Απόπειρα δολοφονίας κατά του «υπουργού του θανάτου» στα Σκόπια

17:52 2/6/2017 - Πηγή: Protagon

Ηταν μέρα μεσημέρι, 12 η ώρα, στο υπουργείο Υγείας των Σκοπίων. Ο απερχόμενος υπουργός Υγείας Νικολά Τοντόροφ –στενός συνεργάτης του πρώην πλέον πρωθυπουργού Γκρουέφκσι, θα παρέδιδε το αξίωμά του στον νέο υπουργό, με την καθιερωμένη τελετή παράδοσης – παραλαβής.

Την ώρα που έφτανε έξω από το υπουργείο, ένας άνδρας άνοιξε πυρ εναντίον του στοχεύοντας το κεφάλι του. Εριξε δύο σφαίρες. Τη δεύτερη φορά πρόλαβε ο υπουργός να σπρώξει το χέρι του δράστη και να τον αφοπλίσει, με τη βοήθεια της φρουράς του.

Ο άνδρας συνελήφθη

από τις Αρχές. Οπως ανακοίνωσε αργότερα το υπουργείο Εσωτερικών, πρόκειται για τον 67χρονο Λ. Σ. από ένα χωριό κοντά στην πόλη Βέλες.

Το παραλίγο τραγικό επεισόδιο έγινε την Πέμπτη, λίγες ώρες αφότου το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ εξέλεξε πρωθυπουργό τον σοσιαλδημοκράτη Ζόραν Ζάεφ. Αλλά η επίθεση δεν συνδέεται με πολιτικά κίνητρα. Κι όμως πυροδότησε εκ νέου την πολιτική αντιπαράθεση που σημειώνεται στη χώρα -και ειδικά μέσα στη βουλή όπου ενίοτε πέφτει και ξύλο- τα τελευταία δύο χρόνια.

Απ΄ότι φαίνεται, η απόπειρα δολοφονίας συνδέεται με τον θάνατο ενός μικρού κοριτσιού που ξεψύχησε τον Φεβρουάριο του 2015.

Η μικρή επρόκειτο να χειρουργηθεί στο εξωτερικό με χρήματα που έπρεπε να καταβάλει το υπουργείο Υγείας. Λόγω γραφειοκρατίας καθυστέρησε η καταβολή των νοσήλειων, με αποτέλεσμα, να πεθάνει το κορίτσι προτού προλάβει να μεταβεί στην Τουρκία, όπου θα γινόταν η εγχείρηση.

Ο θάνατός της είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στα Σκόπια. Ο Τοντόροφ απέκτησε το ψευδώνυμο «υπουργός του Θανάτου» και κάθε τόσο διοργανώνονταν πορείες με αίτημα την παραίτησή του. Και πλήγωσε περισσότερο απ’ όλους τον παππού του κοριτσιού, τον ταυτοποιημένο ως 67χρονο Λ. Σ. που αποπειράθηκε να σκοτώσει τον πρώην υπουργό.

«Εχω σοκαριστεί. Δεν είχε δώσει κανένα δείγμα ότι σχεδίαζε κάτι τέτοιο. Δεν ξέρω πού βρήκε το όπλο. Καταδικάζω τη βία, ακόμη κι αν προέρχεται από τον πατέρα μου», είπε η μητέρα του κοριτσιού, Ζακλίνα Ντιμόβσκα.

Ο νέος πρωθυπουργος -μόλις λίγα λεπτά αφού ανέλαβε και ο ίδιος επισήμως το αξίωμά του- καταδίκασε την απόπειρα. «Χαίρομαι που ο πρώην υπουργός είναι ασφαλής, είμαστε πάνω απ’ όλα άνθρωποι και πρέπει να βοηθάμε ο ένας τον άλλον», είπε.

Ωστόσο, κομμα VMRO του πρώην πλέον πρωθυπουργού, Νίκολα Γκρούεφσκι, που δεν κατάφερε να κερδίσει την υποστήριξη των βουλευτών, έσπευσε να αποδώσει πολιτική χροιά στο επεισόδιο που σημάδεψε την πρώτη επίσημη ημέρα της νέας κυβέρνησης. Σε ανακοίνωσή του υποστήριξε ότι ο Τοντόροφ είχε στοχοποιηθεί από καιρό από το κόμμα της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης. Κι έτσι χάθηκε μία ακόμη ευκαιρία για μία νέα αρχή στην ΠΓΔΜ.

The post Απόπειρα δολοφονίας κατά του «υπουργού του θανάτου» στα Σκόπια appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα