Βρετανικό Μουσείο: Εκκλήσεις για τον επαναπατρισμό της Στήλης της Ροζέτας με αφορμή έκθεση

14:17 4/10/2022 - Πηγή: NewsIt

Για πρώτη φορά ένα από τα πιο εμβληματικά αρχαιολογικά ευρήματα, η Στήλη της Ροζέτας, μετακινήθηκε από τότε που εγκαταστάθηκε στην Αιγυπτιακή Γλυπτοθήκη του Βρετανικού μουσείου, ενώ για ακόμη μια φορά διατυπώνονται εκκλήσεις για επαναπατρισμό της.

Είναι μια πλάκα, που βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο, από γρανιτοειδή πέτρα βάρους 760 κιλών που ανακαλύφθηκε τυχαία το 1799 από Γάλλους στρατιώτες, με επικεφαλής τον Πιερ-Φρανσουά Μπουσάρ, κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του Ναπολέοντα στην Αίγυπτο.

Φέρει μια εγχάρακτη επιγραφή σε δύο γλώσσες (αιγυπτιακή και ελληνική) και τρία συστήματα γραφής. Οι Βρετανοί πήραν το πολύτιμο εύρημα μετά την ήττα των Γάλλων στην Αίγυπτο το 1801. Αποτέλεσε το κλειδί για την αποκωδικοποίηση των ιερογλυφικών.

Η επιμελήτρια της έκθεσης, «Ιερογλυφικά: Ξεκλειδώνοντας την Αρχαία Αίγυπτο», Ιλόνα Ρεγκούλσκι (Ilona Regulski) δήλωσε στην εφημερίδα Evening Standard: «Δεν θα μπορούσαμε να αφηγηθούμε την ιστορία της αποκρυπτογράφησης των ιερογλυφικών στον εορτασμό των 200 χρόνων από την έναρξη χωρίς τη Λίθο Ροζέτα, οπότε αποφασίσαμε να έχει περίοπτη θέση στην έκθεση».

Ωστόσο, τα πανεπιστήμια του Μάντσεστερ και της Οξφόρδης κάνουν έκκληση για τον επαναπατρισμό του σπουδαίου αρχαιολογικού ευρήματος, σύμφωνα με το tatler.

Η έκθεση στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου ξεκινά στις 13 Οκτωβρίου και θα είναι ανοικτή για το κοινό μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου 2023 παρουσιάζοντας περισσότερα από 240 αντικείμενα απαράμιλλης αξίας.

To άρθρο Βρετανικό Μουσείο: Εκκλήσεις για τον επαναπατρισμό της Στήλης της Ροζέτας με αφορμή έκθεση δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα