».

Εκτός από εταιρείες, στην προσωπική του περιουσία περιλαμβάνονται και ιδιωτικά αεροσκάφη (βλ. φωτογραφίες κάτω): ένα Boeing 747, ένα Airbus 321 και ένα Hawker Siddeley 125. Μάλιστα, ο ανιψιός του τέως βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Αμπντάλα (ο ετεροθαλής αδελφός του νυν βασιλιά Σαλμάν, ο οποίος απεβίωσε τον Ιανουάριο του 2015) έγινε ο πρώτος ιδιώτης που χρησιμοποίησε για τις μετακινήσεις του ένα Airbus Α380, σε μία αποκλειστική έκδοση κατά παραγγελία του ιδίου έναντι 280 εκατ. ευρώ (λίγο αργότερα φέρεται να το μεταπώλησε για λόγους που έμειναν αδιευκρίνιστοι). Το τριώροφο επιβατικό αεροσκάφος διαθέτει αίθουσα συνεδριάσεων και δεξιώσεων, τέσσερις VIP σουίτες πέντε δωματίων εκάστη, γραφεία, γυμναστήριο, αίθουσα ψυχαγωγίας, μέχρι και χαμάμ.

Λάτρης της Ελούντας

Ο Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ έχει επανειλημμένα επισκεφθεί τη χώρα μας, ενώ φερόταν να εξετάζει επενδυτικές ευκαιρίες στον ξενοδοχειακό – τουριστικό τομέα και την αγορά real estate στην Ελλάδα. Aνάμεσα στις ξενοδοχειακές μονάδες όπου εστίαζε το επενδυτικό του ενδιαφέρον ήταν ο Αστέρας Βουλιαγμένης και το Grand Resort Lagonissi.

Στις 22 Αυγούστου 2013 ο Αλ Ουαλίντ είχε επισκεφθεί την Αθήνα και είχε συναντηθεί με τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά (βλ. φωτογραφία κάτω), ενώ παράλληλα ΤΑΙΠΕΔ και Invest In Greece τού είχαν παρουσιάσει κατάλογο ακινήτων και ξενοδοχείων προς παραχώρηση – πώληση.

Ο ίδιος δήλωνε λάτρης της Κρήτης και έδειχνε ιδιαίτερη προτίμηση σε πολυτελές ξενοδοχείο στην Πλάκα της Ελούντας. Στην Κρήτη έφθανε με το ιδιωτικό του πολυτελές Jumbo 747 (και όλη του τη συνοδεία) ενώ η θαλαμηγός του είχε συχνά θεαθεί στα ανοικτά της Σπιναλόγκας.

Μαζί με τη σύζυγο και την οικογένειά του ο Αλουαλίντ επέλεγε συχνά την Κρήτη για τις διακοπές τους. Τελευταία επίσκεψή τους, τον περασμένο Ιούλιο/ Twitter

Τελευταία φορά που είχε επισκεφθεί την Κρήτη ήταν τον περασμένο Ιούλιο, μαζί με την οικογένειά του, ταξίδι κατά το οποίο είχε και πάλι συναντήσεις επιχειρηματικού ενδιαφέροντος για τη δραστηριοποίησή του στην Ελλάδα.

Επικριτής του Τραμπ

Ανάμεσα στις επενδυτικές κινήσεις του πρίγκιπα ήταν και η εξαγορά ξενοδοχείου και μίας θαλαμηγού από τον Ντόναλντ Τραμπ , τον οποίο όμως επέκρινε σφοδρότατα το 2015 στο Twitter για την απόφασή του να κατέβει υποψήφιος πρόεδρος, καλώντας τον να αποσύρει την υποψηφιότητά του. Την «έκρηξη» του Αλουαλίντ είχε προκαλέσει η εξαγγελία Τραμπ για την απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ στους μουσουλμάνους.

.@realDonaldTrump
You are a disgrace not only to the GOP but to all America.

Withdraw from the U.S presidential race as you will never win.

— الوليد بن طلال (@Alwaleed_Talal) December 11, 2015

Ο Τραμπ τού είχε απαντήσει τότε μέσω Twitter, κατηγορώντας τον ότι θέλει να ελέγξει τους πολιτικούς των ΗΠΑ «με τα λεφτά του μπαμπάκα». «Δεν θα μπορέσει να το κάνει μετά την εκλογή μου», τού είχε διαμηνύσει.

Dopey Prince @Alwaleed_Talal wants to control our U.S. politicians with daddy’s money. Can’t do it when I get elected. #Trump2016

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) December 12, 2015

Μετά την εκλογή Τραμπ ωστόσο, ο πρίγκιπας έσπευσε να δηλώσει ότι όποιες και αν ήταν οι διαφορές τους στο παρελθόν, η Αμερική αποφάσισε, γι αυτό και συγχαίρει τον νικητή.

President elect @realDonaldTrump whatever the past differences, America has spoken, congratulations & best wishes for your presidency.

— الوليد بن طلال (@Alwaleed_Talal) November 9, 2016

Ο Αλουαλίντ, τέλος, υπήρξε ένας από τους πρώτους υπέρμαχους του δικαιώματος των γυναικών της Σαουδικής Αραβίας στην εργασία και της άρσης της απαγόρευσης να οδηγούν, κάτι που τελικά έγινε πραγματικότητα πρόσφατα με σχετική απόφαση του βασιλιά Σαλμάν.

Ο συλληφθείς από τον διάδοχο του θρόνου πρίγκηπας έχει τιμηθεί με ανώτατες διακρίσεις και μετάλλια, στην Σαουδική Αραβία, τον Λίβανο, στην Παλαιστίνη, τις ΗΠΑ, το Μπαχρέιν, το Νεπάλ, την Γουινέα Μπισάου και την Σιέρα Λεόνε, ενώ έχει ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτωρ σε 14 πανεπιστήμια, από τις ΗΠΑ και την Βρετανία, μέχρι την Κορέα και την Ουγκάντα. Έχει σπουδάσει διοίκηση επιχειρήσεων στο Κολέγιο Μένλο της Καλιφόρνιας, ενώ έχει πάρει master μετ’ επαίνων στις κοινωνικές επιστήμες από το Πανεπιστήμιο των Συρακουσών (Syracuse Uninersity), στη Νέα Υόρκη.

Φωτογραφία του δισεκατομμυριούχου Αλουαλίντ σε νεότερη ηλικία / REUTERS/Claro Cortes IV

Μητέρα του ήταν η κόρη του πρώτου προέδρου του Λιβάνου, ενώ ο πατέρας του, επίσης πρίγκιπας, είχε διατελέσει υπουργός Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας. Ο ίδιος έχει παντρευτεί δύο φορές, την πρώτη με την κόρη του βασιλιά Σαούντ και τη δεύτερη, με την πριγκίπισσα Αμέρα (μαζί το ζευγάρι στις φωτογραφίες κάτω).

The post Χειροπέδες στον άραβα κροίσο που ήθελε να αγοράσει Grand Resort Lagonissi και Αστέρα appeared first on Protagon.gr.

Keywords
χειροπεδες, invest in greece, four seasons, goldman sachs, boeing 747, επιρροή, apple, συλληψεις, υπουργοι, σημαίνει, δολ, bloomberg, disney, time, warner, motorola, news, hotels, plaza, νέα, sachs, twitter, εταιρεία, boeing, airbus, ανιψιός, vip, real, ελλαδα, αθηνα, σαμαρας, κρητη, jumbo, βομβα mall, ηπα, race, win, president, Νεπάλ, κορεα, master, protagon, χρηματιστηριο, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αξια, τελος ακινητης περιουσιας, σουλτάν μπιν νάσερ φαρχάν αλ σαούντ, σουλταν αλ σαουντ, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, τελος ακινητων, αργιες 2012, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, real news, λιστα λαγκαρντ, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, τι σημαινει, νικητη, ακινητα, δολ, εργασια, ηπα, λονδινο, ξενοδοχεια, πλαισιο, φωτογραφιες, φωτογραφια, ωρα, apple, bloomberg, jumbo, news, protagon, real, time, αγορα, αμερικη, ανιψιός, βομβα, βρισκεται, γεγονος, γουινεα, γραφεια, δηλωση, διοικηση, δικτυα, δοθηκε, εγινε, αιθουσα, ευρω, εμειναν, επενδυσεις, επιρροή, εταιρεία, ζωης, χαμαμ, ιδια, ηλικια, λεφτα, μοχαμεντ, νεα υορκη, ξενοδοχειο, οικογενεια, ουγκαντα, παλαιστινη, παρισι, πλακα, πριγκιπας, ριαντ, σαουδικη αραβια, συζυγο, συλληψη, σιερα λεονε, σιερα, τεως, φορα, αγορες, airbus, boeing, boeing 747, disney, εμφανισεις, hotels, four seasons, goldman sachs, χωρα, invest in greece, motorola, master, plaza, protagon.gr, πωληση, race, sachs, σημαίνει, ταξιδι, vip, win, warner, ξεκινησε, ζευγαρι
Τυχαία Θέματα