Ανάπτυξη, πλεονάσματα και 1,5 δισ. νέων φόρων στον προϋπολογισμό

Με προβλέψεις για ανάπτυξη που θα φτάνει το 2,7% και για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,8% κατατέθηκε τη Δευτέρα από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2017.

Η ανάπτυξη θα ανέλθει στο 2,7% του ΑΕΠ, έναντι ύφεσης 0,3% φέτος, μία εκτίμηση που δεν συμμερίζονται πάντως διεθνείς οίκοι, όπως η Moody’s που βλέπει για το 2017 την ελληνική

οικονομία να επιστρέφει μεν σε θετικούς ρυθμούς, αν και όχι σε τέτοιο εύρος (εκτιμά την αύξηση στο 1,8%).

Το προσχέδιο προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα που θα φτάσει στα 3,33 δισ. ευρώ, δηλαδή αυξημένο κατά πάνω από δύο δισ. ευρώ ή 0,6% σε σχέση με αυτό που προβλέπεται για το 2016.

Στο ισοζύγιο της Γενικής Κυβέρνησης προβλέπεται δημοσιονομικό έλλειμμα 1,3% το 2017, από 2,8% το 2016.

Το υπουργείο προβλέπει ακόμη περιορισμό του ύψους του χρέους από το 178,9% του ΑΕΠ για το 2016 (όπως έχει εκτιμηθεί) σε 174,8% το 2017. Επιπλέον προβλέπεται ανεργία στο 22,4%.

Διαβάστε το προσχέδιο

Ο λογαριασμός των φόρων ξεπερνά το 1,5 δισ. σε νέους φόρους. Συγκεκριμένα προβλέπεται μικρή μεν αύξηση των άμεσων φόρων (κατά 371 εκατ. ευρώ) αλλά αύξηση των έμμεσων (κατά 1,4 δισ.).

Σε ό,τι αφορά τα δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα μέτρα:

Ο προϋπολογισμός προβλέπει την πλήρη επέκταση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης για το οποίο θα δοθούν 760 εκατ. ευρώ. Τα οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά που δικαιούνται το Εισόδημα είναι πάνω από 250.000.Οι τομείς της Υγείας, της Κοινωνικής Προστασίας και της Παιδείας θα ενισχυθούν με 300 εκατ. ευρώ, τα οποία θα διατίθενται κατά περίπτωση για την κάλυψη αναγκών που υπερβαίνουν τις υπάρχουσες πιστώσεις.Προβλέπεται ακόμη αύξηση του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 250 εκατ. ευρώ στα 6,7 δισ. ευρώ, σε αντιστάθμιση της μείωσης του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους.Προβλέπεται ακόμη συνεισφορά 100 εκατ. ευρώ για τις ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών με συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.Σταϊκούρας: Το προσχέδιο επιβεβαιώνει τη χαμένη διετία

Ο Συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της ΝΔ και βουλευτής Φθιώτιδας, Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε πως το προσχέδιο του προϋπολογισμού επιβεβαιώνει ότι «η χώρα επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχασε δύο χρόνια».

«Μέσα σε αυτό το διάστημα η οικονομία σέρνεται στο τέλμα», συμπλήρωσε. «Νέα μέτρα-τσουνάμι φόρων και περικοπές στις συντάξεις και στην κοινωνική προστασία, ύψους 9 δισ. ευρώ, επιβλήθηκαν. Με νέες αυξήσεις άμεσων και έμμεσων φόρων να προβλέπονται για την επόμενη χρονιά, ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Εκτιμάται ότι η χώρα μπορεί, υπό προϋποθέσεις και με υπεραισιόδοξες προβλέψεις, το 2017 να επιστρέψει εκεί που ήταν το 2014. Δυστυχώς η σημερινή Κυβέρνηση απέδειξε ότι όχι μόνο δεν μπορεί να οδηγήσει τη χώρα μπροστά, αλλά αδυνατεί να δημιουργήσει αυτές τις προϋποθέσεις», κατέληξε.

Το Ποτάμι: Ο Προϋπολογισμός θα αφαιρέσει 4,5 δισ. από την κοινωνία

«Τα μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί και θα εφαρμοστούν από τις αρχές του χρόνου θα αφαιρέσουν από την κοινωνία άλλα 4,5 δισ., τη στιγμή που τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το κράτος φθάνουν ήδη τα 91,5 δισ.», ανέφερε το Ποτάμι σε σχετική ανακοίνωση. «Παράλληλα η Κυβέρνηση είναι υπεραισιόδοξη στις προβλέψεις της, αφού το προσχέδιο προβλέπει ύφεση της ελληνικής οικονομίας το 2016 της τάξεως του 0,3% αντί του 0,5%, που προβλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος. Επίσης μας λένε ότι η ανάπτυξη θα κινείται στο 2,7% το 2017 παρά την αντίθετη άποψη διεθνών think tanks, που προβλέπουν ανάπτυξη μόλις 0,7%. Οι συνέπειες αυτών των αποκλίσεων ενδέχεται να αποδειχθούν καταστροφικές, αφού, αν επαληθευθούν, αυτό θα συνεπάγεται επιπλέον μέτρα ύψους 3 δισ. Πέραν των παραπάνω, πρέπει να εξοικονομηθούν 870 εκατ. (από πού;) για τη χρηματοδότηση κοινωνικών επιδομάτων (όπως το Εισόδημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και παρεμβάσεις σε υγεία και παιδεία). Τέλος, σχετικά με την πολυδιαφημισμένη επιστροφή στις αγορές, η μόνη αναφορά στο προσχέδιο είναι ότι αυτή θα γίνει «το συντομότερο δυνατό». Είναι προφανές ότι το ραντεβού του κ.Τσίπρα με τη «δίκαιη ανάπτυξη», αναβάλλεται επ’ αόριστον», καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.

The post Ανάπτυξη, πλεονάσματα και 1,5 δισ. νέων φόρων στον προϋπολογισμό appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα