Απόρριψη-σοκ της ειρήνης με το FARC στην Κολομβία

Παρά το γενικότερο κλίμα ομοψυχίας και διάθεσης να μπει ένα τέλος σε ένα εμφύλιο που συνεχίζεται για πάνω από 50 χρόνια, οι ψηφοφόροι στην Κολομβία απέρριψαν -έστω οριακά και έστω με χαμηλή συμμετοχή- την συμφωνίας ειρήνης της κυβέρνησης με τους αντάρτες του FARC.

Με καταμετρημένο το σύνολο σχεδόν των ψήφων, το «όχι» στη συμφωνία έλαβε 50,21% έναντι 49,78% υπέρ του «ναι». Πρόκειται δηλαδή για διαφορά 63.000 ψήφων στα 13 εκατομμύρια των εγκύρων.

Ωστόσο, η συμμετοχή

στο δημοψήφισμα έμεινε σε πολύ χαμηλά επίπεδα: μόλις το 37% των εκλογέων προσήλθε στις κάλπες. Το BBC αναφέρει ότι οι κακές καιρικές συνθήκες στη χώρα, που πλήττεται από καταρρακτώδεις βροχές, μπορεί να ευθύνονται για την αποχή.

Λίγες ημέρες νωρίτερα το κλίμα ήταν εντελώς διαφορετικό και οι δημοσκοπήσεις προέβλεπαν άνετη επικράτηση του «ναι».

Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο πρόεδρος Σάντος, αριστερά, και ο ηγέτης των ανταρτών Τιμοσένκο κατά την υπογραφή της συμφωνίας (REUTERS/John Vizcaino)

Σε μια τελετή που χαιρετίστηκε σαν ιστορικής σημασίας και υψηλού συμβολισμού (καθώς οι προσκεκλημένοι από πολλές χώρες είχαν κληθεί να φορέσουν λευκά) η κυβέρνηση και οι αντάρτες FARC υπέγραψαν την συμφωνία για την οριστική ειρήνευση στη χώρα.

Αυτή τη συμφωνία, για την οποία χρειάστηκαν πολυετείς διαπραγματεύσεις στην Κούβα, κλήθηκαν να επικυρώσουν οι πολίτες.

Τόσο ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος όσο και ο ηγέτης των FARC Ροντρίγκο Λοντόντο (ή Τιμοσένκο) διαβεβαίωσαν ότι συνεχίζουν να επιθυμούν την ειρήνευση.

Ο Σάντος λέει ότι θα αρχίσει αμέσως διαπραγματεύσεις με την πλευρά του «όχι» και θα αρχίσουν ξανά συνομιλίες στην Αβάνα. «Δεν θα εγκαταλείψω, θα επιδιώκω την ειρήνευση ως την τελευταία ημέρα της θητείας μου γιατί αυτό είναι ο τρόπος να παραδώσουμε μια καλύτερη χώρα στα παιδιά μας», είπε την Κυριακή.

Στο ίδιο πνεύμα και οι δηλώσεις του Λοντόνιο: «Το FARC επαναεπιβεβαιώνει ότι μόνα του όπλα θα είναι οι λέξεις. Προς τον κολομβιανό λαό που ονειρεύεται την ειρήνη, λέμε ‘βασιστείτε επάνω μας, η ειρήνη θα θριαμβεύσει’».

Αφού όμως όλα ήταν σχεδόν έτοιμα για να επιτευχθεί η πολυπόθητη ειρήνη -η συμφωνία, η επίσημη τελετή υπογραφής, ο αφοπλισμός των ανταρτών, υπήρχαν ακόμη και φήμες ότι είναι πιθανή και η απονομή ενός Νομπέλ Ειρήνης- ήταν πραγματικά αναγκαίο το δημοψήφισμα; Νομικά, η κυβέρνηση δεν είχε καμία υποχρέωση να ζητήσει την λαϊκή έγκριση.

Ο Guardian επισημαίνει ότι η προσφυγή στο λαό ήταν ένα ρίσκο που δεν χρειαζόταν να πάρει ο πρόεδρος Σάντος και μιλά για μια στιγμή παρόμοια με το δημοψήφισμα για το Brexit. Οι ψηφοφόροι -Κολομβιανοί και Βρετανοί- κλήθηκαν να απαντήσουν με ένα «ναι ή όχι» σε ένα πολύ περίπολο ζήτημα και απάντησαν ενστικτωδώς.

Αν και ο Σάντος έλεγε ότι σε περίπτωση απόρριψης δεν έχει ένα Plan B, τώρα εκ των πραγμάτων θα κληθεί να αλλάξει τακτική. Ισως μία κατ’ιδίαν συνάντηση του πρόεδρου με τον Λοντόνιο μπορεί να είναι η λύση, σε κάθε περίπτωση όμως ο πρόεδρος θα κληθεί να αποδείξει ότι έχει ένα καλό σχέδιο. Παράλληλα, είναι πιθανό ότι και το FARC θα ανεβάσει τον πήχη των δικών του απαιτήσεων ή να χρειαστεί να αντιμετωπίσει μία μερίδα ανταρτών που θα επιλέξουν ξανά την ένοπλη αναμέτρηση.

Παρά, λοιπόν, τις δηλώσεις και τις (καλές) προθέσεις η αβεβαιότητα επέστρεψε.

Το FARC είχε από καιρό, πριν από την υπογραφή της συμφωνίας, δηλώσει ότι προχωρά σε κατάπαυση πυρός, οι πληγές όμως ενός εμφυλίου 52 ετών και πάνω από 250.000 νεκρών δεν είναι εύκολο να επουλωθούν γρήγορα ή εύκολα.

Πολλοί ψηφοφόροι φαίνεται να θέλουν μεν ειρήνη αλλά να μην εγκρίνουν την μεταχείριση των ανταρτών, επιθυμώντας μια λιγότερο επιεική μεταχείριση των ανταρτών.

Επικεφαλής της καμπάνιας για το «όχι» ήταν ο πρώην πρόεδρος Αλβάρο Ουρίμπε, ο οποίος είχε κρατήσει κατά τη θητεία του μια σκληρή στάση κατά των ανταρτών. Τώρα δηλώνει και αυτός οι ότι Κολομβιανοί είναι υπέρ της ειρήνης, αλλά εκτιμά «η συμφωνία χρειάζεται διορθώσεις».

The post Απόρριψη-σοκ της ειρήνης με το FARC στην Κολομβία appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα