Πολύνεκρη επίθεση τζιχαντιστών σε ξενοδοχείο στη Μπουρκίνα Φάσο

Εληξε, μετά από 15 ώρες, η μάχη των δυνάμεων ασφαλείας της Μπουρκίνα Φάσο με τους τζιχαντιστές, οι οποίοι κατέλαβαν το ξενοδοχείο Splendid και έκαναν επίθεση στην καφετέρια Cappuccino που βρίσκεται απέναντι. Στην περιοχή που έδρασαν οι φανατικοί ισλαμιστές στην πρωτεύουσα Ουαγκαντούγκου, συχνάζουν δυτικοί, όπως άνδρες των γαλλικών δυνάμεων που βρίσκονται εκεί και στελέχη του ΟΗΕ.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης της αφρικανικής χώρας ανακοίνωσε ότι οι 126 όμηροι στο ξενοδοχείο απελευθερώθηκαν μετά από επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας

με τη συνδρομή γαλλικών και αμερικανικών δυνάμεων. Ωστόσο, όπως ο ίδιος ανέφερε, «η επιχείρηση συνεχίζεται σε παρακείμενο ξενοδοχείο», κάτι που δεν ήταν γνωστό μέχρι αυτή τη στιγμή. Σύμφωνα με τον υπουργό, κατά τη διάρκεια της πρώτης επιχείρησης, σκοτώθηκαν τρεις τζιχαντιστές, ένας Αραβας και δύο Αφρικανοί.

Από την επίθεση σκοτώθηκαν τουλάχιστον 10 άνθρωποι και πάνω από 15 τραυματίσθηκαν, οι περισσότεροι δυτικοί, από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες.

Φλεγόμενα οχήματα έξω από το Splendid Hotel. REUTERS/Reuters TV TPX IMAGES OF THE DAY

«Είδα τέσσερις άνδρες με τουρμπάνια»

Για τρεις ένοπλους άνδρες με τουρμπάνια, που διέκρινε στην αρχή της επίθεσης, μίλησε μία δημοσιογράφος του AFP, ενώ αυτόπτης μάρτυρας έκανε λόγο για τέσσερις δράστες με τουρμπάνια «οι οποίοι έμοιαζαν να είναι Αραβες και λευκοί».

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ (AQMΙ), η οποία την απέδωσε στην επίσης τζιχαντιστική οργάνωση Αλ-Μουραμπιτούν του Μοχτάρ Μπελμοχτάρ, συμμάχου της AQMΙ, σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία SITE που παρακολουθεί τις ισλαμιστικές ιστοσελίδες.

Εκρήξεις, ανταλλαγή πυρών, αυτοκίνητα στις φλόγες. REUTERS/Stringer

Η Γαλλία στηρίζει τη Μπουρκίνα Φάσο

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ καταδίκασε «την απεχθή και άνανδρη επίθεση που πλήττει το Ουαγκαντούγκου» και τόνισε ότι «οι γαλλικές δυνάμεις παρέχουν την υποστήριξή τους στις δυνάμεις της χώρας και στον πρόεδρο Καμπορέ».

Γαλλικές ειδικές δυνάμεις σταθμεύουν στα προάστια του Ουαγκαντούγκου στο πλαίσιο της αποστολής για την καταπολέμηση των τζιχαντιστών στο Σαχέλ, ενώ και η Ουάσινγκτον που διαθέτει επίσης 75 στρατιώτες στη χώρα, πρόσφερε υποστήριξη στις γαλλικές δυνάμεις στην επιχείρηση αυτή.

Η επίθεση γίνεται σε λιγότερο από δύο μήνες από ανάλογη επίθεση στο ξενοδοχείο Radisson Blu στο Μπαμακό, στην πρωτεύουσα του Μαλί. Στις 20 Νοεμβρίου η επίθεση τζιχαντιστών στοίχισε τη ζωή σε 20 ανθρώπους, εκ των οποίων οι 14 ήταν αλλοδαποί. Είχε προηγηθεί για ώρες ομηρία 150 πελατών και υπαλλήλων, μέχρι που επενέβησαν οι δυνάμεις του Μαλί, με την υποστήριξη γαλλικών και αμερικανικών ειδικών δυνάμεων.

Την ευθύνη για την επίθεση -στην οποία σκοτώθηκαν και δύο από τους δράστες- ανέλαβαν δύο τζιχαντιστικές οργανώσεις η Αλ-Μουραμπιτούν και το Απελευθερωτικό Μέτωπο Μακινά (FLM, τζιχαντιστική οργάνωση στο Μαλί).

Γενική άποψη της πρωτεύουσας της Μπουρκίνα Φάσο. REUTERS/Joe Penney

The post Πολύνεκρη επίθεση τζιχαντιστών σε ξενοδοχείο στη Μπουρκίνα Φάσο appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα