Ανώμαλη προσγείωση για το SPD του Σουλτς στις εκλογές του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν

20:39 7/5/2017 - Πηγή: Protagon

Υπάρχει ακόμη ρεύμα Σουλτς στη Γερμανία; Οι πρώτες εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών στο κρατίδιο Σλέσβιχ-Χόλσταϊν της βόρειας Γερμανίας δείχνουν ότι μάλλον έχει χάσει την έντασή του ο αέρας νίκης που «σήκωσε» η σαρωτική νίκη του Μάρτιν Σουλτς στις εσωτερικές εκλογές του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) τον περασμένο Μάρτιο.

Τα πρώτα exit polls για τις τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα, Κυριακή, δείχνουν την επικράτηση του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) της Ανγκελα Μέρκελ με ποσοστό 33% έναντι 26% του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), το οποίο φαίνεται να χάνει από 3 έως 4 μονάδες.

High five με τον Ντάνιελ Γκούνθερ, υποψήφιο του CDU (REUTERS/Fabian Bimmer)

Μάλιστα το «χτύπημα» για τον Σουλτς είναι ακόμη μεγαλύτερο αν αναλογιστεί κανείς ότι μέχρι πρότινος οι Σοσιαλδημοκράτες κυβερνούσαν στο κρατίδιο.

Στους κερδισμένους όμως συγκαταλέγεται και το ξενοφοβικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) που, σύμφωνα με πληροφορίες της Deutche Welle, φέρεται να ξεπερνά οριακά το εκλογικό όριο του 5%. Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν τα exit polls, τότε το ξενοφοβικό κόμμα θα εκπροσωπείται πλέον για πρώτη φορά (και) στην τοπική Βουλή του Κιέλου.

Οπως όλα δείχνουν, λοιπόν, τον πρώτο λόγο στον σχηματισμό κυβέρνησης θα έχουν Χριστιανοδημοκράτες. Πιθανότατα θα να συνεργαστούν με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους, που είδαν επίσης τα ποσοστά τους να αυξάνονται. Οι Grüne φέρονται να λαμβάνουν 13,3% (αυξήθηκε κατά 0,3%) ενώ το FDP 11,5% (3,3%).

Οι πρώτες -τουλάχιστον χλιαρές- αντιδράσεις μετά τα πρώτα exit polls στο στρατόπεδο του SPD (REUTERS/Hannibal Hanschke)

Οι τοπικές εκλογές μπορεί να είναι πολιτικά ήσσονος σημασίας για τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου, καθώς μιλάμε για ένα κρατίδιο με 2,3 εκατ. ψηφοφόρους.

Αλλά δεν παύουν να αντιμετωπίζονται ως μία από τις δύο τελευταίες δοκιμασίες για τους δύο βασικούς υποψηφίους, Μέρκελ και Σουλτς.

Το αποτέλεσμα θα αποτυπώσει σε ένα βαθμό το κλίμα αλλά και τις τάσεις που επικρατούν στη χώρα, όπως σχολίασε στη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk ο πολιτικός επιστήμονας Βίλχελμ Κνελάνγκεν.

Πανηγυρισμοί των στελεχών του Χριστιανδημοκρατικού Κόμματος (REUTERS/Fabian Bimmer)

«Είναι σαφές πως ό,τι συμβεί στο Σλέσβιχ-Χόλσταϊν θα έχει επιπτώσεις στο γενικότερο κλίμα στη χώρα», τόνισε ο ίδιος. «Επιπλέον αυτό που παρακολουθούν με ενδιαφέρον όλοι οι αναλυτές είναι το εξής: υπάρχει ακόμη ρεύμα Σουλτς; Σε ομοσπονδιακό επίπεδο τα ποσοστά του SPD σημειώνουν ελαφρά υποχώρηση. Εάν οι Σοσιαλδημοκράτες χάσουν την εξουσία στο Σλέσβιχ Χόλσταϊν, τότε πολλοί θα πουν, κοιτάξτε, το φαινόμενο Σουλτς αποτελεί παρελθόν ενώ η Μέρκελ και οι άνθρωποί της μπορούν και κερδίζουν ακόμη εκλογές», πρόσθεσε.

Το επόμενο και πιο κρίσιμο τεστ για τους υποψήφιους είναι οι εκλογές της επόμενης Κυριακής στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία, το μεγαλύτερο κρατίδιο της Γερμανίας με 18 περίπου εκατ. κατοίκους.

The post Ανώμαλη προσγείωση για το SPD του Σουλτς στις εκλογές του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα