«Diciotti»: Η ΕΕ δεν ενέδωσε στις απειλές της ιταλικής κυβέρνησης

Λύση στο πρόβλημα «Diciotti» δεν ήρθε, τελικά, από την Ευρωπαϊκή Ενωση για την Ιταλία, έτσι η κυβέρνηση της Ρώμης πρέπει να λάβει… ρωμαλέες αποφάσεις, ακόμη και αν αυτές προκαλέσουν ενδοκυβερνητικούς τριγμούς. (Ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι παραμένει αμετάπειστος, ζητάει άλλες χώρες της ΕΕ να δεχθούν τους μετανάστες στα εδάφη τους.)

Η συνάντηση της Παρασκευής 24 Αυγούστου, στις Βρυξέλλες, μεταξύ των εκπροσώπων 10 κρατών-μελών της Ενωσης

για το Μεταναστευτικό γενικώς και για την ιταλική «παρονυχίδα» του ειδικότερα απέβη ατελέσφορη.

Καμία συμφωνία δεν έγινε όσον αφορά την αποβίβαση ή όχι των στοιβαγμένων στο ιταλικό πλοίο που έχει ελλιμενιστεί στην Κατάνια, στη Σικελία.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, «η Ιταλία άσκησε όσο μπορούσε πίεση» ώστε να επιτευχθεί κάποια λύση για το πλοίο, μάταια ωστόσο. «Το θέμα αυτό δεν ήταν το σημαντικότερο για τους υπόλοιπους, ήθελαν να συζητήσουν κυρίως διαρθρωτικές λύσεις για τα πλοία που διαπλέουν τη Μεσόγειο. Επομένως δεν υπήρξε συμφωνία» κοινολογήθηκε.

Οι 150 Αφρικανοί του «Diciotti», κατά πληροφορίες του γερουσιαστή του Δημοκρατικού Κόμματος Νταβίντε Φαραόνε, ήδη ξεκίνησαν απεργία πείνας, και αυτό συνιστά ένα επιπλέον πρόβλημα για την κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε. Από πλευράς τους, διάφορες ΜΚΟ και οργανώσεις υπέρ της χορήγησης ασύλου πιέζουν για άμεση αποβίβαση των Αφρικανών στη Σικελία.

Πάρτε τους!

Προς το παρόν, η ιταλική κυβέρνηση κωφεύει.

«Η λύση είναι να έρθει στο αεροδρόμιο της Κατάνιας ένα ωραίο αεροπλάνο από κάποια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, ώστε να πάρει τους μετανάστες» δήλωσε ο Σαλβίνι στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.

Και ο Λουίτζι ντι Μάιο, αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση, φρόντισε να δηλώσει εγκαίρως ότι «αν δεν προκύψει τίποτε από τη σύνοδο αυτή στις Βρυξέλλες, η Ιταλία μπορεί να μπλοκάρει τις συνδρομές της στον προϋπολογισμό της ΕΕ».

Αργά το απόγευμα της Παρασκευής, σε ανάρτησή του στο Facebook, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε έγραψε ότι η Ευρώπη δεν κατάφερε να επιδείξει αλληλεγγύη ή υπευθυνότητα στηλιτεύοντας το χάσμα μεταξύ λόγων και πράξεων το οποίο κάποιες φορές μεταλλάσσεται σε υποκρισία.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, η Ιταλία θα λάβει υπόψη της αυτήν την εξέλιξη και θα ενεργήσει αναλόγως σε όλα τα θέματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε στην Ευρώπη.

Τα ανάλογα σημειώνει στο Twitter και ο Σαλβίνι:

«Πέντε εκατομμύρια Ιταλοί σε κατάσταση απόλυτης ένδειας κάνουν απεργία πείνας καθημερινά, χωρίς την κάλυψη των δημοσιογράφων και τον καλοθελητών»…

The post «Diciotti»: Η ΕΕ δεν ενέδωσε στις απειλές της ιταλικής κυβέρνησης appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα