Αναπάντητα τα ερωτήματα γιατί κατέπεσε το (ολοκαίνουριο) αεροσκάφος στην Ινδονησία

Περίεργη πτητική συμπεριφορά είχε το αεροσκάφος της Lion Air το οποίο συνετρίβη τη Δευτέρα μετά την απογείωσή του από την Τζακάρτα, παρασύροντας στον θάνατο και τους 189 επιβαίνοντες.

Απορία προκαλεί πώς κατέπεσε ένα αεροσκάφος που τέθηκε σε κυκλοφορία μόλις αυτόν τον Αύγουστο και δεν είχε συμπληρώσει ούτε 1.000 ώρες πτήσης. Ο τύπος του αεροσκάφους, Boeing 737 Max 8, είναι από τους

πιο προηγμένους και κυκλοφορεί μόλις από το 2017.

Ωστόσο, το μοιραίο αεροσκάφος είχε αντιμετωπίσει τεχνικής φύσης προβλήματα κατά την προηγούμενη πτήση, ανάμεσά τους και «έλλειψη αξιοπιστίας» σε ένα όργανο μέτρησης της ταχύτητας πτήσης, ανακοίνωσε αξιωματούχος από την Εθνική Επιτροπή Ασφάλειας των Μεταφορών της Ινδονησίας.

Πρόκειται για πρόβλημα που εμφανίστηκε μόλις στην προηγούμενη πτήση, το απόγευμα της Κυριακής.

Η Επιτροπή έχει στην κατοχή της ηχητικό υλικό από τη συνομιλία μεταξύ του πιλότου της μοιραίας πτήσης JT610 και του πύργου ελέγχου στην Τζακάρτα καθώς και πληροφορίες από πολίτες, μεταξύ των οποίων και σχόλια που έχουν αναρτηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αναζητάται από τις Αρχές ο τεχνικός που επιθεώρησε το αεροσκάφος πριν από τις δύο τελευταίες πτήσεις του Boeing.

Ολοι αναμένουν τον εντοπισμό των μαύρων κουτιών που θα δώσουν απαντήσεις ενώ ακόμη δεν έχει βρεθεί ούτε η άτρακτος.

Τι συνέβη μία ημέρα νωρίτερα και στην μοιραία πτήση

Τα στοιχεία της Flightradar24 (της σουηδικής διαδικτυακής υπηρεσίας που παρέχει πληροφορίες πτήσης εμπορικών αεροσκαφών) δείχνουν ότι το αεροσκάφος μετά την απογείωσή του από το Ντενπασάρ, στο Μπαλί, το απόγευμα της Κυριακής, ανέφερε ασυνήθιστες μεταβολές στο ύψος και στην ταχύτητα πτήσης.

Καταγράφεται μια πτώση κατά 875 πόδια μέσα σε 27 δευτερόλεπτα ενώ θα έπρεπε κανονικά να έχει ανοδική πορεία, προτού σταθεροποιηθεί και συνεχίσει την πορεία του για την Τζακάρτα.

Οι πιλότοι συνέχισαν την πτήση σε ανώτατο ύψος 28.000 πόδια σε σχέση με τα 36.000 πόδια που πετούσε εκτελώντας το ίδιο δρομολόγιο νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.

Δύο από τους επιβάτες της συγκεκριμένης πτήσης ανέβασαν στο Instagram σχόλια για προβλήματα στο σύστημα κλιματισμού και στον φωτισμό της καμπίνας προτού αναχωρήσει το αεροσκάφος με καθυστέρηση περίπου τριών ωρών. Αναφέρουν και ένα περίεργο ήχο στον κινητήρα κατά την απογείωση, ο οποίος συνεχίστηκε και στη διάρκεια της πτήσης.

Η FlightRadar24 ανέφερε επίσης ασυνήθιστες ταχύτητες πτήσης και ύψος κατά τα λίγα λεπτά που η πτήση Flight JT610 βρισκόταν στον αέρα την Δευτέρα.

Δύο λεπτά μετά την απογείωση, όταν το αεροσκάφος είχε φθάσει σε ύψος 2.000 ποδών, έχασε ύψος περισσότερων από 500 ποδών και πήρε κλίση προς τα αριστερά προτού πάρει και πάλι ύψος και ανέβει στα 5.000 πόδια, όπου και παρέμεινε για το μεγαλύτερο μέρος της πτήσης πριν καταπέσει στη θάλασσα.

The post Αναπάντητα τα ερωτήματα γιατί κατέπεσε το (ολοκαίνουριο) αεροσκάφος στην Ινδονησία appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα