Ξεπέρασαν τους 1.600 συνολικά οι νεκροί από τους σεισμούς σε Τουρκία και Συρία - Συνεχείς μετασεισμοί μέχρι και 6 Ρίχτερ

14:48 6/2/2023 - Πηγή: NewsIt

Αυξάνεται ο τραγικός απολογισμών των νεκρών από τους ισχυρότατους σεισμούς που έπληξαν σήμερα Δευτέρα (6.2.2023) την Τουρκία και τη Συρία ενώ συνεχίζονται οι μετασεισμοί που ξεπερνούν τα 5 Ρίχτερ κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Οι σεισμοί είχαν επίκεντρο την επαρχία Καχραμανράς και συγκλόνισαν στη διάρκεια της νύχτας τα κεντρικά και νότια της Τουρκίας αλλά και βόρεια της Συρίας. Έγιναν αισθητοί στην Αίγυπτο

και στο βόρειο Ιράκ. Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, που επικαλείται δηλώσεις του επικεφαλής της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών Γιουνούς Σεζέρ, οι νεκροί έχουν φτάσει τους 1.014.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει ότι οι νεκροί ανέρχονται στους 921, όμως ο τραγικός αυτός απολογισμός αυξήθηκε. Την ίδια ώρα,2.824 κτίρια καταστράφηκαν από τους σεισμούς, καθώς εκτός της πρώτης δόνησης των 7,8 Ρίχτερ, ακολούθησε ακόμα μία της τάξεως των 7,6 Ρίχτερ.

Η στιγμή του δεύτερου σεισμού:

Canlı yayında deprem anı

Kahramanmaraş ili Elbistan ilçesinde saat 13.24’te 7,6 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi.

— Yeni Şafak (@yenisafak) February 6, 2023

In #Sanliurfa the moment a building collapsed recorded by mobile phone hours after 7.8 #earthquake hits Turkey. #deprem pic.twitter.com/YDc8DH9lbn

— JournoTurk (@journoturk) February 6, 2023

Σεισμός 6 Ρίχτερ και μετασεισμοί 4,5 και άνω των 5 Ρίχτερ στην Τουρκία

Οι μετασεισμοί είναι συνεχείς στην Τουρκία και όλοι τους είναι δυνατοί. Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, η χώρα πλήττεται καθώς 8 μετασεισμοί έχουν σημειωθεί μόνο από τις 13:30 έως τις 14:30 (ώρα Ελλάδας) εκ των οποίων ο ένας ήταν 6 Ρίχτερ και ο αμέσως επόμενος ήταν 5,5 Ρίχτερ.

Όλοι σημειώνονται κοντά στο επίκεντρο του πρώτου ισχυρότατου σεισμού και το εστιακό τους βάθος εντοπίζεται από 10 έως 80 χιλιόμετρα.

Περίπου 9.000 άνθρωποι συμμετέχουν στις επιχειρήσεις, ενώ μέχρι στιγμής 45 χώρες έχουν προσφέρει βοήθεια στην Τουρκία, σημείωσε ο ίδιος, κάνοντας λόγο για τη μεγαλύτερη καταστροφή που έχει πλήξει τη χώρα από το 1939, όταν άλλος σεισμός που είχε σημειωθεί στην ανατολική επαρχία Ερζιντζάν είχε κοστίσει τη ζωή περίπου σε 33.000 ανθρώπους.

Στις χώρες που στέλνουν βοήθεια είναι έτοιμη να συμμετάσχει και η Ελλάδα, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν νωρίτερα σήμερα.

Σε συνέχεια καταστροφικού σεισμού στη νότια Τουρκία, επικοινώνησα με τον ομόλογό μου, Mevlüt Çavuşoğlu, και μετέφερα τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες των θυμάτων. Εξέφρασα την ετοιμότητα της να παράσχει άμεσα συνδρομή στις έρευνες διάσωσης & στην αντιμετώπιση των ζημιών

Nikos Dendias (@NikosDendias) February 6, 2023

Το 1999 ισχυρός σεισμός προκάλεσε σοβαρές ζημιές στην περιοχή του Μαρμαρά, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, ενώ προκάλεσε τον θάνατο περισσότερων από 17.000 ανθρώπων.

Ξεπέρασαν τους 800 οι νεκροί στη Συρία

Στο μεταξύ περισσότεροι από 800 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον σεισμό στη γειτονική Συρία, σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ όπως το Γαλλικό Πρακτορείο και το Spectator.

Σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό του υπουργείου Υγείας, που επικαλείται το συριακό πρακτορείο Sana, 403 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 1.284 τραυματίστηκαν στις επαρχίες Χαλέπι, Λατάκια, Χάμα και Ταρτούς, που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του καθεστώτος.

BREAKING: Syria death toll passes 800

— The Spectator Index (@spectatorindex) February 6, 2023

Στις περιοχές ελέγχου των ανταρτών, οι διασώστες των Λευκών Κρανών ανέφεραν 380 νεκρούς και περισσότερους από χίλιους τραυματίες.

Από την πλευρά του το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών (OCHA) έκανε λόγο για τουλάχιστον 255 νεκρούς και 811 τραυματίες στη βορειοδυτική Συρία. Η εκπρόσωπος του OCHA, Μαντεβί Σουν-Σουόν είπε στο Reuters ότι τουλάχιστον 170 κτίρια έχουν υποστεί ζημιές.

To άρθρο Ξεπέρασαν τους 1.600 συνολικά οι νεκροί από τους σεισμούς σε Τουρκία και Συρία - Συνεχείς μετασεισμοί μέχρι και 6 Ρίχτερ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα