Spiegel: Ολο και περισσότεροι Τούρκοι ζητούν άσυλο στην Ελλάδα

09:46 2/3/2017 - Πηγή: Protagon

Το γερμανικό περιοδικό Spiegel αναφέρεται εκτενώς στην υπόθεση των δύο πρώην τούρκων αξιωματικών της «Διμοιρίας Θανάτου» (Μπορντό Μπερελί), που κατάφεραν να διαφύγουν τη σύλληψη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου και πλέον κρατούνται στην Αλεξανδρούπολη.

Οι Χαλίτ Τσετίν και Φατίχ Αρίκ, που φέρονταν ότι θα υλοποιούσαν

το σχέδιο δολοφονίας του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ζήτησαν άλλοθι στην Ελλάδα περί τα τέλη Φεβρουαρίου.

Το δημοσίευμα έχει τίτλο «Ως στρατιωτικοί, επίλεκτοι. Ως πρόσφυγες, πρόβλημα» και κάνοντας εκτενή αναφορά στα γεγονότα των τελευταίων ημερών διερωτάται ποιος ήταν ο ακριβής ρόλος των δύο αξιωματικών στο αποτυχημένο πραξικόπημα.

Μέχρι η Τουρκία να καταθέσει επισήμως αίτημα για την έκδοσή τους, οι λεπτομέρειες παραμένουν ασαφείς, ενώ οι ελληνικές αρχές κρατούν μέχρι στιγμής απόρρητη την υπόθεση, σχολιάζει το ίδιο δημοσίευμα, τονίζοντας ότι είναι η πρώτη φορά, σε σύγκριση με αντίστοιχες υποθέσεις στο παρελθόν, που οι στρατιωτικοί βρίσκονται υπό αστυνομική παρακολούθηση σε μυστική τοποθεσία.

Η εχεμύθεια των αρχών δείχνει, κατά το Spiegel, τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν την υπόθεση, ειδικά εάν αποδειχθεί ότι ευσταθούν όσα λέγονται για την εμπλοκή τους στην απόπειρα δολοφονίας του τούρκου προέδρου. «Εμφανώς πιο σοβαρά σε σχέση με την υπόθεση των οκτώ», είναι το σχόλιο του αρθρογράφου, ενώ εκτιμά ότι θα ακολουθήσουν «και άλλες παρόμοιες υποθέσεις».

Φαίνεται μάλιστα ότι οι τουρκικές αρχές επιθυμούν να ακολουθήσουν διαφορετική οδό στην περίπτωση των δύο στρατιωτικών. Ενώ για τους οκτώ είχαν ζητήσει την έκδοσή τους, για τους Τσετίχ και Αρίκ ζήτησαν απέλαση.

Σε συνδυασμό με τις τουρκικές προκλήσεις των τελευταίων ημερών, καθώς τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη πετούν καθημερινά πάνω από το Αιγαίο, το γερμανικό περιοδικό εκτιμά ότι οι ελληνικές διπλωματικές πηγές βλέπουν ένα οργανωμένο σχέδιο του Ερντογάν για να λάβει περισσότερες ψήφους στο ερχόμενο δημοψήφισμα που αφορά την ενίσχυση των εξουσιών του.

Επικαλούμενο αποκλειστικές πληροφορίες, το Spiegel αναφέρει ότι τις τελευταίες εβδομάδες η ελληνική αστυνομία και η Frontex συνέλαβαν συνολικά 40 τούρκους πολίτες που προσπάθησαν να φτάσουν στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι όλο και περισσότεροι Τούρκοι αναζητούν καταφύγιο στη χώρα.

Αναφέρεται, τέλος, στην περίπτωση μιας δικηγόρου από την Αλεξανδρούπολη, που πρόσφατα ανέλαβε την υπόθεση ενός τούρκου φοιτητή της Νομικής ο οποίος τον περασμένο Δεκέμβριο δημοσίευσε αρνητικά σχόλια για τον Ερντογάν στο Twitter.

H τουρκική αστυνομία εισέβαλε στο σπίτι του και τον υπέβαλε σε βασανιστήρια. Στη συνέχεια ο ίδιος πέρασε παράνομα τον Εβρο και πλέον ζητά άσυλο στην Ελλάδα. Η ίδια χαρακτηρίζει «ρουτίνα» τις υποθέσεις ασύλου που αφορούν φοβισμένους τούρκους πολίτες!

The post Spiegel: Ολο και περισσότεροι Τούρκοι ζητούν άσυλο στην Ελλάδα appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα