O κύβος ερρίφθη: Στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ το γεωτρύπανο της Exxon

Στο οικόπεδο 10 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), στο σημείο “Δελφίνη”, όπου και θα γίνει η γεώτρηση του αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού Exxon Mobil, σε συνεργασία με την Κρατική Εταιρεία Πετρελαίων του Κατάρ, έφθασε αργά τη νύχτα της Κυριακής το βρετανικής ιδιοκτησίας γεωτρύπανο Stena IceMax.

Επισήμως η Λευκωσία δεν επιβεβαιώνει τίποτα απολύτως, όμως σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές το γεωτρύπανο της Exxon

έχει ήδη φθάσει στο οικόπεδο 10 και παρά τους λεονταρισμούς Ερντογάν, η γεώτρηση θα ξεκινήσει κανονικά στις 15 Νοεμβρίου.

Ηδη οι Αμερικανοί έχουν συγκεντρώσει ναυτικές δυνάμεις στην περιοχή για το ενδεχόμενο παρενόχλησης του γεωτρύπανου (όπως είχε γίνει προ ολίγων μηνών με εκείνο των Ιταλών της ΕΝΙ). Το Σαββατοκύριακο εντωμεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχαν την ευκαιρία να τα πουν στο περιθώριο του δείπνου που παρέθεσε ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν για την επέτειο της εκατονταετηρίδας από το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου (φωτογραφίες κάτω).

Σύμφωνα με πηγές της αμερικανικές πηγές πάντως, οι δύο πρόεδροι δεν… πρόλαβαν να πουν κάτι για τις έρευνες της Exxon και περιορίστηκαν στο θέμα Κασόγκι.

Από το πρωί του Σαββάτου εξάλλου, οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέδωσαν οδηγία προς ναυτιλλομένους (navtex) για τον στόχο «Δελφίνη» του οικοπέδου 10, με ισχύ έως τις 25 Φεβρουαρίου. Βάσει της navtex δημιουργείται ζώνη ασφαλείας 500 μέτρων γύρω από το Stena IceMax, στην οποία απαγορεύεται η είσοδος για οποιονδήποτε λόγο.

Tυχόν παραβίαση της ζώνης ασφαλείας θεωρείται ποινικό αδίκημα σύμφωνα με τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη διεθνή σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982.

Την Παρασκευή, δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας διάταγμα της υπουργού Μεταφορών για σκοπούς διασφάλισης της ασφάλειας της κινητής υπεράκτιας μονάδας γεώτρησης Stena IceMax καθώς και της ναυσιπλοΐας, κατά την περίοδο που η μονάδα θα χρησιμοποιείται για γεώτρηση στην ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας και εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης αυτής.

The post O κύβος ερρίφθη: Στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ το γεωτρύπανο της Exxon appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα