Βραδυφλεγής βόμβα η ακρίβεια – Εκτός ελέγχου πλέον οι τιμές σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο

07:49 5/10/2021 - Πηγή: NewsIt

Οι τιμές του φυσικού αερίου καλπάζουν πλέον και το χειρότερο σενάριο δεν είναι να βρεθεί η Ευρώπη αντιμέτωπη με τεράστιο κόστος ενόψει του χειμώνα, αλλά να υπάρξουν και ελλείψεις.

Την ίδια ώρα μετά από μερικές ημέρες που το Brent παρέμεινε κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι, χθες οι τιμές έκαναν ένα μικρό ράλι και αγγίξαν τα 82 δολάρια, ενώ το αμερικανικό αργό ξεπέρασε τα 77 δολάρια το βαρέλι και έκλεισε στα υψηλότερα επίπεδα από το 2014. Την ίδια στιγμή στην Ευρώπη έχει ανοίξει για τα καλά η συζήτηση για τις παρεμβάσεις που πρέπει να κάνουν οι κυβερνήσεις, ώστε να ανακόψουν το κύμα

ακρίβειας που κάθε ημέρα που περνάει γίνεται πιο απειλητικό.

Μάλιστα οι Έλληνες υπουργοί Οικονομικών και Ενέργειας Χρήστος Σταϊκούρας και Κώστας Σκρέκας με επιστολή τους προς τον πρόεδρο του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου ζητούν να υπάρξει συντονισμένη παρέμβαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας.

Οι δύο Έλληνας υπουργοί σημειώνουν, μεταξύ άλλων, πως «υπάρχουν πολλοί λόγοι για να πιστεύουμε πως οι αυτές οι αυξήσεις στις τιμές μπορούν να επανέλθουν τα ερχόμενα χρόνια».

Όπως αναφέρεται στην επιστολή «καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσε βραχυπρόθεσμα μέτρα για την αύξηση του ενεργειακού κόστους, ειδικότερα για τα μικρομεσαίου εισοδήματος νοικοκυριά, σε συνδυασμό με μακροπρόθεσμα μέτρα για προστασία της ενεργειακή αγορά από απότομες μεταβολές στις τιμές».

Οι αγορές σε κρίση πανικού

Μπορεί οι κεντρικοί τραπεζίτες να διαβεβαιώνουν ότι η ακρίβεια δεν ήρθε για να μείνει, ωστόσο αυτό σε καμία περίπτωση σε φαίνεται να πείθει, ούτε τις αγορές, αλλά ούτε και τους πολίτες.

Η τιμή του πετρελαίου έκλεισε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014, στον απόηχο της απόφαση του OPEC και των συμμάχων του να συνεχίσουν την σταδιακή αύξηση της παραγωγής τους κάθε μήνα.

Στη χθεσινή διαδικτυακή συνεδρίασή τους τα μέλη του OPEC και οι σύμμαχοί τους, που απαρτίζουν όλοι μαζί το σχήμα OPEC+, συμφώνησαν να διατηρήσουν αμετάβλητη την υφιστάμενη συμφωνία τους που προβλέπει τη σταδιακή αύξηση της παραγωγής.

Σε αυτό το κλίμα, το συμβόλαιο του Νοεμβρίου κέρδισε 1,74 δολ. ή 2,3% και έκλεισε στα 77,62 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2014.

Το Brent Δεκεμβρίου πρόσθεσε 1,98 δολ. ή 2,5% στα 81,26 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2018.

Ισχυρά κέρδη σημείωσε και το φυσικό αέριο, με το συμβόλαιο Νοεμβρίου να ενισχύεται 2,6% στα 5,766 δολ. ανά εκατ. βρετανικές θερμικές μονάδες. Το συμβόλαιο ολοκλήρωσε την προηγούμενη εβδομάδα με συνολικά κέρδη λίγο πάνω από 8%, ενώ για τον Σεπτέμβριο σημείωσε ράλι 34%.

Νέα βουτιά στην Ν. Υόρκη για τον Dow Jones

Μετά την ανάπαυλα της Παρασκευής επέστρεψαν οι ισχυρές πιέσεις στα Χρηματιστήρια. Στην Νέα Υόρκη με μεγάλες απώλειες έκλεισαν και οι τρεις χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall Street.

Ο Dow Jones υποχώρησε 322 μονάδες ή 0,94% παρά τη μεγάλη άνοδο της μετοχής της Merck. Ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες 1,3%, ενώ ο Nasdaq παρουσίασε την χειρότερη επίδοση με πτώση 2,1%.

To άρθρο Βραδυφλεγής βόμβα η ακρίβεια – Εκτός ελέγχου πλέον οι τιμές σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα