Ζελένσκι στο ABC: Δεν θα παρακαλάμε γονατιστοί το ΝΑΤΟ για την ένταξη της Ουκρανίας

17:39 8/3/2022 - Πηγή: NewsIt

Νέο μήνυμα στον Βλαντίμιρ Πούτιν για διάλογο έστειλε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνέντευξη του στο ABC News, τονίζοντας όμως ότι δεν είναι έτοιμος να συνθηκολογήσει. 

«Πρώτα από όλα, είμαι έτοιμος για διάλογο, αλλά δεν είμαστε έτοιμοι να παραδοθούμε», είπε ο Ζελένσκι σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι, ερωτηθείς αν η Ουκρανία είναι έτοιμη να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας για κατάπαυση του πυρός:

να αλλάξει το Σύνταγμα και να αρνηθεί την ένταξη στο ΝΑΤΟ, να αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσική, να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του λεγόμενου LPR/DPR.

«Επειδή δεν αφορά εμένα, είναι για τους ανθρώπους που με εξέλεξαν. Όσον αφορά στο ΝΑΤΟ, έχασα το ενδιαφέρον μου για αυτό το θέμα αφού συνειδητοποιήσαμε ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι έτοιμο να δεχτεί την Ουκρανία. Η συμμαχία φοβάται τα αντιφατικά πράγματα και την αντιπαράθεση με τη Ρωσική Ομοσπονδία», πρόσθεσε.

Σημείωσε επίσης ότι η Ουκρανία δεν θέλει να είναι μια χώρα που «θα πέσει στα γόνατα και θα ικετεύει, και δεν πρόκειται να γίνουμε τέτοια χώρα, δεν θέλω να είμαι τέτοιος πρόεδρος».

«Μιλάω για εγγυήσεις ασφαλείας. Νομίζω ότι μπορούμε να συζητήσουμε και να βρούμε συμβιβασμό για τα σημεία για τα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη και τις μη αναγνωρισμένες δημοκρατίες, που δεν αναγνωρίζονται από κανέναν εκτός από τη Ρωσική Ομοσπονδία», είπε ο Ζελένσκι.

Ταυτόχρονα, τόνισε ότι το βασικό ζήτημα είναι πώς θα ζήσουν οι άνθρωποι σε αυτά τα εδάφη, που θέλουν να είναι μέρος της Ουκρανίας. «Αυτό που πρέπει να γίνει είναι ο Πούτιν να αρχίσει να μιλάει, να ξεκινήσει διάλογο, αντί να ζει απομονωμένος. Νομίζω ότι εκεί βρίσκεται», είπε.

«Η αποναζιστικοποίηση σ’ αυτήν την περίπτωση είναι καθαρός ναζισμός, εξόντωση του ουκρανικού έθνους. Αυτό συνέβη την δεκαετία του 1940 στην Γερμανία. ‘Αποναζιστικοποίησαν’ τους Εβραίους. Οι Ρώσοι κάνουν το ίδιο τώρα. Είμαι σοκαρισμένος. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι στο σημερινό κόσμο μπορούν να γίνουν τέτοια πράγματα», δήλωσε ο Ζελένσκι προσθέτοντας ότι η αποναζιστικοποίηση στην ιστορία άρχισε πολλές φορές και τελείωνε πολύ άσχημα.

«Για μερικές χώρες τελείωνε με τέτοιο τρόπο, που οι χώρες αυτές τρόμαξαν με το τι έκαναν. Άλλες χώρες άρχιζαν να «εκκαθαρίζουν» τον κόσμο από το ένα ή το άλλο έθνος , ενώ άλλες λυπόντουσαν που δεν είχαν παρέμβει για να υπερασπιστούν άλλα έθνη».

Ο Ουκρανός πρόεδρος κατέληξε λέγοντας ότι στον σημερινό κόσμο, που κατοικείται από διάφορα έθνη, υπάρχει παρόλα αυτά ένα έθνος που είναι «το έθνος των ανθρώπων».

Επανειλημμένα ο Ουκρανός πρόεδρος είχε δηλώσει ότι οι Ουκρανοί δεν θα συγχωρήσουν τους Ρώσους κατακτητές για τα εκατοντάδες θύματα και δεινά που προκάλεσαν στην γη μας, ενώ είχε πει ότι στην ουκρανική μας σημαία «δεν υπάρχει αίμα, δεν υπάρχουν και δεν θα υπάρξουν μαύρα στίγματα, δεν υπάρχει και ποτέ δεν θα υπάρξει καμία σβάστικα».

To άρθρο Ζελένσκι στο ABC: Δεν θα παρακαλάμε γονατιστοί το ΝΑΤΟ για την ένταξη της Ουκρανίας δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ζελένσκι, ABC, ΝΑΤΟ, Ουκρανίας,zelenski, ABC, nato, oukranias