Ανατροπή Πάιατ για Νοvartis: «Kαμία έρευνα FBI για έλληνες πολιτικούς»

Μία δήλωση του αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, στη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη το απόγευμα της Δευτέρας, ήταν αρκετή για να προκαλέσει συγκρατημένα χαμόγελα στην αξιωματική αντιπολίτευση και ταυτόχρονα εύλογη ανησυχία στο Μαξίμου για την υπόθεση της Νοvartis.

«Η έρευνα του FBI επικεντρώνεται σε εγκλήματα που παραβιάζουν τον αμερικανικό νόμο. Δεν υπάρχει καμία έρευνα του FBI

που να αφορά έλληνες πολιτικούς», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πάιατ, σε μία επισήμανση που καταρρίπτει το χιλιοειπωμένο επιχείρημα υπουργών και λοιπών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ότι η έρευνα της Novartis δεν είναι υποκινούμενη, αλλά βασίζεται σε στοιχεία από την αμερικανική υπηρεσία.

Δεν έχουν περάσει μάλιστα λίγα 24ωρα αφότου ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, επιβεβαίωνε δημοσίως την ύπαρξη αναφοράς σε πολιτικά πρόσωπα, στο έγγραφο του FBI για την υπόθεση Novartis.

Πριν ακόμα πραγματοποιηθεί η μαραθώνια συνεδρίαση της Βουλής για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής και την παραπομπή σε αυτή των δέκα εμπλεκόμενων πολιτικών προσώπων, διαρροές στον Τύπο έκαναν λόγο για υλικό που διαθέτει το FBI και ενοχοποιεί πολιτικά πρόσωπα, καθώς επίσης για έγγραφο της αμερικανικής υπηρεσίας στη δικογραφία με αναφορά σε έλληνες πολιτικούς.

Αλλά και ο δικηγόρος των τριών προστατευόμενων μαρτύρων σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν ηχητικά ντοκουμέντα και βίντεο που αποδεικνύουν την εμπλοκή πολιτικών προσώπων.

Από την πλευρά τους, ωστόσο, συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά επέμεναν ότι «το μόνο που επιβεβαιώνει το έγγραφο του FBI, είναι ότι από την αμερικανική έρευνα δεν έχει προκύψει το παραμικρό για τον πρώην Πρωθυπουργό» και αντιθέτως, συμπλήρωναν, το μόνο που επιβεβαιώνεται, είναι «η διατεταγμένη μεθόδευση της κυβέρνησης και της εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη να ενισχύσει με δήθεν στοιχεία των αμερικανικών Αρχών την κυβερνητική σκευωρία που ήδη καταρρέει».

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, υπήρξε ανακοίνωση και για το ζήτημα Κουρουμπλή και τη σχετική καταγγελία εις βάρος του που άγνωστο πώς, έμεινε τελικά εκτός έρευνας.

Περιμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε, αν η Kυβέρνηση θα υιοθετήσει την υπερασπιστική γραμμή Κουρουμπλή, ο οποίος χαρακτήρισε ανυπόστατη την εν λόγω καταγγελία, με το επιχείρημα ότι αυτή έγινε ανώνυμα. https://t.co/ryqyBJ8m9r

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (@neademokratia) February 26, 2018

Επικαλούμενη σχετική αποκάλυψη της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» για την ύπαρξη έγγραφης καταγγελίας την οποία είχε συμπεριλάβει στη δικογραφία της Novartis η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Ράϊκου και αφορούσε τον πρώην υπουργό Υγείας και τον διάδοχό του Ανδρέα Ξανθό, η Πειραιώς θέτει τέσσερα κρίσιμα ερωτήματα:

1. Γιατί δεν ελέγχθηκε από την -διάδοχο της κυρίας Ράϊκου-, κυρία Ελένη Τουλουπάκη η συγκεκριμένη καταγγελία;

2. Γιατί έμεινε εκτός της έρευνάς της η περίοδος μετά το 2015, όταν ακόμη και το πληροφοριακό δελτίο του FBI ρητά αναφέρει ότι οι παράνομες πρακτικές της Novartis συνεχίστηκαν μέχρι τον Ιούλιο του 2017;

3. Γιατί οι μάρτυρες -προστατευόμενοι και μη- δεν κλήθηκαν να απαντήσουν και για την περίοδο διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ;

4. Για ποιον λόγο η κυβερνητική πλειοψηφία δεν συμπεριέλαβε και τον κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή στην πρότασή της για σύσταση προανακριτικής, ενώ αποκαλύπτεται πλέον ότι υπήρχαν σοβαρότατες καταγγελίες εναντίον του;

Υ.Γ. Περιμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε, αν η Kυβέρνηση θα υιοθετήσει την υπερασπιστική γραμμή Κουρουμπλή, ο οποίος χαρακτήρισε ανυπόστατη την εν λόγω καταγγελία, με το επιχείρημα ότι αυτή έγινε ανώνυμα.

The post Ανατροπή Πάιατ για Νοvartis: «Kαμία έρευνα FBI για έλληνες πολιτικούς» appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα