Βρετανία: Βαρύ το πλήγμα του Brexit στις εξαγωγικές επιχειρήσεις – Ζητούν την βοήθεια της κυβέρνησης
Περίπου οι μισές βρετανικές επιχειρήσεις που κάνουν εξαγωγές στην Ευρωπαϊκή Ενωση υποφέρουν από τις νέες εμπορικές ρυθμίσεις που επιβλήθηκαν λόγω του Brexit, αποκαλύπτει μελέτη των Βρετανικών Εμπορικών Επιμελητηρίων (BCC), ζητώντας την βοήθεια της βρετανικής κυβέρνησης.
Η μελέτη δείχνει ότι το 49% των εξαγωγέων δυσκολεύονται να προσαρμοσθούν στην έξοδο από την ενιαία αγορά η οποία ετέθη σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου και επιφέρει διοικητικές
Το ποσοστό ανεβαίνει στο 51% για τις επιχειρήσεις του δευτερογενούς τομέα που εξαρτώνται από το εμπόριο με την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Τα BCC ρώτησαν 1.000 επιχειρήσεις, κυρίως μικρές και μεσαίες, κατά το διάστημα ανάμεσα στις 18 και τις 31 Ιανουαρίου, εκ των οποίων 470 είναι εξαγωγείς αγαθών και υπηρεσιών.
Οι επιχειρήσεις αναφέρονται κυρίως στα κόστη, τις διοικητικές διατυπώσεις, τις καθυστερήσεις και την σύγχυση σε σχέση με τους κανόνες που πρέπει να τηρηθούν.
«Η δραστηριότητα των επιχειρήσεων και οι δυνατότητες στέρεης οικονομικής ανάκαμψης για το Ηνωμένο Βασίλειο, εμποδίζονται από τις αλλαγές στα σύνορα», σημειώνει ο Ανταμ Μάρσαλ, γενικός διευθυντής των BCC.
Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν συνάψει μεν συμφωνία ελευθέρου εμπορίου, που αφαιρεί τους τελωνειακούς δασμούς, αλλά απέχει πολύ από τα πλεονεκτήματα της ενιαίας αγοράς.
Η συμφωνία αυτή, η οποία συνομολογήθηκε την παραμονή των Χριστουγέννων, «είχε αφήσει τις επιχειρήσεις στο φλου μέχρι την τελευταία στιγμή, εμποδίζοντάς τις να προετοιμασθούν», σύμφωνα με τον Ανταμ Μάρσαλ.
«Για ορισμένες εταιρείες, οι φόβοι αυτοί είναι υπαρξιακοί», προειδοποιεί, ζητώντας από την κυβέρνηση να κάνει ό,τι μπορεί για να περιορίσει τα προσκόμματα στα σύνορα.
Φόβος ότι μπορεί να επιδεινωθεί η κατάστασηΤα Βρετανικά Εμπορικά Επιμελητήρια φοβούνται ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί αν το Ηνωμένο Βασίλειο διατηρήσει τα σχέδια για την διεξαγωγή επιπλέον υγειονομικών ελέγχων τον Απρίλιο, πριν από την εφαρμογή αυστηρών τελωνειακών ελέγχων τον Ιούλιο.
Η Ενωση Μεταφορέων υπολόγισε από την πλευρά της ότι οι εξαγωγές από τα βρετανικά λιμάνια προς την Ευρωπαϊκή Ενωση μειώθηκαν κατά 68% τον Ιανουάριο σε ετήσια βάση και θεωρεί ότι αυτό οφείλεται τόσο στο Brexit όσο και στην πανδημία.
Η βρετανική κυβέρνηση προειδοποίησε επανειλημμένως τις επιχειρήσεις ότι πρέπει να αναμένουν βραχυπρόθεσμα «αναταράξεις».
Οι βρετανοί εξαγωγείς καλούνται πλέον να συμπληρώνουν σειρά εγγράφων για να αποδείξουν ότι τα αγαθά τους έχουν άδεια εισόδου στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, μία χρονοβόρα και δαπανηρή διαδικαστική επιβάρυνση που δημιουργεί καθυστερήσεις στα σύνορα.
Πριν από λίγες ημέρες ο επικεφαλής της αλυσίδας αθλητικών ρούχων JD Sports Fashion δήλωσε στο BBC ότι τελικά το Brexit «αποδείχθηκε χειρότερο από το προβλεπόμενο».
Εξάλλου, η βρετανική κυβέρνηση έχει συγκροτήσει ομάδα εργασίας για τα προβλήματα που έχει προκαλέσει το Brexit στον τομέα της αλιείας στην Σκωτία, καθώς οι εξαγωγές των προϊόντων, που κάποτε έφθαναν φρέσκα σε διάστημα ωρών στις ευρωπαϊκές αγορές, επιβαρύνονται τόσο από τις χρονοβόρες διοικητικές διατυπώσεις που καθιστούν μη επιθυμητά τα ψάρια και τα θαλασσινά που χρειάζονται μέρες για να διασχίσουν τα σύνορα, ώστε ο κλάδος να απειλείται με κατάρρευση.
Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ
To άρθρο Βρετανία: Βαρύ το πλήγμα του Brexit στις εξαγωγικές επιχειρήσεις – Ζητούν την βοήθεια της κυβέρνησης δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σκηνές ροκ στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» της Πάτρας: Γιατροί «έπαιξαν» ξύλο – «Έφευγαν» μέχρι και σκαμπό
- Survivor: Τριαντάφυλλος: Η σύζυγός του είναι γιατρός και κούκλα!
- Εμβολιάστηκε στο Ναύπλιο ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος (Φωτογραφίες)
- Ο ηθοποιός Γιάννος Περλέγκας επιβεβαιώνει την κακοποιητική συμπεριφορά που δέχτηκε ο Δημήτρης Μοθωναίος
- Survivor 2021: Ποιος είναι ο νέος παίκτης που αναχωρεί για τον Άγιο Δομίνικο
- Aνοσία μετά τις 3 εβδομάδες από τον εμβολιασμό – Τα εμβόλια καλύπτουν από τη βρετανική μετάλλαξη
- Αναβλήθηκε λόγω καιρικών συνθηκών ο αγώνας ΠΑΣ Γιάννινα-Παναθηναϊκός
- Οικογενειακή τραγωδία: Σοκ στην Κύπρο από τη διπλή δολοφονία μιας γυναίκας και του γιου της
- Ξανθός: Εκδικητική απόλυση του γιατρού Κώστα Καταραχιά με αστεία δικαιολογία
- Μεταφύτευση ελιάς 600 ετών στην Αθήνα! Μήνυμα Μπακογιάννη (video)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις NewsIt
- Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε Μασούρα μέχρι το 2024
- Πάγωσαν τα συντριβάνια στην Βρετανία – Έζησε την πιο κρύα νύχτα των τελευταίων 26 χρόνων
- Nadir Arber
- Βρετανία – Lockdown: Πάνω από το 40% των Βρετανών αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα οικονομικά
- Τρέχουν και δεν φτάνουν στην Πάτρα: Γέμισε το Πανεπιστημιακό με περιστατικά κορονοϊού – Ανοίγει και δεύτερη πτέρυγα
- Η κλοπή του καταλύτη από τα αυτοκίνητα εξελίσσεται σε παγκόσμια μάστιγα
- Ιρλανδία: Lockdown μέχρι το Πάσχα για την αναχαίτιση της πανδημίας
- Περιπολικό ΚΥΚΝΟΣ: Να πού προσάραξε στη Σάμο το σκάφος του ΠΝ [pics]
- Βάνα Μπάρμπα: Με είχαν διαπομπεύσει λέγοντας ψέματα ότι ήμουν παρούσα στο θάνατο ένος ανθρώπου
- Κοραλία Καράντη: “Είναι μία μάχη που την έδωσα μόνη μου, δεν μου συμπαραστάθηκε κανείς”

- Τελευταία Νέα NewsIt
- Βρετανία: Βαρύ το πλήγμα του Brexit στις εξαγωγικές επιχειρήσεις – Ζητούν την βοήθεια της κυβέρνησης
- Οι σειρές της ΕΡΤ διαθέσιμες και στους Έλληνες του εξωτερικού
- Κοραλία Καράντη: “Είναι μία μάχη που την έδωσα μόνη μου, δεν μου συμπαραστάθηκε κανείς”
- Πάγωσαν τα συντριβάνια στην Βρετανία – Έζησε την πιο κρύα νύχτα των τελευταίων 26 χρόνων
- Η κλοπή του καταλύτη από τα αυτοκίνητα εξελίσσεται σε παγκόσμια μάστιγα
- ΑΕΚ: Επέστρεψε ο Μπακάκης
- Καραμπόλα στον Κηφισό με περιπολικό, κλούβα και τέσσερα αυτοκίνητα
- Κορονοϊός: Πάνω από 15.000 τα ημερήσια κρούσματα στη Ρωσία
- Η κλοπή καταλυτών από τα αυτοκίνητα εξελίσσεται σε παγκόσμια μάστιγα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αυστρία: Έρευνα στην οικία ΥΠΟΙΚ για υπόθεση διαφθοράς
- Μασούρας, μέχρι το 2024 στον Ολυμπιακό
- Γεννηματά: Λογική αστυνομοκρατίας στο νομοσχέδιο του υπ. Παιδείας
- Η Κάρμεν Ρουγγέρη έγραψε διαδικτυακό παραμύθι -Δωρεάν από τα σάιτ της αστυνομίας
- Με βαριά μπούκλα και μακιγιάζ για το τελευταίο μίλι
- Ανησυχία για τη διασπορά του κορονοϊού στη Χαλκιδική
- Προγραμματική σύμβαση για τα βοσκοτόπια της Κρήτης υπέγραψαν ο Περιφερειάρχης και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης
- Στουρνάρας: Αναγκαία και προς τη σωστή κατεύθυνση η μεταρρύθμιση του συστήματος επικουρικής ασφάλισης
- Δυνατά παιχνίδια σήμερα στα Κύπελλα Ελλάδας και Αγγλίας