Μπαράκ Ομπάμα: «Τι έχει συμβεί στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα;»

22:52 7/9/2018 - Πηγή: Protagon

Καθώς οι αντιδράσεις και οι αποκαλύψεις για τα πεπραγμένα του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο πληθαίνουν, ο προκάτοχός του αποφάσισε να βγει μπροστά.

Ο Μπαράκ Ομπάμα κατήγγειλε τη συμπεριφορά των Ρεπουμπλικανών που υποστηρίζουν ανεπιφύλακτα τον Ντόναλντ Τραμπ και δεν έχουν το σθένος να υπερασπισθούν «τους θεσμούς που εγγυώνται τη λειτουργία της δημοκρατίας μας». «Τι έχει συμβεί, αλήθεια, στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα;», αναρωτήθηκε ο ίδιος.

Powerful words today by former President

@BarackObama This is a lesson on how a leader speaks to everyone; this is how a leader aims to UNITE a nation! So many quotable moments, but my fave has to be: ”The biggest threat to our democracy is indifference.” https://t.co/xuaPu5gFjI

— Guissel Velez (@Giza13) September 7, 2018

Αυτά συνέβησαν στο Ιλινόις, κατά τη διάρκεια της πρώτης προεκλογικής του ομιλίας για τις ενδιάμεσες εκλογές που θα διεξαχθούν τον Νοέμβριο.

Ο πρώην πρόεδρος απέρριψε την ιδέα σύμφωνα με την οποία «όλα θα πάνε καλά διότι υπάρχουν άνθρωποι εντός του Λευκού Οίκου οι οποίοι μυστικά δεν ακολουθούν τις εντολές του προέδρου».

«Η δημοκρατία μας δεν πρέπει να λειτουργεί έτσι!», είπε αναφερόμενος στις αποκαλύψεις που κάνει στο βιβλίο του ο δημοσιογράφος Μπομπ Γούντγουορντ «Fear: Trump in the White House» για τη χαώδη λειτουργία του Λευκού Οίκου υπό τον Ντόναλντ Τραμπ.

Former President Obama: “Don’t tell me your vote doesn’t matter… and if you thought elections don’t matter, I hope these last two years have corrected that impression.” https://t.co/dLxQqhdY50 pic.twitter.com/xkMxAQeLan

CNN (@CNN) September 7, 2018

Αφού περιέγραψε με ζοφερά χρώματα την πολιτική κατάσταση των Ηνωμένων Πολιτειών, ο κ. Ομπάμα είπε: «Σε αυτό το πολιτικό σκότος, διαπιστώνω μία αφύπνιση των πολιτών σε ολόκληρη την χώρα». Και κάλεσε όλους τους Δημοκρατικούς να ψηφίσουν κατά τις ενδιάμεσες βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Today I’m at the University of Illinois to deliver a simple message to young people all over the country: You need to vote, because our democracy depends on it. I hope you'll tune in at 11am CT: https://t.co/34WjNaVAcU

— Barack Obama (@BarackObama) September 7, 2018

«Οφείλετε να ψηφίσετε, διότι η δημοκρατία μας εξαρτάται από εσάς!», είπε.

«Εάν πιστεύατε ότι οι εκλογές δεν έχουν σημασία, ελπίζω ότι τα δύο χρόνια που έχουν περάσει έχουν αλλάξει την άποψή σας».

«Η μεγαλύτερη απειλή για την δημοκρατία μας δεν είναι ο Ντόναλντ Τραμπ… είναι η αδιαφορία, ο κυνισμός», είπε σε μία ομιλία που εκφωνήθηκε με πάθος και καταχειροκροτήθηκε, στηλιτεύοντας την εύκολη κριτική μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα και τις αντίστοιχες αναρτήσεις, όπου οι χρήστες μένουν στους καναπέδες τους. Και σχολίασε για τον διάδοχό του: «Ολα αυτά δεν άρχισαν με τον Τραμπ. Αυτός είναι ένα σύμπτωμα, όχι η αιτία»

"The thing about him, is timing. Something about this guy, he always has impeccable timing. … Fourth quarter, you bring out your star."

–@VanJones68 reacts to former President Barack Obama's speech at the University of Illinois https://t.co/99UDJLaTSZ pic.twitter.com/aakBw4JQTh

CNN (@CNN) September 7, 2018

Τηρώντας σχετικά διακριτική στάση μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο, ο Μπαράκ Ομπάμα δείχνει ότι έχει την πρόθεση να εμπλακεί ενεργά στην προεκλογική εκστρατεία για να υποστηρίξει τους Δημοκρατικούς στις προσεχείς εκλογές.

Το Σάββατο θα βρισκόταν στην Καλιφόρνια και την επόμενη Πέμπτη στο Οχάιο για να υποστηρίξει τους εκεί υποψήφιους του Δημοκρατικού Κόμματος.

Εκλογικές προβλέψεις

Ποιο είναι το διακύβευμα των ψηφοφοριών της 6ης Νοεμβρίου; Οι 435 έδρες της Βουλής των Αντιπροσώπων, το ένα τρίτο των εδρών της Γερουσίας και οι θέσεις 36 κυβερνητών.

Εάν οι Δημοκρατικοί κερδίσουν τον έλεγχο του ενός από τα δύο σώματα του Κογκρέσου θα έχουν τη δυνατότητα όχι μόνο να μπλοκάρουν την ατζέντα του Ντόναλντ Τραμπ αλλά και να ξεκινήσουν τη μάχη της εκδίωξης του. Αλλωστε ο ίδιος ο Τραμπ είπε την Πέμπτη στους οπαδούς του στη Μοντάνα, ότι οι Ρεπουμπλικανοί χρειάζεται να διατηρήσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου για να αποτρέψουν πιθανές διαδικασίες καθαίρεσης του, το λεγόμενο inbeachment.

Barack Obama asked the question everyone's been wondering about the Republican Party | Analysis by @CillizzaCNN https://t.co/auIaStya3j pic.twitter.com/YDnosjXhr3

CNN (@CNN) September 7, 2018

Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν «γαλάζιο (Δημοκρατικό) κύμα» και οι Ρεπουμπλικανοί, που σήμερα ελέγχουν το Κογκρέσο, φοβούνται ότι θα χάσουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

The post Μπαράκ Ομπάμα: «Τι έχει συμβεί στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα;» appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα