5. Η αναδόμηση της αμερικανικής πολιτικής

ΣΣ: Τι υποδηλώνει αυτό για την κατάσταση της δημοκρατίας στην Αμερική;

ΤΣ: Στις ΗΠΑ παρατηρείται μια σοβαρή αποτυχία των θεσμικών της οργάνων. Η ανερμάτιστη εξωτερική πολιτική αποτελεί σύμπτωμα. Η εμπιστοσύνη του κοινού στην κυβέρνηση βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά ποσοστά ενώ η δυσπιστία προς όλα τα πολιτικά πρόσωπα είναι εξαιρετικά υψηλή. Τα δύο μεγάλα κόμματα υπάρχουν μόνο για τη χρηματοδότηση εκστρατειών. Πολλά από τα μέλη των αμερικανικών ελίτ θέλουν απλώς να βγάλουν χρήματα και είναι πρόθυμα να εγκαταλείψουν τη δημοκρατία με

αντάλλαγμα φορολογικές περικοπές. Βρισκόμαστε σίγουρα σε αχαρτογράφητα νερά.

ΣΣ: Πιστεύετε ότι η αμερικανική αστική τάξη είναι σε θέση να περιορίσει τον Τραμπ σε περίπτωση που προβεί σε αλόγιστες ενέργειες;

ΤΣ: Σε κάποια πράγματα, ναι. Και μάλλον λίγα από τα ηγετικά στελέχη των Ρεπουμπλικάνων θα δηλώσουν ότι ο Τραμπ δεν είναι ένας τύραννος. Αλλά αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια επανάσταση στην πολιτική. Και έχουμε αυτό το εξαιρετικά επικίνδυνο δημοψηφισματικού χαρακτήρα προεδρικό σύστημα. Εάν είχα τη δυνατότητα να ξαναγράψω το Σύνταγμα, θα το αντικαθιστούσα μ’ ένα κοινοβουλευτικό σύστημα. Στην περίπτωση που μια χώρα είναι αρκετά τυχερή και έχει έναν σεβάσμιο συνταγματικό μονάρχη να προωθεί το πνεύμα της ενότητας, ακόμα καλύτερα.

ΣΣ: Επιθυμείτε, οπότε, τον κοινοβουλευτισμό;

ΤΣ: Ναι. Θέλω μια πολιτική κυβέρνηση με συγκεκριμένες πολιτικές που θα λογοδοτεί καθημερινά στους εκλεγμένους αντιπροσώπους του λαού. Είναι προτιμότερο από ένα σύστημα στο πλαίσιο του οποίου η πλειονότητα του εκλογικού σώματος πρέπει να διερωτάται (και να αγωνιά) επί τέσσερα χρόνια εάν ο επικεφαλής της κυβέρνησης είναι παράφρονας.

ΣΣ: Την ίδια ώρα, παντού τα πολιτικά κόμματα είναι πλήρως απαξιωμένα και οι άνθρωποι δεν θέλουν να τα στηρίξουν

ΤΣ: Τα κόμματα που θαυμάζω περισσότερο είναι τα σοσιαλδημοκρατικά, τα οποία εξαφανίζονται, γιατί εξαφανίστηκε η κοινωνιολογική βάση τους. Έχουμε πραγματικά ανάγκη από μια ανασύσταση της πολιτικής πάνω σε μια νέα κοινωνιολογική βάση και πρέπει να λάβουμε υπόψη τον τρόπο με το οποίο ζουν οι άνθρωποι, το τι κάνουν οι νέοι, τον τρόπο με τον οποίο κερδίζουν τα χρήματά τους. Πρέπει να ανασυνθέσουμε την πολιτική -πιστεύω- μέσω της μαζικής συμμετοχής.

ΣΣ: Οι άνθρωποι δεν θέλουν να συμμετέχουν.

ΤΣ: Εγώ πιστεύω πως θέλουν. Θα δούμε.

© The Project Syndicate, 2017
www.project-syndicate.org

The post 5. Η αναδόμηση της αμερικανικής πολιτικής appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
5. Η αναδόμηση της αμερικανικής πολιτικής,