O Σι Τζινπίνγκ απαντά στην «αλαζονεία» Τραμπ και υπόσχεται εισαγωγές από την ΕΕ

Η απάντηση του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στις απειλές εμπορικού πολέμου από τον Ντόναλντ Τραμπ ήρθε από το Μποάο, ένα παραθαλάσσιο θέρετρο στην ανατολική Κίνα, όπου διεξάγεται το κινεζικό αντίστοιχο του Φόρουμ του Νταβός. «Η αλαζονεία δεν σε πάει πουθενά» ήταν το μήνυμα του Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος παράλληλα δεσμεύτηκε για «μια νέα φάση» οικονομικού «ανοίγματος» της Λαϊκής Κίνας, παρά την εντεινόμενη απειλή εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ.

«Η

Κίνα θα εισέλθει σε μια νέα φάση ανοίγματος» της οικονομίας της, διαβεβαίωσε ο κινέζος πρόεδρος κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον υψηλόβαθμων κινέζων και ξένων αξιωματούχων στο Φόρουμ Μποάο της Ασίας.

Ο Σι δήλωσε βέβαιος πως οι μεταρρυθμίσεις και το άνοιγμα της Λαϊκής Κίνας θα επιτύχουν. «Η ψυχροπολεμική νοοτροπία, οι πολιτικές μηδενικού αθροίσματος και ο απομονωτισμός θα πέσουν σε τοίχο» προσέθεσε χαρακτηριστικά, και σε μια έμμεση παραπομπή στην πολιτική προστατευτισμού του Τραμπ τόνισε πως «το άνοιγμα της οικονομίας φέρνει πρόοδο, ενώ το κλείσιμο οπισθοδρόμηση».

Ο κινέζος πρόεδρος επιχείρησε να εμφανιστεί ως ο διεθνιστής απέναντι σε έναν διεθνώς απομονωμένο Τραμπ, χωρίς πάντως να τον αναφέρει. Είπε λοιπόν ότι η εμπορική και οικονομική πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ενας Δρόμος» που προωθεί διεθνώς το Πεκίνο, μπορεί να είναι κινεζική ιδέα, αλλά από τις ευκαιρίες και τα αποτελέσματα της, θα επωφεληθεί η παγκόσμια οικονομία.

Ο Σι Τζινπίνγκ ξέρει για ποιο πράγμα μιλάει. Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, η χώρα του απολαμβάνει ακόμα και τώρα ιλιγγιώδεις ρυθμούς ανάπτυξης. Και είναι σε θέση να υποσχεθεί στην Ευρώπη άνοιγμα των εισαγωγών την ώρα που ο Τραμπ κλείνει τα σύνορα και βάζει δασμούς.

Ο Σι Τζινπίνγκ στην εναρκτήρια ομιλία του στο Φόρουμ του Μποάο (Reuters)

Ετσι υποσχέθηκε ότι το Πεκίνο θα προχωρήσει σε μείωση των δασμών στις εισαγωγές οχημάτων, ενώ θα μειωθούν και οι δασμοί που επιβάλλονται σε μερικά άλλα προϊόντα. Οι μειώσεις μάλιστα θα γίνουν μέσα στο 2018 προανήγγειλε ο κινέζος πρόεδρος.

«Θα πάρουμε την πρωτοβουλία να αυξήσουμε τις εισαγωγές» τόνισε στην εναρκτήρια ομιλία του στο Φόρουμ Μποάο της Ασίας, ενώ σε ένα ακόμη κλείσιμο του ματιού προς τη Δύση δεσμεύτηκε να προχωρήσει στην ενίσχυση της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων.

Η Κίνα θα εργαστεί σκληρά για την εισαγωγή περισσότερων προϊόντων, τα οποία είναι ανταγωνιστικά κι εξυπηρετούν τις ανάγκες των Κινέζων, είπε.

Μιλώντας σε ελεγχόμενο ακροατήριο, ο Σι Τζινπίνγκ περιέγραψε μια άλλη Κίνα, αυτήν της ευημερίας.

Υπογράμμισε ότι το μέσο ποσοστό ετήσιας οικονομικής ανάπτυξης στη χώρα του κατά τα τελευταία 40 χρόνια, ήταν περίπου 9,5% σε συγκρίσιμες τιμές και θριαμβολόγησε ότι το εξωτερικό εμπόριο κατέγραψε μέση ετήσια αύξηση κατά 14,5% σε τιμές του αμερικανικού δολαρίου.

«Οι Κινέζοι άφησαν πίσω τους μία ζωή στερήσεων και φτώχειας, ενώ τώρα απολαμβάνουν αφθονία αγαθών και μία ζωή με σχετική ευημερία», τόνισε.

Σε μία ακόμη αντίστιξη με τη στάση του Τραμπ, ο Σι Τζινπίνγκ προανήγγειλε πως το Πεκίνο θα επιδιώξει την επίσπευση των εξελίξεων για την συμμετοχή της Κίνας, στην Συμφωνία Κυβερνητικών Προμηθειών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

The post O Σι Τζινπίνγκ απαντά στην «αλαζονεία» Τραμπ και υπόσχεται εισαγωγές από την ΕΕ appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα