Αγρια καταστολή αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη Ρωσία

Δευτέρα 12 Ιουνίου, Ημέρα της Ρωσίας, δηλαδή αργία για τους κατοίκους της χώρας. Ιδανική συγκυρία για αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Είχαν προγραμματιστεί κινητοποιήσεις κατά της διαφθοράς σε περισσότερες από 200 πόλεις!

Οπως ήταν μάλλον αναμενόμενο -συμβαίνει κάθε φορά στη χώρα του Βλαντίμιρ Πούτιν- οι ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας έκαναν τα πάντα για να διαλύσουν τα πλήθη και να αποτρέψουν τις κινητοποιήσεις.

Πορεία διαδηλωτών
στο κέντρο της Αγίας Πετρούπολης (REUTERS/Anton Vaganov)

Εκαναν μπλόκα σε κεντρικά σημεία της Μόσχας, κυρίως έξω από σταθμούς μετρό, προσήγαγαν διαδηλωτές πριν καν προλάβουν να φτάσουν στο σημείο συνάντησης, έκαναν χρήση μεγαφώνων -και σπρέι πιπεριού- για να πείσουν τους πολίτες να απομακρυνθούν και, πριν καν αρχίσουν οι πορείες, συνέλαβαν το πρόσωπο πίσω από τις κινητοποιήσεις, τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι.

Κλικ για να δείτε το σλάιντ

Οπως ανακοίνωσε η σύζυγός του στο Twitter, τον συνέλαβαν στο σπίτι του στη Μόσχα. Παράλληλα διακόπηκε η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στο γραφείο του καθώς και η απευθείας σύνδεση στο Διαδίκτυο!

Ρώσοι εισαγγελείς είχαν προειδοποιήσει τον Ναβάλνι να μη πραγματοποιήσει τη διαδήλωση στο κέντρο της Μόσχας, προσθέτοντας ότι η αστυνομία είναι έτοιμη να διαλύσει τις «προκλήσεις και τις μαζικές αναταραχές».

Ο ίδιος, ο οποίος τον περασμένο Απρίλιο δέχθηκε επίθεση στο πρόσωπο με καυστικό οξύ με αποτέλεσμα να χάσει μέρος της όρασής του, επέμεινε και τόνισε ότι αναμένει διαδηλώσεις από τη Μόσχα ως το Μούρμανσκ.

Στρατός στο κέντρο της Μόσχας για την καταστολή των διαδηλώσεων (REUTERS/Maxim Shemetov)

Χιλιάδες άτομα ανταποκρίθηκαν στην έκκλησή του και διαδήλωσαν με συνθήματα κατά του Πούτιν, του Μεντβιέντεφ και της διαφθοράς, φωνάζοντας «Ρωσία χωρίς Πούτιν», «η εξουσία πρέπει να αλλάξει».

Σύμφωνα με την οργάνωση OVD-Info που επιβλέπει τις δραστηριότητες της ρωσικής αστυνομίας, συνελήφθησαν τουλάχιστον 137 διαδηλωτές στην Αγία Πετρούπολη και άλλοι 121 σε κεντρικό δρόμο της Μόσχας. Αντίστοιχα, δεκάδες προσαγωγές σημειώθηκαν και σε πόλεις της Σιβηρίας.

Ενας από τους διαδηλωτές, οπαδούς του Ναβάλνι που απεικονίζεται και στην μπλούζα του, που συνελήφθη από τις Αρχές (REUTERS/Tatyana Makeyeva)

Πάντως, οι κινητοποιήσεις οι πιο ογκώδεις μετά το κύμα αμφισβήτησης του 2012 στη διάρκεια του οποίου τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι συνελήφθησαν, κάτι το δίνει ελπίδα στον Ναβάλνι ο οποίος επιθυμεί να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές του 2018.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι έχει πολύ λίγες πιθανότητες να νικήσει τον Πούτιν, το ποσοστό αποδοχής του οποίου παραμένει υψηλό. Και βέβαια δεν είναι ξεκάθαρο αν το Κρεμλίνο θα επιτρέψει στον Ναβάλνι να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία…

The post Αγρια καταστολή αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη Ρωσία appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα