«Τσουνάμι» εισαγωγών και την επόμενη εβδομάδα στα νοσοκομεία της Αττικής: 145 εισαγωγές σε 24 ώρες

12:45 8/3/2021 - Πηγή: NewsIt

Οι αριθμοί «κρύβουν» την αλήθεια γιατί γέμισαν τα νοσοκομεία της Αττικής. Για πολλοστή μέρα το σύστημα υγείας είναι στο «κόκκινο» και η κατάσταση δεν θα βελτιωθεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, ούτε και την άλλη εβδομάδα.

Το τελευταίο 24ωρο, οι εισαγωγές περιστατικών με κορονοϊό στα νοσοκομεία της Αττικής ήταν 145. Ήταν μεν 20 λιγότερες από την προηγούμενη εφημερία, αλλά όταν τα κρεβάτια… τελειώνουν, ακόμη και οι 145 εισαγωγές είναι πολλές.

Από την 1η Μαρτίου έως και χθες Κυριακή, 7 του μήνα, η Αττική

(που είναι στο «βαθύ κόκκινο» και «σκληρό» lockdown) έχει «μετρήσει» 6.811 κρούσματα.

553 την 1η Μαρτίου

1.159 στις 2 Μαρτίου

1.269 στις 3 Μαρτίου

1.051 στις 4 Μαρτίου

1.057 στις 5 Μαρτίου

1.153 στις 6 Μαρτίου και

569 στις 7 Μαρτίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε μόλις 5 ημέρες οι κατειλημμένες απλές κλίνες Covid αυξήθηκαν κατά 365.

Click4more Πέρα από το κόκκινο τα νοσοκομεία στην Αττική – Γιαννακός: Ούτε μια κλίνη ΜΕΘ στο Αττικόν

«Τα νοσοκομεία της Αττικής έχουν ξεπεράσει το κόκκινο» λένε όλοι. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο, χθες στο νοσοκομείο Αττικόν υπήρχε μόνο μια κλίνη στη ΜΕΘ του νοσοκομείου.

Και όλα αυτά ενώ υπάρχει η απόφαση να μεταφέρονται ασθενείς που δεν έχουν κορονοϊό σε νοσοκομείο της Χαλκίδας, αλλά είτε αυτό δεν «προχωράει» είτε δεν θέλουν οι ασθενείς. Αλλά κι εκεί τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Στο νοσοκομείο Χαλκίδας νοσηλεύονται 36 περιστατικά κορονοϊού, οι διασωληνωμένοι είναι 10, ενώ οι κλίνες στις ΜΕΘ είναι συνολικά 12.

Η πίεση να προχωρήσουν οι μεταφορές ασθενών από τη Χαλκίδα «αποτυπώνεται» και σε έγγραφο του ΕΚΑΒ όπου ζητείται έως τις 18:00 σήμερα (08.03.2021) το απόγευμα να έχει σταλεί λίστα με τα ονόματα 30 ασθενών (non covid) με διάφορες παθήσεις, οι οποίοι πρέπει να έχουν Rapid-PCR αρνητικό τεστ το τελευταίο 48ωρο και να είναι ικανοί να διακομιστούν σε ιδιωτικές κλινικές της Αθήνας.

Στόχος να αδειάσουν τα νοσοκομεία της Χαλκίδας και, όπως επίσης σημειώνεται στο έγγραφο, να δημιουργηθεί έως αύριο στις 21:00 «χώρος» για τη νοσηλεία τουλάχιστον 30 ασθενών με covid στο νοσοκομείο της Χαλκίδας!

Ήταν αναμενόμενο ότι οι άνω των 1.000 νέες λοιμώξεις που καταγράφονται καθημερινά από τις 2 Μαρτίου και μετά θα έφερναν μεγάλο κύμα εισαγωγών σε κλινικές και ΜΕΘ Covid, επισημαίνει στο iatropedia.gr, η Καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ και Διευθύντρια της Α’ ΜΕΘ του “Σωτηρία”, κα. Αντωνία Κουτσούκου: “Είναι το αναμενόμενο. Συμπληρώνεται αυτές τις μέρες μία εβδομάδα από την απότομη αύξηση των κρουσμάτων που είχαμε, οπότε τώρα αυξάνονται οι νοσηλείες και οι σοβαρές νοσηλείες. Αν λάβουμε υπόψη μας ότι γεμίσαμε, υπάρχει πίεση μεγάλη. Την Παρασκευή είχαμε 10 κλίνες ελεύθερες και ώρα έχουμε μάλλον 2 και ίσως και καμία. Τι να σας πω; Τις τελευταίες ημέρες οι Εντατικές είναι γεμάτες”, τονίζει.

Παρόμοια εικόνα περιγράφει και η Διευθύντρια της δεύτερης ΜΕΘ του “Σωτηρία” (δυναμικότητας 50 κλινών), Μαρία Ντάγανου: “Το νοσοκομείο είναι γεμάτο εδώ και πολλές μέρες. Εμείς μέσα στο Σαββατοκύριακο βάλαμε 7 νέους ασθενείς στη ΜΕΘ. Είχαμε ελεύθερες κλίνες, τώρα δεν έχουμε καμία ελεύθερη. Η δική μας Μονάδα έχει δυναμικότητα 50 κλινών και έχει μεγαλύτερη διακίνηση. Όλη την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε τουλάχιστον 4 με 6 εισαγωγές την ημέρα. Το “ρεκόρ” το κάναμε τώρα με τις 7 εισαγωγές” σημειώνει.

Νοσοκομεία Αττική: Ξεπέρασαν τους 300 ασθενείς σε ΜΕΘ στο λεκανοπέδιο

Αυτή τη στιγμή στις ΜΕΘ των νοσοκομείων του λεκανοπεδίου νοσηλεύονται για πρώτη φορά εδώ και μήνες περισσότεροι από 300 ασθενείς και συγκεκριμένα 302. Από αυτούς διασωληνωμένοι είναι οι 290.

Στα νοσοκομεία της 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, που περιλαμβάνουν όλα τα νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά, κατειλημμένες είναι οι περισσότερες κλίνες ΜΕΘ Covid. Πληρότητα στο 100% εμφανίζουν τα νοσοκομεία: Θριάσιο, Αττικόν, Ασκληπιείο,  Σισμανόγλειο, Ερυθρός Σταυρός, Γεννηματάς, Ελπίς, Αγία Όλγα και ΝΙΜΤΣ. Λίγες κλίνες διαθέτουν μέχρι αυτήν την ώρα, ο Ευαγγελισμός και το Σωτηρία.

Click4more Παγώνη: 2.600 κρούσματα έως την Τετάρτη – Άνοιγμα από 16 Μαρτίου, μάσκες τέλος από Σεπτέμβριο

Προσωρινή ανάσα στο ΕΣΥ της Αττικής αναμένεται να δώσουν οι 30 νέες κλίνες Εντατικής που ενεργοποιούνται από σήμερα Δευτέρα 8/3 στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου ΚΑΤ.

Την Τετάρτη 10/3 ενεργοποιούνται και οι εφεδρείες του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου, το oποίο εκκενώνεται από ασθενείς άλλων νόσων πλην Covid. Oι 301 κλίνες του νοσοκομείου, θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για απλή νοσηλεία ασθενών με Covid, ενώ τα χειρουργεία και οι αίθουσες ανάνηψης θα χρησιμοποιηθούν ως ΜΕΘ (πολυδύναμες), στις οποίες θα τοποθετηθούν διασωληνωμένοι ασθενείς με φορητούς αναπνευστήρες, όταν και οι υπόλοιπες ΜΕΘ στην Αττική κορεστούν.

Εξαντλούνται και οι απλές κλίνες Covid στα νοσοκομεία

Δεν είναι όμως, μόνο οι κλίνες ΜΕΘ Covid που εμφανίζουν πληρότητα σε υψηλά ποσοστά. Οι αυξημένες νοσηλείες ασθενών με κορονοϊό θέτουν σε κίνδυνο και την επάρκεια των απλών κλινών Covid στην Αττική.

Οι νοσηλείες στο ΕΣΥ του λεκανοπεδίου έχουν ξεπεράσει κάθε ιστορικό προηγούμενο, λένε οι γιατροί, πολύ περισσότερο που παραμένει σε υψηλούς αριθμούς και η ανάγκη για περίθαλψη ασθενών που πάσχουν από άλλα νοσήματα εκτός Covid.

Αυτή τη στιγμή στο λεκανοπέδιο υπάρχουν διαθέσιμες 2.251 νοσηλευτικές κλίνες και από αυτές κατειλημμένες είναι οι 1.788.

Οι ασθενείς με κορονοϊό καταλαμβάνουν σήμερα τις 1.555 από αυτές, αριθμός ρεκόρ για τις νοσηλείες Covid σε όλη τη χώρα και από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα. Ο αριθμός των νοσηλευομένων στην Αττική αυξάνεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Η τρέχουσα και η ερχόμενη εβδομάδα θα δοκιμάσει σημαντικά τις εφεδρείες του συστήματος, λένε οι ίδιοι οι γιατροί: “Ακόμα και μέσα σε αυτήν την εβδομάδα δύσκολα θα είμαστε, γιατί τα κρούσματα παραμένουν ψηλά στην Αττική. Κι αυτό που ζούμε είναι συνέπεια των αυξημένων κρουσμάτων. Συνήθως από αυτούς που μολύνονται ένα 20% μπαίνει στο νοσοκομείο. Κι από αυτούς, ο 1 στους 4 μπαίνει στη Μονάδα. Αφού είχαμε αυξημένα κρούσματα ένα ποσοστό από αυτούς θα νοσηλευτούν κι ένα ποσοστό από αυτούς που νοσηλεύονται θα μπει στην Εντατική. Η επιδείνωση έρχεται 8 με 10 μέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων”, τονίζει η Διευθύντρια της Πανεπιστημιακής ΜΕΘ του “Σωτηρία” κα. Κουτσούκου.

Προσπάθειες αύξησης των κλινών Covid

Για να προληφθεί η αυξημένη ζήτηση των επόμενων ημερών το Υπουργείο Υγείας εκπονεί σχέδια περαιτέρω αύξησης κρεβατιών. Συγκεκριμένα, επιστρατεύονται 30 απλές κλίνες νοσηλείας στο νοσοκομείο της Χαλκίδας, με σκοπό να μεταφερθούν ασθενείς από την Αττική, ενώ σημαντική βοήθεια αναμένεται να προσφέρει και η διαθεσιμότητα από Τετάρτη του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου.

Παράλληλα, το Υπουργείο Υγείας ασκεί πιέσεις προς τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κλινικών να διαθέσουν επιπλέον κλίνες για τη μεταφορά ασθενών που πάσχουν από άλλα νοσήματα, ώστε να απελευθερωθούν στο ΕΣΥ κι άλλες κλίνες για τη νοσηλεία Covid.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δεν αποκλείει μάλιστα το ενδεχόμενο, να επιταχθούν ιδιωτικές κλινικές ακόμη και για τη νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό, όπως ακριβώς συνέβη και κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη.

Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη

To άρθρο «Τσουνάμι» εισαγωγών και την επόμενη εβδομάδα στα νοσοκομεία της Αττικής: 145 εισαγωγές σε 24 ώρες δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τσουνάμι, Αττικής, 145,tsounami, attikis, 145