Ανήλικοι μαθητές από τις φυλακές εκθέτουν έργα τους στο Eθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Στο ισόγειο του κτιρίου, στην αίθουσα όπου θα φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις, θα «εγκατασταθεί» από τις 28 Ιουνίου έως τις 3 Ιουλίου το Μουσείο Ελεύθερης Σκέψης Ανθρώπων (Μ.Ε.Σ.Α.). Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που ιδρύθηκε από μαθητές που βρίσκονται στις φυλακές Τρικάλων, Διαβατών, Κορυδαλλού, Αυλώνα και από το Εναλλακτικό Σχολείο Ενηλίκων του ΚΕΘΕΑ στη Λάρισα.

Εργαστήριο περφόρμανς
στο 3ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στις Φυλακές Διαβατών (φωτογραφία, Κώστας Σταθόπουλος)

Οι μαθητές με την καθοδήγηση εικαστικών δημιούργησαν μια σειρά έργων τέχνης τα οποία συγκροτούν το σώμα αυτού του νομαδικού μουσείου σύγχρονης τέχνης που κάνει το μεγάλο του βήμα μέσα στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Το «μεγάλο άδειο λευκό κουτί» του κτιρίου παίρνει ψυχή από τα έργα των μαθητών. Ζωγραφική, περφόρμανς, γλυπτική, φωτογραφία, ηχητικές και οπτικές εγκαταστάσεις συγκροτούν το σώμα των έργων που δημιούργησαν.

Το πρόγραμμα εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Προλεγόμενα» του ΕΜΣΤ που έχει στόχο να φέρει το κοινό στο μουσείο σε μια χειρονομία γνωριμίας που θα οδηγήσει στην πλήρη κατοίκιση του κτιρίου από τους πολίτες όταν αυτό αρχίζει να λειτουργεί πλήρως. Το ΕΜΣΤ υπήρξε συνοδοιπόρος του Μ.Ε.Σ.Α εξ’αρχής, λόγω της πολυετούς του εμπειρίας και των δραστηριοτήτων του με αντίστοιχες ομάδες μέσω του δικού του προγράμματος «ΕΜΣΤ χωρίς σύνορα». Συνέβαλε καταλυτικά στη διαμόρφωση αυτής της δράσης, υποστηρίζοντάς την έμπρακτα, με επικεφαλής από πλευράς του Μουσείου την συντονίστρια του προγράμματός του και επιμελήτρια εκπαίδευσης Μαρίνα Τσέκου.

Εργαστήριο Κεραμεικής στο Δημοτικό Σχολείο Ειδικού καταστήματος Κράτησης Νέων Αυλώνα

Κατά τη διάρκεια της φετινής ακαδημαϊκής χρονιάς 2015-16 το Μ.Ε.Σ.Α διαμορφώθηκε και υλοποιήθηκε σε δύο στάδια. Στο πρώτο στάδιο οι περίπου 100 μαθητές των σχολείων είχαν την ευκαιρία να συνεργαστούν με 10 εικαστικούς καλλιτέχνες και αρχιτέκτονες, να δημιουργήσουν τα δικά τους συλλογικά έργα σύγχρονης τέχνης και να προετοιμαστούν για το δεύτερο στάδιο, την παρουσίαση των έργων τους μέσα σε εκθεσιακό χώρο. Το δεύτερο και τελικό στάδιο αυτής της πορείας αποφασίστηκε να ενταχθεί στο πρόγραμμα «Προλεγόμενα»και να παρουσιαστεί για έξι ημέρες.

Τα εργαστήρια του Μ.Ε.Σ.Α. διεξήχθησαν στο 2ο ΣΔΕ (Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας) Φυλακών Τρικάλων, στο ΣΔΕ Φυλακών Κορυδαλλού «Γεώργιος Ζουγανέλης»­, στο 3ο ΣΔΕ Θεσσαλονίκης Φυλακών Διαβατών, στο Δημοτικό Σχολείο Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Αυλώνα και Εναλλακτικό Σχολείο Ενηλίκων ΚΕΘΕΑ Εξοδος στη Λάρισα

Εργαστήριο περφόρμανς στο 3ο Ειδικό Σχολειο Θεσσαλονίκης, φυλακές Διαβατών

Τα εγκαίνια του Μ.Ε.Σ.Α. θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 27 Ιουνίου στις 20:00, μόνο με προσκλήσεις, όπου θα παρουσιαστεί και η περφόμανς «Αρένα»του Αλέξανδρου Πλωμαρίτη. Από τις 28 Ιουνίου έως τις 3 Ιουλίου η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό από τις 15:00 έως τις 20:00.

The post Ανήλικοι μαθητές από τις φυλακές εκθέτουν έργα τους στο Eθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα