Ηξεραν από πέρσι για τα βουλγάρικα POS!

13:37 9/8/2016 - Πηγή: Protagon

Και όμως, η «μηχανή» με τα POS που μετέφεραν χρήματα στο εξωτερικό, ήταν γνωστή στις αρχές από το φθινόπωρο του 2015. Οπως φαίνεται και από το ρεπορταζ που δημοσίευσε τότε το Protagon, οι φορολογικές, οι αστυνομικές και οι τραπεζικές αρχές ήταν απολύτως ενήμερες για την εισαγωγή POS από τη Βουλγαρία με σκοπό την παράκαμψη των capital controls.

Toν Οκτώβριο του 2015, σε ένα ρεπορτάζ του Κώστα Γιαννακίδη,

το Protagon περιέγραφε πώς ένας άνθρωπος από τη Βουλγαρία έφερε στην Ελλάδα POS τα οποία διακίνησε στα νησιά, παρέχοντας τη δυνατότητα σε επιχειρηματίες να εισπράττουν χρήματα μέσω Λουξεμβούργου, αποφεύγοντας τους περιορισμούς στην κίνηση των κεφαλαίων.

Aνέφερε το ρεπορτάζ του Οκτωβρίου 2015

«Λίγες μέρες μετά την επιβολή των capital controls, υπήκοος Βουλγαρίας πέρασε τα σύνορα του Προμαχώνα έχοντας στο πορτ παγκάζ του αυτοκινήτου του έναν «έξυπνο», ασφαλή και, κυρίως, «νόμιμο» τρόπο για να βγάζεις τα λεφτά σου στο εξωτερικό. Ο τύπος μετέφερε μηχανήματα POS, ξέρετε, αυτά που δίνουν στους επαγγελματίες τη δυνατότητα να χρεώνουν πιστωτική κάρτα. Και στις διαδρομές του προς την Ελλάδα μετέφερε πολλά. Περισσότερα από 7.000 μηχανήματα έφτασαν στην ελληνική αγορά και αγοράστηκαν χωρίς ΦΠΑ από επαγγελματίες, κυρίως του τουρισμού. Εννοείται ότι δεν έχουν καμία σχέση με ελληνικές τράπεζες. Είναι καταχωρημένα σε τράπεζα του Λουξεμβούργου. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όποια συναλλαγή γίνεται μέσω αυτών των μηχανημάτων, οδηγεί στη μεταφορά χρημάτων στο Λουξεμβούργο. Τώρα εσείς θα ρωτήσετε πώς είναι δυνατόν να χρεώσετε την κάρτα σας σε τέτοιο μηχάνημα και τα χρήματα να βρεθούν στο Λουξεμβούργο. Είναι. Διότι η συναλλαγή που θα κάνετε σε αυτό το μηχάνημα, λογίζεται ως γενόμενη στο εξωτερικό, με φυσική παρουσία. Και όταν υπάρχει φυσική παρουσία, δεν υφίσταται περιορισμός στη μεταφορά κεφαλαίων.»

Με άλλα λόγια η παράκαμψη ήταν γνωστή εδώ και μήνες και είναι μάλλον «χαριτωμένη» η παρουσίαση της ως ανακάλυψη των ημερών. Τι συνέβη; Το αυτονόητο: οι αρχές καθυστέρησαν δραματικά για να λάβουν μέτρα. Και όταν το έκαναν έσπευσαν να ισχυριστούν ότι δρουν άμεσα, χωρίς να χαρίζονται σε κανέναν. Πόσο ελληνικό…

Από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στην ελληνική επικράτεια διαπιστώθηκε ότι πωλήθηκαν 1.195 συσκευές POS σε 971 επιχειρήσεις στην Ελλάδα, οι οποίες κατά κύριο λόγο δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού. Σε πρώτη φάση, οι φορολογικές αρχές σε συνεργασία με την αστυνομία συνέλαβαν 24 άτομα και κατάσχεσαν 164 συσκευές εκκαθάρισης συναλλαγών POS.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα:

Σε επιχείρηση στο Καματερό βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 88 τερματικά μηχανήματα, καθώς και πελατολόγιο από το οποίο προέκυπτε πώληση 1.195 μηχανημάτων σε 971 επιχειρήσεις στην Ελλάδα που ασχολούνται κυρίως με τουριστικές δραστηριότητες και σε περίπου 73 επιχειρήσεις του εξωτερικού.

Σε επιχείρηση στις Αχαρνές βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρία τερματικά μηχανήματα, ενώ από το πελατολόγιο επιχείρησης στην Κόρινθο διαπιστώθηκε η πώληση 60 μηχανημάτων σε αντίστοιχο αριθμό επιχειρήσεων.

Αποτέλεσμα των ελέγχων ήταν η σύλληψη 24 ατόμων στο πλαίσιο του αυτοφώρου, η βεβαίωση 41 μη αυτόφωρων παραβάσεων και η κατάσχεση τερματικών μηχανημάτων.

The post Ηξεραν από πέρσι για τα βουλγάρικα POS! appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα