Βασίλισσα Ελισάβετ: Δείτε live το λαϊκό προσκύνημα στο Γουέστμινστερ – Συγκίνηση και σιωπή στη νεκρική πομπή

20:29 14/9/2022 - Πηγή: NewsIt

Σε εξέλιξη βρίσκεται το πολυήμερο λαϊκό προσκύνημα της βασίλισσας Ελισάβετ στο Λονδίνο, το οποίο ξεκίνησε σήμερα Τετάρτη (14.9.2022) και θα διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα (19.9.2022), όταν και θα γίνει η κηδεία της στο Αβαείο του Γουέστμινστερ.

Η σορός της βασίλισσας Ελισάβετ έφυγε από το Παλάτι του Μπάκιγχαμ για τελευταία φορά και μεταφέρθηκε με νεκρική πομπή στην παλαιότερη αίθουσα του κοινοβουλίου, το Γουέστμινστερ Χολ. Ήδη, έχει ξεκινήσει από τις 19:00 (ώρα Ελλάδας) το λαϊκό προσκύνημα και η ουρά του κόσμου φτάνει

τα 4 χιλιόμετρα!

Συγκινημένος ο λαός της Βρετανίας – και όχι μόνο – πλησιάζει το φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ, το οποίο βρίσκεται σε υπερυψωμένο βάθρο στο κέντρο της Αίθουσας του Γουέστμινστερ και αποτίνει φόρο τιμής, σκύβοντας το κεφάλι.

Πολίτες είχαν πάρει σειρά εδώ και πολλές ώρες και ημέρες, διανυκτερεύοντας μάλιστα και δίπλα στο κοινοβούλιο, επιθυμώντας να είναι οι πρώτοι που θα πουν το τελευταίο αντίο στη βασίλισσα Ελισάβετ.

Εκτιμάται ότι πάνω από 1 εκ. άνθρωποι θα θελήσουν να αποχαιρετίσουν από κοντά τη μακροβιότερη μονάρχη του κόσμου.

Όμως από τη μια τα μέτρα ασφαλείας και από την άλλη η χωρητικότητα της αίθουσας μπορεί να μην επιτρέψουν σε όλους όσοι το επιθυμούν να μπουν τελικά στο κοινοβούλιο.

Υπολογίζεται πως υπό κανονικές συνθήκες και χωρίς κάποιο απρόοπτο το τετραήμερο αυτό θα μπορέσουν να περάσουν από την αίθουσα περίπου μισό εκατομμύριο πολίτες.

Αξίζει να σημειωθεί πως στα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας συμβάλλουν 10.000 αστυνομικοί και πάνω από 1800 στρατιωτικοί. Οι πολίτες που θα μπαίνουν στο κοινοβούλιο θα περνάνε από εξονυχιστικούς ελέγχους ασφαλείας όπως στους ελέγχους ασφαλείας των αεροδρομίων.

Η νεκρική πομπή

Κλίμα συγκίνησης και σιωπής επικρατούσε την ώρα της νεκρικής πομπής της βασίλισσας Ελισάβετ από το Μπάκιγχαμ στο Γουέστμινστερ. Όμως, ήταν μια λαμπρή τελετή που ταίριαζε σε μια μονάρχη που βασίλευσε για 70 ολόκληρα χρόνια τη Βρετανία.

Η πομπή διέσχισε μια διαδρομή περίπου 2 χιλιομέτρων σε 38 λεπτά. Την συνόδευσαν μέλη του βασιλικού ιππικού, ενώ πεζή ακολουθούσαν ο βασιλιάς Κάρολος, τα παιδιά του πρίγκιπες Γουίλιαμ και Χάρι, καθώς και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Η βασιλική σύζυγος, Καμίλα, και η Πριγκίπισσα της Ουαλίας, Κέιτ, ακολουθούσαν με αυτοκίνητο όπως και η Μέγκαν Μαρκλ.

Κατά τη διάρκεια της πομπής ακούγονταν κανονιοβολισμοί από το Hyde Park ενώ χτυπούσε και η καμπάνα του Big Ben. Το φέρετρο ήταν πάνω σε κιλίβαντα σκεπασμένο με το βασιλικό λάβαρο.

Στο κοινοβούλιο, υποδέχθηκαν την σορό της Βασίλισσας ο Πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων και ο πρόεδρος της Βουλής των Λόρδων ενώ το παρέλαβαν και οι Γρεναδιέροι Φρουροί του Λόχου της Βασίλισσας οι οποίοι και το τοποθέτησαν στην κεντρική αίθουσα του κοινοβουλίου σε υπερυψωμένο βάθρο.

Δείτε φωτογραφίες από τη νεκρική πομπή της βασίλισσας Ελισάβετ:

The coffin of Queen Elizabeth II is transported from Buckingham Palace to Westminster Hall in London, Wednesday, Sept. 14, 2022.Vadim Ghirda/Pool via REUTERS

Φωτογραφίες: Reuters

To άρθρο Βασίλισσα Ελισάβετ: Δείτε live το λαϊκό προσκύνημα στο Γουέστμινστερ – Συγκίνηση και σιωπή στη νεκρική πομπή δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα