Απορρίπτει το «erga omnes» ο Ζάεφ, αλλά βλέπει πρόοδο

Στις εκκρεμότητες της διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα για το ονοματολογικό αναφέρθηκε σε δηλώσεις του σε τοπικά μέσα ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

Αν και μίλησε για «πρόοδο στα περισσότερα ζητήματα», επισήμανε ότι παραμένει υπό διαπραγμάτευση το εύρος της χρήσης της ονομασίας και το ζήτημα της ονομασίας για διεθνή χρήση.

Σύμφωνα με το πρακτορείο

ΜΙΑ ο Ζάεφ είπε πώς «είμαστε αρκετά κοντά στη λύση που θα επιβεβαιώνει τους όρους της ταυτότητας, εθνικότητας και γλώσσας».

Ωστόσο, ο Ζόραν Ζάεφ απέρριψε την απαίτηση της ελληνικής πλευράς για ονομασία erga omnes, λέγοντας ότι η ονομασία θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για διεθνή χρήση.

Ακόμη, επισήμανε ότι δεν χρειάζεται αλλαγή του Συντάγματος, αφού η εσωτερική ονομασία δεν έχει αντίκτυπο στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του αλυτρωτισμού, ο Ζάεφ σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξουν τέτοιες διαμορφώσεις στη συμφωνία που θα δείχνουν ότι η χώρα του δεν έχει εδαφικές βλέψεις, ούτε πρόθεση να παραβιάσει τα σύνορα και να παρέμβει στην ελληνική κληρονομιά. Πάντως πρόσθεσε ότι «το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα».

Δεν απέκλεισε τέλος το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για την ονομασία «μετά την συμφωνία ή πριν την υποψηφιότητα των Σκοπίων σε ΝΑΤΟ και την ΕΕ». Η τελική λύση, είπε ακόμη, θα πρέπει να γίνει αποδεκτή τόσο από τους θεσμούς όσο και από τους πολίτες των δύο χωρών.

The post Απορρίπτει το «erga omnes» ο Ζάεφ, αλλά βλέπει πρόοδο appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα