6. Επίλογος

Αν ήταν πολιτικός;

Τον ρωτάω γιατί δεν έχει επιμείνει να δει έναν πολιτικό και να του εξηγήσει κατ’ ιδίαν αυτό στο οποίο τόσο πιστεύει;
«Δεν θέλουμε», απαντά κοφτά. Νοιώθει ότι θάναι σαν να ζητά κάποια χάρη «και εμείς δεν έχουμε υποχρεωθεί ποτέ σε κανέναν, πολιτικώς».
«Αυτή είναι η δύναμή μας, Χρήστο μου, κι ας έχει ένα κόστος για μας».

-Και στην υγεία;
«Αυτό, στο υπογράφω».

-Αν σας καλούσε ένας πολιτικός και σας έλεγε «σου εμπιστεύομαι εν λευκώ το υπουργείο Τουρισμού, στελέχωσέ το, άλλαξέ το, κάν’ το ό,τι θέλεις», τι θα κάνατε;
«Δεν κάνω ποτέ κάτι που υπάρχει μεγάλη

πιθανότητα να αποτύχει. Εγώ, σ’ αυτό το πόστο θα αποτύχω, διότι δεν είμαι πολιτικός. Είμαι μόνο επιχειρηματίας».

Δηλαδή:
«Η διαφορά ενός πολιτικού και ενός επιχειρηματία είναι τεράστια. Ως πολιτικός δεν μπορείς να συμπεριφέρεσαι ως Βασιλάκης. Ό,τι έχω στο μυαλό μου εγώ, το λέω καθαρά, ίσια. Αν το έκανα αυτό ως πολιτικός, θα είχα αποτύχει. Δεν έχω τα προσόντα. Και επιχειρηματίες που έγιναν πολιτικοί γιατί πίστεψαν και πιστεύουν ακόμα ότι θα κάνουν καλό στην Ελλάδα, απέτυχαν».

Τελετή βάπτισης των δύο πρώτων αεροσκαφών της Aegean πριν από την έναρξη των πτήσεων της τον Μάϊο του 1999. Διακρίνονται ο Βαγγέλης Βενιζέλος, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και, αριστερά, ο Μιχάλης Σάλλας.

-Ο επιχειρηματίας Τραμπ θα αποτύχει λέτε ως πολιτικός;
«Ο Τραμπ για μένα είναι μεγάλο ερωτηματικό. Ελπίζω και προσεύχομαι να επιτύχει, και να μην ρίξει τη χώρα του και την ανθρωπότητα σε περιπέτειες. Δεν είμαι οπαδός της συμπεριφοράς του, ούτε και πολλών όσων εξαγγέλλει. Εγώ είμαι πάντοτε κάπου στη μέση πολιτικά. Είμαι άνθρωπος της πράξης, προσγειωμένος. Άσχετα εάν τα αεροπλάνα μου πετάνε (γελάει)».

-Έχετε κάποιον επιτυχημένο ως πρότυπο;
«Θαυμάζω πολλούς ανθρώπους για τις επιτυχίες τους στη ζωή. Για μένα όμως μετράει όχι μόνο το τι έκανες ή τι απέκτησες, αλλά και το πώς. Το ιστορικό σου, την πορεία που έχεις γράψει σαν άτομο. Είναι βασικό για μένα».

-Η χειρότερή σας στιγμή την τελευταία 6ετία;
«Το καλοκαίρι του 2015 όταν και επιβλήθηκαν τα capital controls. Σε εθνικό επίπεδο, όπως όλοι, είχα μεγάλη ανησυχία για το πού πάει ο τόπος. Και σε επιχειρηματικό, γιατί έπρεπε να στριμωχτούμε, να προσέξουμε τα πάντα, να σηκώσουμε το μικρό μας κορμί σαν εταιρεία, και να πούμε στην Airbus κοιτάξτε να μας φέρεστε όπως σε όλες τις μεγάλες εταιρείες. Τιμολογιακά. Δεν είναι εύκολο να το πει αυτό κάποιος που παραγγέλλει 10-15 αεροπλάνα όταν άλλοι παραγγέλλουν 100».

Η προσπάθεια

Οι κουβέντες του είναι απλές, λίγες, και χωρίς σάλτσες. Έτσι είναι και η διατροφή του. Όλα τα καλά της κρητικής γης, αλλά με μέτρο.

«Απ’ όλα τρώω. Αποφεύγω το πολύ κόκκινο κρέας, μία με δύο φορές την εβδομάδα το πολύ. Ψάρι, όσπρια. Προσπαθώ να κοιμάμαι νωρίς. Προσπαθώ να μην τρώω το βράδυ. Όταν βγαίνω έξω κοινωνικά, 11.30-12.00 σηκώνομαι να φύγω και οι άλλοι με βλέπουν σαν εξωγήινο».

Μετράω πόσες φορές, σε κάθε κουβέντα μαζί του, υπάρχει η λέξη «προσπαθώ». Αυτήν θα επέλεγα εάν κάποιος μου ζητούσε μονολεκτικά να τον χαρακτηρίσω.

Χαζεύω φωτογραφίες του. Οι περισσότερες τον δείχνουν να λαμβάνει κάποιο βραβείο – είτε για τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, είτε για τις γκολφικές του επιδόσεις.

Βλέπω έναν παράξενο συνδυασμό αυστηρότητας και γλυκιάς πραότητας. Είναι ευθυτενής, καμαρωτός και ταπεινός – όλα αυτά, συνδυαστικά.
Ξυπνάει πολύ νωρίς και αρχίζει τη δουλειά του στο κομπιούτερ. Κάνει μια γυμναστική περίπου 45 λεπτά με μία ώρα, του αρέσει, λέει, να είναι γυμνασμένος, σε καλή φυσική κατάσταση.

Μια τιμητική πλακέτα από τον Ορειβατικό Σύλλογο Ηρακλείου κοσμεί το γραφείο του Βασιλάκη. Οπως ο ίδιος παραδέχεται, του αρέσει να είναι σε καλή φυσική κατάσταση (Protagon/Ελένη Κατρακαλίδη)

Τα βράδια πριν κοιμηθεί, διαβάζει πάντα. Τώρα τελευταία προτιμά ιστορικά, κυρίως, ή και ψυχολογικά βιβλία.

-Πιστεύετε στον Θεό;
«Βέβαια. Πιστεύω».

-Με ποιον τρόπο;
«Κάνοντας συνεχώς τον αυτοέλεγχό μου».

-Η Εκκλησία πρέπει να έχει ρόλο στην καθημερινή μας ζωή, ακόμα και σε πολιτικές διαστάσεις της; Είδαμε τον Ομπάμα δίπλα στον Αρχιεπίσκοπο στο επίσημο δείπνο, όταν μας επισκέφθηκε.
«Ιστορικά, η Εκκλησία στην Ελλάδα έχει παίξει έναν ρόλο, πιστεύω καλό, ιδίως για την ύπαρξη του έθνους. Όποιος διαβάζει Ιστορία, δεν μπορεί να μην αναρωτηθεί πώς καταφέραμε και υπάρχουμε ως κράτος, ως έθνος, με όσα έχουμε υποστεί. Η απάντηση είναι ότι η Εκκλησία έχει παίξει σπουδαίο ρόλο σε αυτό».

-Πιστεύετε ότι όταν πεθάνουμε υπάρχει κάτι άλλο και ότι δεν γινόμαστε απλώς χώμα;
«Δεν προσπαθώ να γίνω καλύτερος άνθρωπος για να πάω κάπου αλλού όταν πεθάνω, στον Παράδεισο ας πούμε. Προσπαθώ να είμαι καλύτερος για να πουν όσοι μείνουν πίσω ότι αυτός έκανε κάτι καλό».

Αποψη του γραφείου του Βασιλάκη. Πίσω στα ράφια διακρίνονται φωτογραφίες αγαπημένων προσώπων (Protagon/Ελένη Κατρακαλίδη)

The post 6. Επίλογος appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα