Τζο Μπάιντεν: Το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ είναι «μια ιερή υποχρέωση» για τις ΗΠΑ

16:49 26/3/2022 - Πηγή: NewsIt

Το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ είναι «μια ιερή υποχρέωση», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στη σημερινή (Σάββατο, 26.3.2022) συνάντησή του με τον Πολωνό ομόλογό του, Αντρέι Ντούντα. Σημειώνεται πως το Άρθρο 5 προβλέπει τη συλλογική άμυνα για όλους τους συμμάχους σε περίπτωση απειλής.

«Θεωρούμε το Άρθρο 5 μια ιερή υποχρέωση και να είστε βέβαιοι γι΄αυτό»,

είπε ο Τζο Μπάιντεν στη διάρκεια επίσκεψής του στη Βαρσοβία και παράλληλα διαβεβαίωσε την Πολωνία για τη στήριξη του ΝΑΤΟ, την ώρα που εκτυλίσσεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, 31 ημέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν «βασίζεται στη διαίρεση, στο να μπορέσει να διαχωρίσει την ανατολική από τη δυτική πτέρυγα», εκτίμησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ αλλά πρόσθεσε ότι δεν έχει καταφέρει να το πράξει.

Κατά τη συνάντησή του, ο Τζο Μπάιντεν ευχαρίστησε τον Αντρέι Ντούντα και την Πολωνία επειδή δέχτηκε πρόσφυγες από την Ουκρανία. «Αναγνωρίζουμε ότι η Πολωνία αναλαμβάνει μια σημαντική ευθύνη, αλλά δεν νομίζω ότι θα πρέπει να είναι μόνο η Πολωνία».

Ντούντα σε Μπάιντεν: Να επισπεύσουμε την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού

Ο Πολωνός πρόεδρος, Αντρέι Ντούντα, δήλωσε σήμερα ότι στη διάρκεια της συνάντησής του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν, στη Βαρσοβία τον ρώτησε για την πιθανότητα επίσπευσης αγοράς στρατιωτικού εξοπλισμού.

Όπως διευκρίνισε ο Ντούντα, αναφερόταν στην αγορά πυραυλικών συστημάτων Patriot, υψηλής κινητικότητας πυραυλικού συστήματος πυροβολικού HIMARS, αεροσκαφών F-35 και αρμάτων μάχης Abrams.

Η Πολωνία θέλει να συνεργαστεί στενά με τις ΗΠΑ καθώς σχεδιάζει να αρχίσει να παράγει πυρηνική ενέργεια, δήλωσε στον Μπάιντεν ο Πολωνός πρόεδρος.

«Πιστεύω ότι μαζί με αμερικανικές εταιρείες, υπό την αυστηρή αιγίδα του Λευκού Οίκου, μπορούμε στο εγγύς μέλλον να εφαρμόσουμε αυτό το πρόγραμμα γιατί είναι επειγόντως απαραίτητο για την Πολωνία», δήλωσε ο Ντούντα μετά τη συνάντησή του με τον Μπάιντεν.

Η Πολωνία χρειάζεται αμερικανικά εργοστάσια παραγωγής πυρηνικής ενέργειας προκειμένου να εκπληρώσει τους κλιματικούς στόχους της και να διασφαλίσει μια σύγχρονη πηγή προμήθειας ενέργειας, είπε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

To άρθρο Τζο Μπάιντεν: Το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ είναι «μια ιερή υποχρέωση» για τις ΗΠΑ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα