Ύφεση 0,4% στην Ευρώπη θα φέρουν οι δασμοί Τραμπ προειδοποιούν Γερμανοί αναλυτές
Οι απειλές του Τραμπ για δασμούς 25% στις ευρωπαϊκές εισαγωγές -εφόσον υλοποιηθούν – θα μπορούσαν να προκαλέσουν οικονομική αναταραχή στην ΕΕ,
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε σχέδια για επιβολή δασμών 25% σε ευρωπαϊκά προϊόντα, ιδιαίτερα στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας.
Αυτή η ανακοίνωση τροφοδοτεί φόβους για έναν νέο διατλαντικό εμπορικό πόλεμο με σημαντικές οικονομικές συνέπειες και για τις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Οι προσομοιώσεις του μοντέλου του Ινστιτούτου
Σύμφωνα με προσομοιώσεις, η ευρωπαϊκή οικονομία θα συρρικνωθεί κατά μέσο όρο κατά 0,4% εντός του πρώτου έτους, μια σημαντική πτώση για ένα βραχυπρόθεσμο σενάριο.
Οι ΗΠΑ, επίσης, δεν αναμένεται να τη γλιτώσουν και θα έπρεπε να περιμένουν μείωση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 0,17%.
Εάν η ΕΕ απαντούσε με δικούς της δασμούς 25%, η οικονομική ζημιά για τις ΗΠΑ θα διπλασιαζόταν και το κόστος της ίδιας της ΕΕ θα αυξανόταν κατά 0,14 ποσοστιαίες μονάδες. Επιπλέον, οι τιμές καταναλωτή στις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να αυξηθούν έως και 1,5%, καθώς όχι μόνο τα εισαγόμενα τελικά προϊόντα αλλά και τα ακριβότερα ενδιάμεσα προϊόντα θα αύξαναν το κόστος της εγχώριας παραγωγής και θα μείωναν την ανταγωνιστικότητα.
Οι εξαγωγές της ΕΕ στις ΗΠΑ θα μειωθούν δραστικά τον πρώτο χρόνο των μέτρων – κατά μέσο όρο κατά 15% έως 17%, με τη Γερμανία να επηρεάζεται ιδιαίτερα με μείωση έως και 20%. Συνολικά, οι γερμανικές εξαγωγές θα μειωθούν κατά περίπου 1,5%. Η γερμανική βιομηχανία θα επηρεαστεί ιδιαίτερα σοβαρά, με την ονομαστική παραγωγή στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, για παράδειγμα, να μειώνεται έως και 4%.
«Αυτοί οι δασμοί όχι μόνο θα επιβάρυναν τις διατλαντικές οικονομικές σχέσεις, αλλά θα αύξαναν επίσης το κόστος για τους καταναλωτές και τους κατασκευαστές των ΗΠΑ», λέει ο Julian Hinz, διευθυντής έρευνας για την εμπορική πολιτική στο Kiel Institute for the World Economy. «Οι σημαντικές αυξήσεις στο κόστος παραγωγής που προκαλούνται από ακριβότερες εισαγόμενες εισροές θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την ανταγωνιστικότητα των ΗΠΑ και να τροφοδοτήσουν τον πληθωρισμό, βλάπτοντας τελικά τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τους καταναλωτές».
Ο κίνδυνος κλιμάκωσης μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ παραμένει υψηλός, ειδικά από τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα αντιδράσει αποφασιστικά εάν επιβληθούν δασμοί. Αυτό αυξάνει την αβεβαιότητα για τις εταιρείες, καθώς το απρόβλεπτο της εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ δυσχεραίνει τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις και τον επιχειρηματικό σχεδιασμό.
«Η αβεβαιότητα σχετικά με το ποια από αυτά τα μέτρα θα εφαρμοστούν πράγματι καθιστά δύσκολο για τις εταιρείες να προγραμματίσουν το μέλλον στρατηγικά. Αυτή η απρόβλεπτη από μόνη της θα μπορούσε να επιβραδύνει τις επενδύσεις, να διαταράξει τις αλυσίδες εφοδιασμού και να μειώσει την οικονομική ανάπτυξη και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού», δήλωσε ο Hinz.
To άρθρο Ύφεση 0,4% στην Ευρώπη θα φέρουν οι δασμοί Τραμπ προειδοποιούν Γερμανοί αναλυτές δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- «Κύριε Λιάγκα, νομίζω ότι αυτή είναι λίγο χαζή ερώτηση», είπε συγγενής θύματος των Τεμπών
- Μολότοφ και επεισόδια στη Βουλή
- Η αποκάλυψη του Γιώργου Λιάγκα για τα τελευταία μηνύματα που αντάλλαξε με τον Αλέξη Κούγια
- Έφυγε από τη ζωή ο Αλέξης Κούγιας
- Έξαλλος ο Ανδρέας Μικρούτσικος με τον Νικήτα Κακλαμάνη: «Ό,τι θέλει λέει πρωί-πρωί, να χαίρεται το καινούργιο του αξίωμα»
- Ασφυκτικά γεμάτη η Πλατεία Συντάγματος: Η μαζικότερη συγκέντρωση των τελευταίων δεκαετιών – Συγκλονιστικές φωτογραφίες
- Πέθανε ο Αλέξης Κούγιας
- Επεισόδια Σύνταγμα τώρα: Κουκουλοφόροι πετάνε μολότοφ στη Βουλή
- Συγκέντρωση για τα Τέμπη: Σοβαρά επεισόδια στην Θεσσαλονίκη - Δείτε βίντεο
- Τίλντα, η άγνωστη πρώτη σύζυγος του Αλέξη Κούγια -Σκοτώθηκε 2 μήνες μετά τον γάμο τους, μια καλλονή Ιταλοϊσραηλίτισσα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις NewsIt
- Πέθανε ο Αλέξης Κούγιας: Ο γνωστός ποινικολόγος «έφυγε» από καρκίνο στα 74 του χρόνια
- Τέμπη: Επεισόδια και στη Θεσσαλονίκη με μολότοφ και χημικά
- Ανάλυση CNN: Πώς ο «δικτάτορας» Ζελένσκι έμαθε την τέχνη της διαπραγμάτευσης και επισκέπτεται τον Τραμπ για τα ορυκτά της Ουκρανίας
- Αλέξης Κούγιας: Τα φτωχικά παιδικά χρόνια στο υπόγειο της Πετρούπολης – «Στα 12 δούλευα ως τζαμάς και χρωματοπώλης»
- Γιατί οι ΗΠΑ θέλουν τους φυσικούς πόρους της Ουκρανίας
- Τέμπη: 6 συλλήψεις και 29 προσαγωγές στην Αθήνα
- Λιανικό εμπόριο: «Βούλιαξαν» κατά 5,4% οι πωλήσεις τον Δεκέμβριο 2024
- «Δεν έχω οξυγόνο»: Το συγκινητικό βίντεο από την Ισλανδία για την τραγωδία στα Τέμπη
- Συλλαλητήριο για τα Τέμπη: Απίστευτες εικόνες από drone με τη συγκλονιστική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη
- Τέμπη: Μεγαλειώδεις και ειρηνικές διαδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα

- Τελευταία Νέα NewsIt
- Ύφεση 0,4% στην Ευρώπη θα φέρουν οι δασμοί Τραμπ προειδοποιούν Γερμανοί αναλυτές
- Αλέξης Κούγιας: Τα συλλυπητήρια της Super League για το θάνατό του
- Τέμπη: Επεισόδια και στη Θεσσαλονίκη με μολότοφ και χημικά έξω από τον ΟΣΕ
- Τέμπη: Επεισόδια και στη Θεσσαλονίκη με μολότοφ και χημικά
- Συλλαλητήριο για τα Τέμπη: Απίστευτες εικόνες από drone με τη συγκλονιστική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη
- Αλέξης Κούγιας: Τα φτωχικά παιδικά χρόνια στο υπόγειο της Πετρούπολης – «Στα 12 δούλευα ως τζαμάς και χρωματοπώλης»
- Ανάλυση CNN: Πώς ο «δικτάτορας» Ζελένσκι έμαθε την τέχνη της διαπραγμάτευσης και επισκέπτεται τον Τραμπ για τα ορυκτά της Ουκρανίας
- Συλλαλητήριο για τα Τέμπη: Απίστευτες εικόνες από drone με τη μεγαλειώδη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη
- Ford: Ηλεκτρικά ασθενοφόρα στην Αγγλία
- Τέμπη: Επεισόδια με μολότοφ και πέτρες στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα – Τους αποδοκιμάζει ο κόσμος
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αλέξης Κούγιας: Τα φτωχικά παιδικά χρόνια στο υπόγειο της Πετρούπολης – «Στα 12 δούλευα ως τζαμάς και χρωματοπώλης»
- Συνελήφθησαν 25 μέλη του Ρουβίκωνα – Ανέβηκαν στα γραφεία της Hellenic Train
- Aνακοίνωση ευρωομάδας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετά το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ
- Τέμπη: «Οι τάφοι των παιδιών μου είναι ακόμα ανοιχτοί – Αυτά τα παιδιά είναι και δικά σας παιδιά» (βίντεο)
- Ο αεικίνητος και εκρηκτικός Αλέξης Κούγιας – Το μεγαλύτερο όνειρό του και η πολυτάραχη προσωπική του ζωή
- Γυναίκα τραυματίας από τα επεισόδια στο Σύνταγμα - Ασθενοφόρα στο σημείο
- Πανοραμικές εικόνες από τη λαοθάλασσα που πλημμύρισε την Αθήνα για τα Τέμπη
- Τέμπη: Συγκίνηση στο τρισάγιο στην μνήμη των 57 θυμάτων
- Καλαμπάκα: Πρωταγωνιστές τα νέα παιδιά στην εκδήλωση για τα τρία αδικοχαμένα κορίτσια της οικογένειας Πλακιά
- Τουλάχιστον 47 άνθρωποι έχουν παγιδευτεί μετά την κατάρρευση τμήματος παγετώνα στα ινδικά Ιμαλάια