Επιχείρηση «Σταματήστε τον Μπόρις Τζόνσον» στη Βρετανία

Εκ των πραγμάτων, το κλειδί των εξελίξεων δεν θα μπορούσε να το κρατάει άλλος από τον Ντέιβιντ Κάμερον. Εκείνος είναι ο πρωθυπουργός της χώρας και ο ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος. Ως εκ τούτου, ο γόρδιος δεσμός της επόμενης ημέρας του Brexit θα μπορούσε να σπάσει μόνο από το δικό του χέρι. Ή, μάλλον, από το δικό του στόμα, όπως και έγινε, όταν είπε δημόσια ότι δεν θα παραμείνει στην πρωθυπουργία και στην ηγεσία του κόμματος εξαιτίας του αποτελέσματος στο πρόσφατο δημοψήφισμα.

Αίφνης,

η απόφαση του Κάμερον να παραιτηθεί, έθεσε σε λειτουργεία μια σειρά εσωκομματικών διαδικασιών για τη διαδοχή του. Φαίνεται, δε, πως πρόθεση όλων στο κόμμα είναι να τρέξουν οι εξελίξεις έτσι ώστε ο νέος πρωθυπουργός να αναλάβει το δύσκολο έργο των διαπραγματεύσεων «απόσχισης» της Βρετανίας από την ΕΕ. Σύμφωνα με τις αποφάσεις της αρμόδιας επιτροπής του κόμματος για την ανάδειξη του νέου αρχηγού, τα πάντα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 2 Σεπτεμβρίου.

«Εισηγούμαστε η διαδικασία εκλογής του νέου ηγέτη του Συντηρητικού Κόμματος να αρχίσει την ερχόμενη εβδομάδα και να ολοκληρωθεί το αργότερο την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου», δήλωσε ο Γκράχαμ Μπρέιντι, πρόεδρος της επιτροπής των συντηρητικών βουλευτών.

Ο Μπρέιντι είπε ότι μπορεί να υπάρξει απόφαση και νωρίτερα και ότι οι υποψηφιότητες πρέπει να κατατεθούν μέχρι το μεσημέρι (τοπική ώρα, 14:00 ώρα Ελλάδας) της Πέμπτης. Οι προτάσεις θα πρέπει να λάβουν την έγκριση όλων των μελών της επιτροπής.

Τα φαβορί

Δεν θέλει και ιδιαίτερη σκέψη για το ποιος θα είναι ο πρώτος που θα βάλει υποψηφιότητα για τη θέση του Κάμερον. Ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, και βασικός υποστηρικτής της πλευράς του Brexit, αναμένεται να κάνει πράξη αυτό που οι φήμες σημείωναν εδώ και κάμποσο καιρό. Από την άλλη, θέση μάχης λαμβάνει πλέον και η υπουργός Εσωτερικών, Τερέσα Μέι, η οποία είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ.

Η Μέι αναμένεται να στηριχθεί από τον Κάμερον, ενώ ο Τζόνσον από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Μάικλ Γκοβ, που επίσης στήριξε την έξοδο από την Ε.Ε. και αύξησε σημαντικά την απήχηση του στη κοινή γνώμη καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.

Κλικ για να δείτε το σλάιντ

Ο Τζόνσον φέρεται να έχει προσφέρει ήδη ως αντάλλαγμα το υπουργείο Εξωτερικών στον Τζορτζ Οσμπορν για να στηρίξει την υποψηφιότητα του, καθώς ο νυν υπουργός Οικονομικών θεωρείται «κλειδί» για την έκβαση της διαδοχής.

Το παράδοξο με την περίπτωση του Οσμπορν είναι ότι υπήρξε ένας εκ των ενθέρμων υποστηρικτών της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ και τώρα καλείται να συνδιαλλαγεί με τον μέχρι πρότινος αντίπαλό του.

Πάντως, σύμφωνα με τους βρετανικούς Times, οι οποίοι επικαλούνται πηγές που δεν θέλουν να κατονομάσουν, ο Οσμπορν αναμένεται να υποστηρίξει τον Μπόρις Τζόνσον. Αν συμβεί αυτό, τότε η καμπάνια του πρώην δημάρχου θα γίνει ακόμη πιο εύκολη.

«Σταματήστε τον Μπόρις»

Βέβαια, δεν θα πρέπει να παραγνωριστεί η δυναμική που ενδέχεται να αναπτύξει η Τερέσα Μέι. Οπως αναφέρει ο Guardian, επί του παρόντος, προσπαθεί να στηριχθεί στο εύγλωττο σύνθημα «Stop Boris» που κυκλοφορεί από στόμα σε στόμα εντός των Συντηρητικών και να εμφανίσει τον εαυτό της ως ενωτικό στοιχείο, ικανό να αφήσει εκτός νυμφώνος τον Τζόνσον.

Μια μεγάλη μερίδα των Συντηρητικών δεν θα ήθελαν, και δεν θέλουν, να δουν τον Τζόνσον να αναδεικνύεται σε ηγέτης της παράταξης. Γι’ αυτό και προσπαθούν να βρουν εκείνο το πρόσωπο που θα ενώσει τις… άλλες δυνάμεις εναντίον του. Υπό συνθήκες, αυτό το πρόσωπο μπορεί να είναι η Μέι.

Η υπουργός Εσωτερικών, Τερέσα Μέι, χαμογελάει στο φακό. Ελπίζει πλέον βάσιμα ότι μπορεί να διαδεχθεί τον Ντέβιντ Κάμερον (Reuters)

H βρετανική εφημερίδα Daily Mail κάνει λόγο για οκτώ πιθανούς υποψηφίους για την ηγεσία του κόμματος, ενώ θα μπορούσαν να είναι ακόμη και εννέα, αν ο Οσμπορν έθετε κι αυτός υποψηφιότητα. Κάτι που τελικά δεν θα το κάνει.

Η Daily Express σημειώνει πως το 80% των αναγνωστών της θέλει τον Μπόρις Τζόνσον για επόμενο πρωθυπουργό, ενώ η Independent αναφέρει πως ο Τζόνσον θα είναι πρωθυπουργός σε εννέα εβδομάδες από τώρα, εκτός και αν οι Τόρις ενωθούν εναντίον του.

Πάντως, όταν ρωτήθηκε ο Γκράχαμ Μπρέιντι αν υπάρχει περίπτωση να γίνουν πρόωρες βουλευτικές εκλογές μετά την επιλογή του νέου ηγέτη των Συντηρητικών, είπε ότι η διαπραγμάτευση με την Ε.Ε. πρέπει να προηγηθεί.

«Εχουμε μόλις λάβει πολύ σαφείς οδηγίες, πολύ σαφή κατεύθυνση από τον λαό της Μ. Βρετανίας, έχουμε μια μεγάλη περίπλοκη αποστολή να επιτελέσουμε», είπε.

«Νομίζω ότι είναι εντελώς λογικό να αναμένουμε ότι η κυβέρνηση θα αρχίσει από αυτό, θα το προχωρήσει, θα επιδιώξει να διαπραγματευθεί το καλύτερο αποτέλεσμα που μπορούμε προτού ο λαός στη συνέχεια κληθεί να το εγκρίνει ή να το απορρίψει σε γενικές εκλογές», είπε ο κ. Μπρέιντι.

The post Επιχείρηση «Σταματήστε τον Μπόρις Τζόνσον» στη Βρετανία appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα