Μπορεί να γίνει ένα καλό λίφτινγκ στην Αθήνα;

Η σημερινή εικόνα της Αθήνας θυμίζει μια γυναίκα που ήταν καλλονή στα νιάτα της αλλά έχει πολύν καιρό να φροντίσει τον εαυτό της. Παραμελημένες γειτονιές, παιδιά που μην έχοντας ένα ωραίο πάρκο για να παίξουν κάνουν ποδήλατο ή παίζουν κρυφτό στα ελάχιστα τετραγωνικά μέτρα της πυλωτής μιας πολυκατοικίας, στοές που έσφυζαν από ζωή σε περασμένες δεκαετίες και τώρα φοβάσαι να τις διασχίσεις, ενώ το πράσινο μοιάζει με χρώμα που έχει από καιρό εξαντληθεί από την παλέτα του ζωγράφου.

Η Εταιρεία

Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών του Δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ) στοχεύει να αλλάξει αυτή την εικόνα, αναβαθμίζοντας τους δημόσιους χώρους και προσφέροντας πιο όμορφες και λειτουργικές γειτονιές. «Παρεμβάσεις στην πόλη» λέγεται η δράση που ανακοινώθηκε πριν από έναν μήνα (προσκαλώντας ομάδες πολιτών να υποβάλουν τις προτάσεις τους τις οποίες θα έχουν στη συνέχεια τη δυνατότητα να υλοποιήσουν οι ίδιοι με την τεχνική και οικονομική στήριξη του δήμου) και είχε πολύ μεγάλη απήχηση.

Έτοιμοι για παρεμβάσεις στην πόλη; Ακολουθήστε το link στο bio του profile και μάθετε περισσότερα! #ThisIsAthens #Polistotetragono #Athens

A post shared by ΠΟΛΗ² (@polistotetragono) on Apr 22, 2018 at 12:04pm PDT

Για να προλάβουν να καταθέσουν κι άλλοι πολίτες το υλοποιήσιμο όραμά τους για τη βελτίωση της όψης αλλά και της καθημερινότητας της Αθήνας, δόθηκε μια μικρή παράταση έως τις 25 Μαΐου.

Διοργανώθηκαν μάλιστα και δύο εργαστήρια συν-δημιουργίας στον χώρο του Σεραφείου, το κέντρο αθλητισμού και πολιτισμού στην Πειραιώς, όπου άνθρωποι διαφορετικών ηλικιών και ειδικοτήτων ενημερώθηκαν από τους υπευθύνους του προγράμματος «ΠΟΛΗ²» για το πώς μπορούν έμπρακτα να κάνουν την Αθήνα και πιο όμορφη και πιο βιώσιμη πόλη.

Σήμερα Σάββατο 12 Μαΐου, στις 11.00 πραγματοποιείται η τρίτη και τελευταία συνάντηση ενδιαφέροντος στο Σεράφειο. Τώρα που ο καιρός είναι καλός και όλες οι ατέλειες της Αθήνας γίνονται ακόμα πιο εμφανείς κάτω από τον δυνατό ήλιο, όσοι επιθυμούν μπορούν να πάρουν πολλές ιδέες και συμβουλές από κοντά.

«Οι ανάγκες των πολιτών είναι πολλές, αλλά το ίδιο και οι ιδέες. Προκύπτουν από τις βασικές επιθυμίες των κατοίκων σχετικά με την καθημερινότητά τους. Η δράση «Παρεμβάσεις στην πόλη» αποτελεί μια πιλοτική εφαρμογή πρακτικών που υιοθετούν τη λογική του «αστικού βελονισμού» – ότι δηλαδή η υλοποίηση μικρής κλίμακας ήπιων παρεμβάσεων στον αστικό ιστό θα έχουν στοχευμένο αποτέλεσμα στη λειτουργικότητα και στην εικόνα της πόλης» εξηγεί η Ματίνα Μάγκου, από την ομάδα επικοινωνίας της ΕΑΤΑ.

Ενα ακόμη στιγμιότυπο από την «πράσινη παρέμβαση» στην πλατεία Βικτωρίας. Στους επίμονους κηπουρούς περιλαμβάνονταν και μικρά παιδιά που παρακολούθησαν από κοντά την όλη διαδικασία. Η δράση έγινε στο πλαίσιο του θεματικού άξονα ΚΤΙΡΙΟ.

Οταν ολοκληρωθεί η υποβολή των αιτήσεων, θα ακολουθήσει έλεγχος των φακέλων ώστε να εξακριβωθεί αν είναι πλήρεις οι προτάσεις ανάπλασης των γειτονιών της Αθήνας. Οι επιλεγμένες προτάσεις θα περάσουν στη συνέχεια από Επιτροπή Αξιολόγησης, η οποία απαρτίζεται από στελέχη του Δήμου Αθηναίων και της ΕΑΤΑ και από δύο ειδικούς στον τομέα των αστικών παρεμβάσεων.

Οι όποιες απορίες, μπορούν να στέλνονται στο [email protected].org και όλο το υλικό του προγράμματος βρίσκεται στην ιστοσελίδα http://www.polis2.thisisathens.org/paremvaseis/

Οι πρώτες παρεμβάσεις θα αρχίσουν να υλοποιούνται μέσα στο καλοκαίρι.

Το πρόγραμμα παρέχει μικρές οικονομικές επιχορηγήσεις των 6.000 ευρώ και αναπτυξιακή υποστήριξη σε κατοίκους, επιχειρηματίες και ομάδες, ώστε να προχωρήσουν σε γόνιμες συνεργασίες για τη βελτίωση της πόλης. Δεν μπορεί να καταθέσει πρόταση κάποιος ως μονάδα. Σε κάθε περίπτωση πάντως, πρέπει να οριστεί ένα άτομο ως υπεύθυνος υλοποίησης, αλλά πρέπει να έχει τη στήριξη μιας ομάδας δράσης.

Οπως τονίζει η κυρία Μάγκου, «μας ενδιαφέρει η συνεργασία και η συμμετοχή, η ενεργοποίηση των κατοίκων και της γειτονιάς για να σχεδιάσουν κάτι που πραγματικά έχουν ανάγκη». Βασικοί θεματικοί άξονες είναι λοιπόν η γειτονιά, ο δρόμος και το κτίριο.

Αναζητώντας ιδέες καλλωπισμού και «βελονισμού» σε πόλεις του εξωτερικού, παρατηρούμε ότι το μόνο που χρειάζεται τελικά, είναι φαντασία και εξωστρέφεια: «κρεμαστοί κήποι» στο Παρίσι που μετατρέπουν τις οροφές κτιρίων σε πράσινες οάσεις, μικρές κομψές κατασκευές στην πρόσοψη άχαρων κτιρίων στο Βανκούβερ που ξαφνικά αποκτούν πινελιές με φυτά και λουλούδια, έξυπνα υπόστεγα στο Βερολίνο, υπόγειες διαβάσεις στο Αμστερνταμ που φωταγωγούνται με χρωματιστά φώτα και γίνονται πιο προσιτές στους διαβάτες, καθιστική διαμόρφωση σε εξωτερικούς χώρους ώστε να υπάρχουν περισσότερα ευφάνταστα καθίσματα για να ξαποσταίνουν, να διαβάζουν, ή να τσεκάρουν τα μηνύματα στο κινητό τους οι κάτοικοι: όταν το κάνουν ενώ περπατούν, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να κουτουλήσουν σε κάποια κολώνα ή να σε ποδοπατήσουν.

Ιδέες που εμπνέουν! Το «EstoNoEsUnSolar» ήταν ένα πρόγραμμα αστικού «βελονισμού» που υλοποιήθηκε στη Σαραγόσα της Ισπανίας την περίοδο 2009-2010. Αδειοι χώροι και οικόπεδα στο ιστορικό κέντρο της πόλης καθαρίστηκαν και μετατράπηκαν σε πλατείες, παιδικές χαρές και κήπους, δίνοντας νέα πνοή στον δημόσιο χώρο της πόλης. Η πρωτοβουλία δημιούργησε νέες θέσεις εργασίας, ενίσχυσε τη συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων για τη χρήση του δημόσιου χώρου και διαμόρφωσε νέα σημεία συνάντησης για κατοίκους και επισκέπτες. Φαντάζεστε αντίστοιχες παρεμβάσεις στην Αθήνα; Αν ναι, το πρόγραμμα «ΠΟΛΗ²» σας δίνει τη δυνατότητα να σχεδιάσετε και να υλοποιήσετε ευφάνταστες καλλωπιστικές ενέσεις στην πόλη

Από τις μέχρι στιγμής αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στον Δήμο Αθηναίων, υπάρχει σε μεγάλο ποσοστό ενδιαφέρον από αρχιτέκτονες, μηχανικούς και γεωπόνους, καθώς η επιχειρηματική τους δραστηριότητα είναι συναφής με το αντικείμενο της πρόσκλησης.

Οι προτάσεις άλλωστε, θα υλοποιηθούν από τις ίδιες τις ομάδες, οπότε η εμπειρία αυτών των επαγγελματιών είναι σημαντική! Το ενδιαφέρον όμως, δεν προέρχεται μόνο από αυτές τις ειδικότητες. «Εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων, καθηγητές, καλλιτέχνες, διοργανωτές πολιτιστικών δράσεων έρχονται στα εργαστήρια στο Σεράφειο, ρωτούν για το πρόγραμμα, οργανώνονται σε ομάδες και σχεδιάζουν τις προτάσεις τους. Βλέπουμε επίσης και πολλές ομάδες γονέων, οι οποίοι θέλουν να κάνουν κάτι στις γειτονιές τους για να έχουν περισσότερο και ποιοτικότερο δημόσιο χώρο τα παιδιά τους» τονίζει η υπεύθυνη επικοινωνίας.

Έτοιμοι για παρεμβάσεις στην πόλη; Ακολουθήστε το link στο bio του profile και μάθετε περισσότερα! #ThisIsAthens #Polistotetragono #Athens

A post shared by ΠΟΛΗ² (@polistotetragono) on Apr 22, 2018 at 12:07pm PDT

Πώς αντιλαμβάνεται λοιπόν ο Δήμος Αθηναίων την ιδανική γειτονιά; «Μέσα από το πρόγραμμα, θέλουμε να κάνουμε τις γειτονιές πιο όμορφες και πιο λειτουργικές ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής και με αυτόν τον τρόπο κάτοικοι, επαγγελματίες και οι οικογένειές τους να χαίρονται να ζουν στην Αθήνα» καταλήγει η κυρία Μάγκου.

Οπως άλλωστε είχε δηλώσει και ο δήμαρχος της Αθήνας Γιώργος Καμίνης σχετικά με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, «καλούμε τους Αθηναίους να συν-διαμορφώσουν την ταυτότητα της πόλης και να αποφασίσουν οι ίδιοι για το πώς θα κάνουν τη γειτονιά τους πιο λειτουργική και πιο βιώσιμη. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε ξεχασμένες γωνιές της πόλης, να αναζωογονήσουμε εγκαταλειμμένα σημεία και προπαντός, να αυξήσουμε τη χρήση του δημόσιου χώρου. Παράλληλα, δίνουμε κίνητρα για να ενεργοποιήσουμε όλους τους ενεργούς πολίτες της Αθήνας, ώστε να υλοποιήσουμε από κοινού δράσεις για να γίνει η πόλη πιο ελκυστική για κατοίκους και επισκέπτες».

Υπάρχει λοιπόν, ο βασικός καμβάς, η όψη της αλλοτινής καλλονής όπως προείπαμε. Ισως τώρα να είναι η κατάλληλη στιγμή για να βοηθήσουμε την Αθήνα να ξαναβρεί την παλιά της γοητεία. Και αν ακόμα έχει χάσει την ταυτότητά της, πιθανότατα κάτω από σκουπίδια, πίσω από καυσαέριο και εξαιτίας τόσο συσσωρευμένης κακής ενέργειας που βιώνεις με μία απλή διαδρομή στο μετρό, είναι καλό το timing για να γίνουν αλλαγές. Το καλοκαίρι προσφέρεται για νέα ξεκινήματα. Ας αρχίσουμε λοιπόν από τα βασικά, ρίχνοντας μια καλή ματιά γύρω μας.

The post Μπορεί να γίνει ένα καλό λίφτινγκ στην Αθήνα; appeared first on Protagon.gr.

Keywords
αθηνα, γινει, λιφτινγκ, εταιρεία, δραση, bio, μαΐου, καιρος, κτιριο, org, http, καλοκαιρι, συμμετοχή, αμστερνταμ, νέα, συγκεκριμένο, μετρο, protagon, καμινης, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, επιθυμιες, ποδηλατο, βερολινο, γυναικα, γωνιες, δημος αθηναιων, λουλουδια, οψη, πειραιως, πλαισιο, προγραμμα, σημερινη, φυτα, protagon, αιτησεις, αμστερνταμ, αξονες, απηχηση, ατομο, βανκουβερ, βρισκεται, γειτονια, γινονται, γοητεια, δυνατοτητα, δημος, δημοσιο, δρομος, δοθηκε, εγινε, ευρω, υπαρχει, εξωστρεφεια, ερχονται, εταιρεία, ζωη, ζωγραφου, ζωης, ιδεες, ιδιο, θεσεις εργασιας, θυμιζει, εικονα, ιστορικο, κατασκευες, κινητο, κυρια, κτιριο, ληψη, μαΐου, ματια, μηνυματα, νεες θεσεις εργασιας, νιατα, ομαδα, παντα, οικοπεδα, ομορφη, οραμα, παιδια, παρισι, ποιοτητα, πνοη, σαββατο, συγκεκριμένο, συνεχεια, συμμετοχή, ταυτοτητα, τριτη, υλοποιηση, φαντασια, φοβασαι, χρωμα, bio, http, εφαρμογη, εξυπνα, μοιαζει, ομαδες, org, protagon.gr, θεσεις, υλικο, ωραιο
Τυχαία Θέματα