Live: O Μακρόν στην Αθήνα – Στο Μαξίμου ο γάλλος πρόεδρος

13:25 7/9/2017 - Πηγή: Protagon

To αεροσκάφος του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας τροχοδρόμησε στο «Ελ. Βενιζέλος», 15 λεπτά πριν από την προγραμματισμένη ώρα άφιξης. Ο Εμανουέλ Μακρόν έγινε το μεσημέρι της Πέμπτης, ο έβδομος ηγέτης της Γαλλίας που επισκέπτεται τη χώρα μας: είχαν προηγηθεί ο Σαρλ ντε Γκολ, ο Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν, ο Φρανσουά Μιτεράν, ο Ζακ Σιράκ, ο Νικολά Σαρκοζί

και δύο φορές ο Φρανσουά Ολάντ.

Το ζεύγος Μακρόν έγινε δεκτό στην πίστα του αεροδρομίου από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Τζανακόπουλο, γεγονός που ενδεχομένως να έχει την πολιτική σημασία του (πού είναι ο Πάνος Καμμένος που υποδέχτηκε τον Μπαράκ Ομπάμα;). Σε κάθε περίπτωση η επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν (και της Μπριζίτ) είναι γεμάτη με συναντήσεις με έλληνες αξιωματούχους. Στο πρόγραμμα ήταν η συνάντηση με τον Προκόπη Παυλόπουλο, μετά με τον Αλέξη Τσίπρα και πολλές άλλες επαφές.

Η επίσκεψη Μακρόν σε συνεχή ενημέρωση:

15:40 Ο γάλλος πρόεδρος μεταβαίνει στο Μέγαρο Μαξίμου για τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας καλωσορίζει τον Εμανουέλ Μακρόν στο πρωθυπουργικό μέγαρο (REUTERS/Alkis Konstantinidis)

14.38 Εμ. Μακρόν: «Η ιδέα ενός ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου είναι καλή, θα πρέπει αν προκύψει μία παρόμοια κρίση όπως της Ελλάδας να μπορεί να ξεπεραστεί. Χρειάζεται θάρρος η Ευρωζώνη και κοινή φιλοδοξία».

14:37 Εμ. Μακρόν: «Χρειάζεται να ξαναείμαστε φιλόδοξοι. Δεν μπορεί να προχωρήσει η Ευρώπη αν κάποιοι αμφισβητούν τις βασικές αρχές. Θα πρέπει αν δείξουμε τόλμη προασπιζόμενοι τις αρχές μας. Περισσότερη κοινωνική Ευρώπη. Χρειαζόμαστε ισχύ με τα ευρωπαϊκά κοινωνικά κεκτημένα. Η Ευρώπη που συνεχίζει την καταστροφή των κεκτημένων δικαιωμάτων να μην οδηγήσει στον χαμό. Θα υποβάλω προτάσεις για να επανέλθει η εμπιστοσύνη».

Η χειραψία των δύο προέδρων (ΙΝΤΙΜΕΝΕWS)

14:37 Εμ. Μακρόν: «Η Ευρώπη σήμερα είναι ισχυρή από διπλωματική άποψη και θα πρέπει να ενισχύσουμε και την ασφάλεια. Χρειαζόμαστε προώθηση της συνεργασίας και να μην επαναλάβουμε τα σφάλματα των προηγούμενων ετών. Τις επομενες εβδομάδες θα αναλάβω πρωτοβουλία, ξέρω ότι θα είστε στο πλευρό μας. Ο εσωτερικός εμφύλιος πόλεμος, οι διαφορές των λαών θα πρέπει να ξεπεραστούν, η αλληλεγγύη είναι προϋπόθεση. Χρειαζόμαστε πιο ολοκληρωμένη Ευρώπη. Έναν κοινό υπουργό Οικονομικών και περισσότερη ευρωπαϊκή φιλοδοξία».

14:36: Ο γάλλος πρόεδρος σημείωσε ότι στην επίσκεψή του συνοδεύεται από μια μεγάλη ομάδα επιχειρηματιών και επενδυτών που ενδιαφέρονται για τις ευκαιρίες που παρουσιάζει η Ελλάδα. Χαιρέτισε ξεχωριστά τις μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης, τόνισε ωστόσο την ανάγκη να υπάρξει συλλογική δέσμευση για τη συνέχισή τους. Αναγνώρισε το ακριβό τίμημα που έχει πληρώσει ο ελληνικός λαός, λέγοντας πως οι Ευρωπαίοι πρέπει να δείξουν αλληλεγγύη.

14.35 Εμ. Μακρόν: «Η Γαλλία θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό σας γιατί η Ευρώπη οικοδομήθηκε με συνεχείς μεταμορφώσεις και μία σταθερή φιλοδοξία. Πάντα προχώρησε με περισσότερες φιλοδοξίες. Οι μεταρρυθμίσεις που έχετε θεσπίσει δεν θα πρέπει να ξεχαστούν. Ο Πρωθυπουργός σας πάντα ήθελε να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρώπη, ενώ υπήρχαν πιέσεις για το αντίθετο».

14:33 Οι δηλώσεις του Προκόπη Παυλόπουλου και του Εμανουέλ Μακρόν στο Προεδρικό Μέγαρο

Déclaration commune d'@EmmanuelMacron et de Prokópios Pavlópoulos, Président de la République hellénique.https://t.co/SpJzeisl4X

— Élysée (@Elysee) September 7, 2017

14:30 Εμανουέλ Μακρόν: «Σας ευχαριστω πολύ κ. Πρόεδρε για τα θερμά σας λόγια. Από χθές η Γαλλία θρηνεί μετά τον τυφώνα (…) και να σας ευχαριστήσω για τα λόγια σας και για άλλες χώρες που έχουν πληγεί, πολλοί λαοί είναι θύματα αυτής της φυσικής καταστροφής» δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Προεδρικό. Ο Μακρόν είπε ότι προτεραιότητα για τη χώρα του αποτελούν δράσεις για την καταπολέμιση της κλιματικής αλλαγής.

Ο Εμανουέλ Μακρόν στην ομιλία του. Υπό το βλέμμα της Μπριζίτ (Reuters)

«Ολη η κυβέρνησή μου και οι υπουργοί της Γαλλίας θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, και θέλω να συγχαρώ την κυβέρνηση για τις μεταρρυθμίσεις. Έγιναν πολλές θυσίες από τους Ελληνες» τόνισε.

14:25: Η Ελλάδα θα εκπληρώσει, στο ακέραιο, τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι και οι εταίροι πρέπει να πράξουν αυτό που τους αναλογεί, ιδίως σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους.

14:25 «Σας καλωσορίζω στην Αθήνα ως συνεχιστή, από την πλευρά της Γαλλίας, της μακράς και ειλικρινούς φιλίας και στενής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας, των οποίων αρχικοί -για να μην αδικώ άλλες προσωπικότητες στην συνέχεια- ιστορικοί σταθμοί υπήρξαν οι δεσμοί που οικοδόμησαν ο στρατηγός Ντε Γκωλ και ο Βαλερύ Ζισκάρ Ντ’ Εσταίν με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή» ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για να συμπληρώσει: «Για μίαν ακόμη φορά θέλω, εκ μέρους του ελληνικού λαού, να σας εκφράσω τις θερμές μας ευχαριστίες για το ότι η Γαλλία -ο προκάτοχός σας κ. Ολάντ αλλά και εσείς προσωπικώς, ως αρμόδιος υπουργός τότε- διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο ως προς την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη».

Οι δύο πρόεδροι στις κοινές τους δηλώσεις (Reuters)

Ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε τη συμπαράσταση της Ελλάδας προς τη Γαλλία για τις καταστροφές που υπέστησαν εδάφη της στην Καραϊβική από τον κυκλώνα Ιρμα. Και επίσης αναφέρθηκε στο ζήτημα του χρέους: «Ως προς την Ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας, διευκρινίζω μόνο τούτο: Η Ελλάδα θα εκπληρώσει, στο ακέραιο, τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει. Στο πλαίσιο, όμως, της ευρωπαϊκής έννομης τάξης αλλά και του ευρωπαϊκού πολιτισμού, και στη βάση του κανόνα pacta sunt servanda, έχουμε την πεποίθηση ότι και οι εταίροι μας θα πράξουν αυτό που τους αναλογεί, ιδίως σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους» επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος.

14:19 Η παρασημοφόρηση του Μακρόν.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος παρασημοφορεί τον γάλλο ομόλογό του (Reuters)

Ο πρόεδρος της Γαλλίας παρασημοφορήθηκε με το Παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Σωτήρος, από τον Προκόπη Παυλόπουλο. «Σας απονέμω την ανώτατη διάκριση του ελληνικού κράτους ως αναγνώριση όλων εκείνων τα οποία, είμαι βέβαιος, θα πράξετε τόσο για τη συνέχιση των εξαιρετικών σχέσεων των δύο χωρών μας, όσο και για τη διασφάλιση (mettre «en marche») της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» είπε ο κ. Παυλόπουλος, χρησιμοποιώντας τη φράση «mettre en marche» – ένα λογοπαίγνιο με το κίνημα του Μακρόν.

14:09 Οι Μακρόν στο Προεδρικό

Προκόπης Παυλόπουλος, Εμανουέλ και Μπριζίτ Μακρόν και Βλασία Παυλοπούλου στον περίβολο του Προεδρικού (SOOC)

14:00 Πιτσιόρλας, Κατρούγκαλος, Τσακαλώτος, Παπαδημητρίου περιμένουν στην Ηρώδου Αττικού τον γάλλο πρόεδρο και τη σύζυγό του

H αντιπροσωπεία των υπουργών αναμένει τον γάλλο πρόεδρο (INTIMENEWS)

13:40 Ο Εμανουέλ Μακρόν στον Αγνωστο Στρατιώτη. Ο πρόεδρος της Γαλλίας κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο και στη συνέχεια μετέβη μαζί με τη σύζυγό του Μπριζίτ και τα υπόλοιπα μέλη της γαλλικής αντιπροσωπείας στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου τον υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος μαζί με τη σύζυγό του Βλασία Παυλοπούλου.

12.59 Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος υποδέχεται τον πρόεδρο της Γαλλίας και τη σύζυγό του Μπριζίτ. Οι μοναδικές εικόνες είναι από τη δημόσια τηλεόραση, καθώς δεν επιτράπηκε η πρόσβαση στους φωτογράφους.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, καλωσορίζοντας τον γάλλο ηγέτη, ο υπουργός Επικρατείας μετέφερε τη θλίψη και την αλληλεγγύη της ελληνικής κυβέρνησης για τα θύματα του τυφώνα που έπληξε τον Άγιο Μαρτίνο. «Η Ελλάδα σας συμπαραστέκεται σε αυτή τη δύσκολη στιγμή», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας θα αναχωρήσει από την Αθήνα το απόγευμα της Παρασκευής στις 16.00.

Το πρόγραμμα της επίσκεψής του την Παρασκευή έχει αναλυτικά ως εξής:

10.00-11.15: Συνάντηση εργασίας στρογγυλής τραπέζης επικεφαλής Ελληνικών και Γαλλικής επιχειρήσεων, υπό την Προεδρία του Προέδρου της Γαλλικής και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας (Κέντρο Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος»).
11.45-12.00: Επίσκεψη του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας και της συζύγου του στη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή (Οδός Διδότου 6). Παρουσίαση σε μορφή 3D των αρχαιολογικών ανασκαφών στη Δήλο.
12.00-13.15: Δεξίωση προς τιμήν της Γαλλικής κοινότητας από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας.
13.30-14.45: Γεύμα του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας και της συζύγου του με Έλληνες και Γάλλους καλλιτέχνες και διανοούμενους (Γαλλικό Ινστιτούτο).
14.45-15.15: Συνάντηση του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας με εκπροσώπους Ελληνικών και Γαλλικών ΜΜΕ.
15.15: Αναχώρηση του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας και της συζύγου του, καθώς και της συνοδεύουσας αντιπροσωπείας, με αυτοκινητοπομπή, για το Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».
16.00: Αναχώρηση του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας και της συζύγου του από την Αθήνα.

The post Live: O Μακρόν στην Αθήνα – Στο Μαξίμου ο γάλλος πρόεδρος appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα