To άστρο που τρώει τα παιδιά του

Χάρις στα νέας γενιάς πολύ ισχυρά επίγεια τηλεσκόπια, στον στόλο των διαστημικών τηλεσκοπίων αλλά και σε διάφορες νέες μεθόδους παρατήρησης του Σύμπαντος οι αστρονόμοι έχουν καταφέρει να εντοπίσουν τα τελευταία χρόνια χιλιάδες πλανήτες μακριά από το ηλιακό μας σύστημα. Οι αποκαλούμενοι εξωπλανήτες βρίσκονται σε διαφόρων ειδών συστήματα που παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον αφού κανένα από αυτά δεν μοιάζει με το δικό μας ή τουλάχιστον δεν μοιάζει με το δικό μας όπως αυτό είναι σήμερα.

Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί περίπου 3,5 χιλιάδες εξωπλανήτες οι οποίοι βρίσκονται σε περίπου 2.570 συστήματα.

Οι παρατηρήσεις σε αυτά τα συστήματα έχουν δείξει ότι σε ορισμένα από αυτά υπάρχουν πλανήτες που βρίσκονται πολύ κοντά στο μητρικό τους άστρο. Κάποιοι από αυτούς τους πλανήτες αναμένεται σύντομα να παγιδευτούν στα βαρυτικά δίχτυα των άστρων τους και να εξαφανιστούν πέφτοντας πάνω τους ενώ κάποιοι άλλοι έχουν καταφέρει μεν να παραμένουν σταθεροί στην τροχιά τους αλλά το άστρο απορροφά την ύλη τους και πρακτικά τους καταστρέφει… ρουφώντας τους σιγά σιγά. Οι επιστήμονες γνωρίζουν την ιστορία αυτών των καταδικασμένων σε θάνατο πλανητών από έμμεσες παρατηρήσεις και συλλογή διαφόρων δεδομένων που οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα.

Ενα βίντεο για το άστρο RW Aur A και τον πλανήτη που πιθανολογείται ότι κατάπιε:

Πριν από ένα χρόνο το διαστημικό τηλεσκόπιο Chandra έκανε παρατηρήσεις στο άστρο RW Aur A που βρίσκεται σε απόσταση 450 ετών φωτός από τη Γη στον αστερισμό του Ταύρου και βρίσκεται σε βρεφική ηλικία αφού είναι μόλις δέκα εκατ. ετών. Το άστρο αυτό αποτελεί αντικείμενο παρατήρησης από την επιστημονική κοινότητα εδώ και δεκαετίες και υπάρχουν αρκετά στοιχεία για αυτό. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Telegraph οι παρατηρήσεις του Chandra έδειξαν ότι στα εξωτερικά στρώματα του RW Aur A υπάρχουν πολύ μεγάλες συγκεντρώσεις σιδήρου τέτοιες που δεν συμβαδίζουν τόσο με την ηλικία και τα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου άστρου όσο και με τα ευρήματα προηγούμενων παρατηρήσεων σε αυτό.

Επιστήμονες του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (το περίφημο MIT) με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Astronomical Journal» υποστηρίζουν ότι η απάντηση για αυτό το μυστήριο κρύβεται σε μια διαδικασία κοσμικού… κανιβαλισμού.

Σύμφωνα με τους ερευνητές αν και το RW Aur A είναι πολύ νεαρής ηλικίας γύρω από αυτό είχε ξεκινήσει η δημιουργία ενός συστήματος αφού είχε δημιουργηθεί είτε ένας μεγάλος πλανήτης είτε περισσότεροι μικρού μεγέθους πλανήτες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες του ΜΙΤ το άστρο κατάπιε τον/τους πλανήτες που είχαν σχηματιστεί γύρω από αυτό. «Είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται τέτοιας έκτασης αύξηση των επιπέδων του σιδήρου σε ένα άστρο σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Οι προσομοιώσεις που κάναμε δείχνουν ότι η μόνη λογική εξήγηση είναι ότι το άστρο κατάπιε ένα μεγάλο πλανήτη ή κάποιους μικρού μεγέθους» αναφέρει ο Χανς Μόριτζ Γκένθερ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι η επιστημονική κοινότητα είναι ακόμη συγκρατημένη και πολλοί ειδικοί αναφέρουν ότι θα πρέπει να γίνουν νέες παρατηρήσεις και έρευνες στο RW Aur A για να εξακριβωθεί τι συμβαίνει εκεί. Αν πάντως η μελέτη των ερευνητών του ΜΙΤ επιβεβαιωθεί θα πρόκειται εκτός από ιστορικό γεγονός και πολύ σημαντική εξέλιξη αφού θα ριχθεί νέο φως στην διαδικασία σχηματισμού ενός πλανητικού συστήματος.

The post To άστρο που τρώει τα παιδιά του appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
To άστρο που τρώει τα παιδιά του,