Αναζητώντας την επόμενη μέρα για το δημοψήφισμα του Brexit

Οσο πλησιάζει η 23η Ιουνίου, η ημέρα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία για την παραμονή της ή όχι στην Ευρωπαϊκή Ενωση, οι πρωταγωνιστές του δράματος -γιατί σε δράμα έχει εξελιχτεί κυριολεκτικά και μεταφορικά η υπόθεση- προτιμούν να ανοίγουν τα χαρτιά τους για την επόμενη ημέρα

και ειδικά αυτή του ενδεχόμενου Brexit.

Το αναπόφευκτο πάγωμα κάθε προεκλογικής δραστηριότητας που έφερε η δολοφονία της βουλευτού των Εργατικών και υπέρμαχου της παραμονής στην ΕΕ, Τζο Κοξ, μπορεί να έριξε τους τόνους της αντιπαράθεσης, αλλά δεν ακύρωσε τους σχεδιασμούς, τις εικασίες και τις έρευνες της τελευταίας στιγμής και των αστάθμητων παραγόντων που θα κρίνουν το αποτέλεσμα.

Εστω λοιπόν και σε ατμόσφαιρα περισυλλογής, οι δηλώσεις και οι κινήσεις παραμένουν πυκνές.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον μιλώντας στους Times του Λονδίνου επιχείρησε να είναι σαφής για το ότι θα παραμείνει στην Ντάουνινγκ Στριτ ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, μολονότι είναι ένα προσωπικό στοίχημα η στήριξη της παραμονής στην ΕΕ. «Απλώς συνεχίζω τη δουλειά. Εχω μια πολύ ξεκάθαρη εντολή από τον βρετανικό λαό να υπηρετήσω ως πρωθυπουργός σε μια κυβέρνηση των Συντηρητικών», τόνισε.

Σε αυτό το ζήτημα, πάντως, οι αναλυτές δεν εμφανίζονται και τόσο σίγουροι – απέχουμε εξάλλου τέσσερα χρόνια ως τη λήξη της θητείας του Κάμερον. Η απόφασή του να στηρίξει το «Remain», την παραμονή δηλαδή στην ΕΕ, ξεσήκωσε μια μίνι-ανταρσία στο κόμμα του, κυρίως από βουλευτές της επαρχίας, αλλά και σημαίνοντα στελέχη πρώτης (κυβερνητικής) γραμμής όπως ο υπουργός Δικαιοσύνης Μάικλ Γκόουβ. Στον ένα ή τον άλλο βαθμό τον έχουν πιέσει να παραιτηθεί σε περίπτωση ήττας, ενώ και μια οριακή νίκη του Remain μάλλον δεν θα τους αποθαρρύνει ιδιαίτερα.

Ακόμα περισσότερο, η επικράτηση του Brexit αργά η γρήγορα θα φέρει τον Κάμερον αντιμέτωπο με τον πρώην δήμαρχο του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, που ποντάρισε λυσσαλέα στον αντιευρωπαϊσμό των Βρετανών και ενδιαφέρεται για την ηγεσία του κόμματος – και μάλλον δεν θα αργήσει να το δείξει.

Εν τω μεταξύ, οι προετοιμασίες και οι προειδοποιήσεις από το εξωτερικό συνεχίζονται.

Δεν είναι μόνο οι μεγάλες τράπεζες στο Λονδίνο που ετοιμάζουν βραδιά (πιθανού) Brexit και μια καυτή χρηματιστηριακή Παρασκευή, όπως προειδοποίησε την Τετάρτη το Reuters, ούτε το ΔΝΤ που προειδοποιεί τώρα ότι το Brexit θα επιφέρει μόνιμη μείωση εισοδημάτων για τους Βρετανούς – άλλωστε και ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν προανήγγειλε βαριά φορολόγηση σε περίπτωση εξόδου της χώρας από την ΕΕ.

Ο Αλεξάντερ Στουμπ είπε στους Financial Times ότι μια ενδεχόμενη έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα μπορούσε να είναι «η Lehman Brothers της Ευρώπης»

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έσπευσε, για παράδειγμα, να υπογραμμίσει ότι η Ευρώπη έχει προετοιμαστεί για οποιοδήποτε αποτέλεσμα προκύψει από το δημοψήφισμα στη Βρετανία. «Η ΕΕ είναι καλά προετοιμασμένη για να ανταποκριθεί στην ανησυχία των χρηματοπιστωτικών αγορών» που σχετίζεται με το Brexit, ξεκαθάρισε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Περισσότερο δραματικές οι δηλώσεις του γάλλου υπουργού Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν, που εκτίμησε ότι η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα την καταστήσει μια σημαντική όσο και το Γκέρνσεϊ (ένα νησί στη Μάγχη), ενώ προσέθεσε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 28 Ιουνίου θα πρέπει να στείλει συγκεκριμένο μήνυμα και χρονοδιάγραμμα σε περίπτωση εξόδου.

O δε φινλανδός υπουργός Οικονομικών, ο Αλεξάντερ Στουμπ, είπε στους Financial Times ότι μια ενδεχόμενη έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα μπορούσε να είναι «η Lehman Brothers της Ευρώπης», παραπέμποντας στην κατάρρευση της τράπεζας που έριξε τις ΗΠΑ στη χειρότερη ύφεση μεταπολεμικά. «Είναι απολύτως βέβαιο πως θα βρεθούμε σε ένα χάος», προειδοποίησε ο φινλανδός υπουργός, ο οποίος συχνά απηχεί τις απόψεις και του Σόιμπλε.

Δημοσκοπικά, η αναμέτρηση παραμένει ανοιχτή με το «Leave», την ψήφο στην αποχώρηση από την ΕΕ, να εξακολουθεί να προηγείται μεσοσταθμικά με 47% έναντι του 43% του Remain, σύμφωνα με τους Financial Times, ενώ υπάρχει και μια σημαντική μάζα αναποφάσιστων.

Ερευνα πάντως της BMG για την εφημερίδα The Herald φέρνει την παραμονή να προηγείται με 53,3% έναντι 46,7% της εξόδου. Η τηλεφωνική δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από τις 10 έως τις 15 Ιουνίου, δηλαδή πριν τη δολοφονία της Κοξ. Την ίδια ώρα όμως διαδικτυακή δημοσκόπηση της BMG φέρνει το Leave να προηγείται με 55,5%, έναντι 44,5% της παραμονής.

Σε μία από τις πρώτες έρευνες μετά την επίθεση στην Κοξ, αυτή της Survation για την Mail on Sunday, η παραμονή προηγείται με τρεις μονάδες (45% με 42%). Στην προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας τα ποσοστά ήταν αντεστραμμένα. Η έρευνα έγινε την Παρασκευή και το Σάββατο. Φαίνεται λοιπόν ότι μολονότι ο 52χρονος δράστης περιγράφηκε ως ακροδεξιός φανατικός υποστηρικτής της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, το μέτωπο του Leave δεν επλήγη άμεσα. Απομένουν ωστόσο κρίσιμα 24ωρα.

Σε κάθε περίπτωση η επόμενη μέρα θα είναι μια δύσκολη μέρα. Σε περίπτωση που επικρατήσει η αποχώρηση από την ΕΕ, θα ξεκινήσει μια επίπονη διαδικασία διαπραγματεύσεων του Λονδίνου με τις Βρυξέλλες. Ενας λογιστικός εφιάλτης θα είναι το βέβαιο: γραφειοκράτες θα πρέπει να αλλάξουν πόστα, ή και να χάσουν το αντικείμενο της εργασίας τους, ενώ πολλοί νόμοι της Βρετανίας θα χρειαστεί να πάψουν σταδιακά να είναι εναρμονισμένοι με άρθρα της κοινοτικής νομοθεσίας, φορτώνοντας τις δημόσιες υπηρεσίες με ένα ασύλληπτων διαστάσεων έργο – τέσσερις δεκαετίες στενής σχέσης με την ΕΕ δεν είναι λίγες.

Οικονομικά, όλοι περιμένουν ραγδαία πτώση της στερλίνας έναντι των ισχυρών νομισμάτων, ενώ και το ευρώ θα χτυπηθεί, καθώς μολονότι η Βρετανία δεν είναι μέλος της ευρωζώνης, αυτή ως υποσύνολο της ΕΕ, δέχεται ένα πλήγμα. Την περασμένη Πέμπτη, μια εβδομάδα προτού οι Βρετανοί πάνε στις κάλπες, το ΔΝΤ υπέβαλε την τελευταία έκθεσή του σχετικά με το δημοψήφισμα και τους κινδύνους ενός Brexit. Στο θετικό σενάριο, σύμφωνα με το οποίο οι διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες κινούνται ομαλά και η Βρετανία δεν τίθεται εκτός συμφωνιών, το ΑΕΠ θα έχει υποχωρήσει κατά 1,4% το 2021. Στο αρνητικό σενάριο, που θέλει το Λονδίνο να βρίσκεται σε διαφωνία με την ΕΕ και να χάνει εμπορικές συμφωνίες, η πτώση θα είναι 4,5%.

Ακόμα και στο ενδεχόμενο της παραμονής, η 24η Ιουνίου θα είναι μια δύσκολη επόμενη μέρα. Η Βρετανία διχάστηκε, πολιτικές συμμαχίες κατέρρευσαν, κόμματα είδαν τις γραμμές τους να σπάνε. Οι δυσκολίες που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο Κάμερον θα είναι το λιγότερο.

The post Αναζητώντας την επόμενη μέρα για το δημοψήφισμα του Brexit appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα