Αναγνωριστική συνάντηση Τραμπ και Σίντζο Αμπε

Μπορεί η συνάντηση να ήταν ανεπίσημη και να κλείστηκε την τελευταία στιγμή, αλλά ο στόχος είναι ένας: πώς θα γνωρίσουν καλύτερα οι σύμμαχοι τον -ακόμη αστάθμητο- παράγοντα Τραμπ και πώς θα καθησυχαστούν. Για τον Τραμπ, από την άλλη, ήταν μια πρώτη ευκαιρία να μπει στο κοστούμι του ρόλου του καθώς είναι η πρώτη φορά μετά την εκλογή του που συναντάται με ξένο ηγέτη.

Την Πέμπτη ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συναντήθηκε στον Πύρο Τραμπ με τον πρωθυπουργό

της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, που κράτησε 90 λεπτά, ο Αμπε είπε ότι μίλησαν για διάφορα θέματα, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες λόγω του άτυπου χαρακτήρα των συνομιλιών. Πάντως ήταν μια «ειλικρινής συζήτηση» που «έγινε σε θερμή ατμόσφαιρα», σύμφωνα με όσα είπε.

«Η συμμαχία Ιαπωνίας και ΗΠΑ είναι άξονας της διπλωματίας και της ασφάλειας της Ιαπωνίας», εξήγησε στους δημοσιογράφους ο Αμπε και πρόσθεσε ότι «η συμμαχία ζωντανεύει μόνο όταν υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ μας».

Ο ιάπωνας πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι είναι βέβαιος πως θα χτίσει μια σχέση βασισμένη στην εμπιστοσύνη με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Η ασφάλεια και η οικονομία είναι τα δύο ανοιχτά και μείζονα θέματα που ζητούν απαντήσεις.

Σε ό,τι αφορά τα εμπορικά και οικονομικά ζητήματα, ο Τραμπ είχε εκφράσει την αντίθεσή του στη Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης του Ειρηνικού (TPP) ενώ είχε φλερτάρει με την ιδέα των δασμών στα κινεζικά προϊόντα.

Ουσιαστικότερο είναι το ζήτημα της ασφάλειας. Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην Ασία, με έναν από τους βασικότερους την Ιαπωνία που πάντα έχει να ανησυχεί για την παρουσία της Κίνας και της Βόρειας Κορέας δίπλα τις ακτές της (και, φυσικά, καθόλου μακριά για τα βαλλιστικά όπλα και των δύο χωρών), περιμένουν από τον Τραμπ απαντήσεις.

Αν οι τάσεις που έχει δείξει κατά την προεκλογική περίοδο επιβεβαιωθούν και γίνουν εμφανείς οι τάσεις απομονωτισμού, οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην Ασία ενδέχεται να ανησυχούν για την ασφάλεια τους.

Ο Τραμπ είχε πει προεκλογικά ότι θα πιέσει τους συμμάχους των ΗΠΑ να πληρώσουν περισσότερα χρήματα για την παρουσία αμερικανικών δυνάμεων στις χώρες τους. Αυτό δεν αφορούσε αποκλειστικά το ΝΑΤΟ και την Ευρώπη, αλλά και τον Ειρηνικό Ωκεανό. Η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία ήταν και είναι εξάλλου ισχυρή και οι προκλήσει από την Κίνα και την Βόρεια Κορέα, αν και διαφορετική κλίμακας, επιμένουν.

Επίσης προεκλογικά, ο Τραμπ είχε προτείνει να αποκτήσει η Ιαπωνία τα δικά της πυρηνικά όπλα, ένα ζήτημα-ταμπού στην ιαπωνική πολιτική σκηνή.

The post Αναγνωριστική συνάντηση Τραμπ και Σίντζο Αμπε appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα