Τουρκία: Σχεδόν 1200 συλλήψεις διαδηλωτών σε έξι μέρες – «Προβοκάτορες» τους χαρακτηρίζει η κυβέρνηση
Σε νέες συλλήψεις «προβοκατόρων» προχώρησαν οι αρχές της Τουρκίας μετά από την έκτη νύχτα κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας σε πολλές πόλεις της χώρας, κατά της φυλάκισης του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου.
Η αστυνομία έκανε το βράδυ της Δευτέρας 43 συλλήψεις. Από την άλλη 7 από τους 8 δημοσιογράφους που συνελήφθησαν στα σπίτια τους στην Κωνσταντινούπολη ανάμεσά τους και ένας φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου
Συνολικά, 10 δημοσιογράφοι έχουν συλληφθεί στη χώρα, κατηγορούμενοι ότι «παραβίασαν τον νόμο για τις συναθροίσεις και τις διαδηλώσεις», σύμφωνα με την οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων MLSA, που παρακολουθεί τις υποθέσεις τους.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση της Άγκυρας παρέτεινε έως και την 1η Απριλίου την απαγόρευση των διαδηλώσεων. Οι συγκεντρώσεις έχουν απαγορευτεί εδώ και μία εβδομάδα στις τρεις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας – Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη και την πρωτεύουσα Άγκυρα – και σχεδόν 1.200 άνθρωποι που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις οι οποίες λαμβάνουν χώρα καθημερινά συνελήφθησαν σε διάστημα έξι ημερών.
Εντούτοις, 10.000 άνθρωποι επέστρεψαν το βράδυ της Δευτέρας (24.03.2025) μπροστά από το δημαρχείο της Κωνσταντινούπολης.
«Η αστυνομία μας συνέλαβε 43 προβοκάτορες και οι προσπάθειες να συλλάβουμε άλλους υπόπτους συνεχίζονται», προειδοποίησε σήμερα το πρωί στο Χ ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλικάγια.
Από την πλευρά του, το Συμβούλιο της Ευρώπης κατήγγειλε μία «δυσανάλογη προσφυγή στη βία», κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στην Τουρκία.
«Καλώ τις τουρκικές αρχές να τηρούν τις υποχρεώσεις τους σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα κι αναφορικά με τον σεβασμό της ελευθερίας της ειρηνικής συνάθροισης, της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας των ΜΜΕ», δήλωσε ο Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Συμβούλιο της Ευρώπης, Μάικλ Ο΄ Φλάχερτι.
Ο Οζγκούρ Οζέλ θα επισκεφθεί τον Ιμάμογλου στην φυλακήΣήμερα, ο πρόεδρος του κόμματος CHP του Εκρέμ Ιμάμογλου, Οζγκούρ Οζέλ, αναμένεται να μεταβεί στη φυλακή του Σιλιβρί, στο δυτικό τμήμα της Κωνσταντινούπολης, για να επισκεφθεί τον δήμαρχο αυτής της πόλης που κατηγορείται για «διαφθορά» και έχει προφυλακιστεί από την Κυριακή.
Άλλοι 48 συγκατηγορούμενοί του κρατούνται επίσης σε αυτήν τη φυλακή.
Εξάλλου, οι φοιτητές συνεχίζουν δυναμικά τις κινητοποιήσεις τους στην Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα και το Εσκισεχίρ και συνεχίζουν να απευθύνουν κάλεσμα για μποϊκοτάζ στα μαθήματα.
Ειδικά στην Κωνσταντινούπολη, οι φοιτητές ανακοίνωσαν «έναν συντονισμό» μεταξύ των πανεπιστημίων τους και την πραγματοποίηση μιας νέας συγκέντρωσης στις 17.00 τοπική ώρα (16.00 ώρα Ελλάδας).
Χθες το βράδυ, η πορεία τους ανακόπηκε βίαια από τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που είχαν σχηματίσει κλοιό και τους εμπόδισαν να φθάσουν στην έδρα της δημοτικής αρχής όπου το κόμμα CHP του φυλακισμένου δημάρχου Εκρέμ Ιμάμογλου συγκεντρώνει κάθε βράδυ δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές.
Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) κάλεσε σε μποϊκοτάζ έντεκα γνωστών καταστημάτων που πρόσκεινται στην κυβέρνηση, μεταξύ αυτών μιας αλυσίδας καφέ: «Τον καφέ μπορούμε να τον φτιάχνουμε μόνοι μας», είπε ο Οζέλ.
Την ίδια στιγμή, μέλη της κυβέρνησης, ανάμεσά τους ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Χακάν Φιντάν, από την Ουάσιγκτον όπου πραγματοποιεί την πρώτη επίσκεψη ενός Τούρκου υψηλόβαθμου αξιωματούχου μετά την άφιξη του Ντόναλντ Τραμπ στην εξουσία, καταδίκασαν τις προσβολές που διατυπώνονται εναντίον της μητέρας του προέδρου Ερντογάν.
«Η αναίσχυντη επίθεση σε βάρος του προέδρου μας και της εκλιπούσας μητέρας του στο Σαρατσχανέ (έδρα της δημοτικής αρχής) είναι το προϊόν μιας ηθικής κατάρρευσης και ενός ρυπαρού πνεύματος που στοχεύει την κοινωνική ειρήνη», κατήγγειλε ο Φιντάν.
Ο πρόεδρος του CHP επέκρινε επίσης αυτά τα υβριστικά συνθήματα: «Είναι απαράδεκτο να αναμειγνύονται οι διαμαρτυρίες με τις ύβρεις», έγραψε στο Χ.
To άρθρο Τουρκία: Σχεδόν 1200 συλλήψεις διαδηλωτών σε έξι μέρες – «Προβοκάτορες» τους χαρακτηρίζει η κυβέρνηση δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αρνήθηκε να δώσει το χέρι της στον εκπρόσωπο της κυβέρνησης η Ζωή Κωνσταντοπούλου
- Κατερίνα Παπακώστα: Επεισόδιο με τον Δ. Πλακιά σε κηδεία στην Καλαμπάκα
- Κωνσταντοπούλου στην παρέλαση της Λάρισας απέναντι από την εξέδρα των επισήμων: «Η θέση μου είναι με τον κόσμο»
- Φωτιά στην Καλλικράτεια - Σταμάτησε η παρέλαση της 25ης Μαρτίου - Δείτε βίντεο
- «Πτυχίο 1.200 ευρώ»: Δεύτερο κύκλωμα στον δήμο Ρόδου - Εμπλέκεται και η προϊστάμενη της Πολεοδομίας
- Απίστευτο: Ο πιλότος γύρισε πίσω 13ωρη πτήση επειδή ξέχασε το διαβατήριό του!
- Παρέλαση στους Αρκιούς: Μαθητές από τη Βούλα και τη Λάρισα συνόδευσαν τον μοναδικό μαθητή του σχολείου
- Ζευγάρι γιόρτασε την επέτειο του γάμου του στην στρατιωτική παρέλαση στο Σύνταγμα
- Διαμαρτυρία για τα Τέμπη στη μαθητική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ)
- Τα εμπορευματικά τρένα Κίνας-Ευρώπης ξεπέρασαν τις 90.000 μέσω των λιμένων Σιντζιάνγκ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις NewsIt
- Γαρυφαλλιά Καληφώνη για μια ενδεχόμενη εγκυμοσύνη μελλοντικά: «Με προβληματίζει πολύ αυτό»
- Φαρμακονήσι: Συνελήφθη 33χρονος διακινητής μεταναστών – Τους έριξε στη θάλασσα για να αποφύγει τον έλεγχο
- Ένταση με την Κατερίνα Παπακώστα και την οικογένεια Πλακιά σε κηδεία – Της ζήτησαν να ανάψει κερί για τα θύματα των Τεμπών
- Τόμας Μουργκ: «Δεν έχει κλείσει το κεφάλαιο ΠΑΟΚ, θα μείνουμε στην Ελλάδα και μετά την καριέρα μου»
- Μάκης Χριστοδουλόπουλος: Το μάτι με πιάνει πολύ, έχω ένα παιδί μαζί μου που με ξεματιάζει
- Γαλλία: Ανατροπή στην υπόθεση του 2χρονου Εμίλ – Συνελήφθησαν ο παππούς, η γιαγιά και άλλα δύο μέλη της οικογένειας για τη δολοφονία του
- «Ελεύθερος σκοπευτής» της Χαμάς ο δημοσιογράφος του Al Jazeera που σκοτώθηκε, λέει το Ισραήλ – 14 νεκροί στη Γάζα
- Θανάσης Κατερινόπουλος για το ζεϊμπέκικο που έγινε viral: «Το πρώτο που χόρεψα μετά την απώλεια του γιου μου»
- Γαλλία: Ανατροπή στην υπόθεση του 2χρονου Εμίλ – Συνελήφθησαν ο παππούς, η γιαγιά κι άλλα δύο μέλη της οικογένειας για τον θάνατό του
- Ντάρκο Κοβάσεβιτς: «Με τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς, η Εθνική Ελλάδας δεν χρειάζεται να ανησυχεί για μία δεκαετία»

- Τελευταία Νέα NewsIt
- Τουρκία: Σχεδόν 1200 συλλήψεις διαδηλωτών σε έξι μέρες – «Προβοκάτορες» τους χαρακτηρίζει η κυβέρνηση
- Κωνσταντίνος Τασούλας για την 25η Μαρτίου: Σήμερα η Ελλάδα είναι πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας
- Τζένιφερ Λόπεζ: Η εντυπωσιακή δημόσια εμφάνιση με το 17χρονο non-binary παιδί της
- Εμμανουήλ Καραλής: «Για μένα είναι χρυσό το μετάλλιό μου, είχε μάτι ο Μίλτος αυτή τη φορά»
- Κυριάκος Μητσοτάκης για 25η Μαρτίου: Το ανέφικτο έγινε πραγματικότητα – Οι Έλληνες πέτυχαν γιατί ήταν ενωμένοι
- Γαλλία: Ανατροπή στην υπόθεση του 2χρονου Εμίλ – Συνελήφθησαν ο παππούς, η γιαγιά κι άλλα δύο μέλη της οικογένειας για τον θάνατό του
- Η Μαρία Σράιβερ για το «σκληρό» διαζύγιό της με τον Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ: «Ήμουν τρομοκρατημένη»
- Η Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν κάθισε στην εξέδρα των επισήμων στη Λάρισα – Αγνόησε τη χειραψία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης
- Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Τα 47 στρατηγικά έργα για τη διασφάλιση και τη διαφοροποίηση της πρόσβασης σε πρώτες ύλες
- Η Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν κάθισε στην εξέδρα των επισήμων στη Λάρισα – Αγνόησε τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Δώρο Πάσχα 2025: Πότε πληρώνεται – Ποιοι το δικαιούνται
- 25η Μαρτίου: Διαμαρτυρία για τα Τέμπη μετά την στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα
- Χαλκιδική: Φωτιά σε διαμέρισμα στη Νέα Καλλικράτεια – Ακυρώθηκε η παρέλαση (Video)
- Γαλλία: Υπόθεση θανάτου Εμίλ - Υπό κράτηση οι παππούδες και θείοι του
- Συνελήφθη 33χρονος διακινητής στο Φαρμακονήσι
- Μητσοτάκης: Οι Έλληνες πέτυχαν όταν ήταν ενωμένοι, να διδαχθούμε από τους θριάμβους και τις καταστροφές μας
- Ανδρουλάκης: Τιμούμε αυτούς που έκαναν παγκόσμιο σύμβολο το «Ελευθερία ή Θάνατος»
- Ήττα στο φινάλε για τους Μπακς, παρά την ηγετική εμφάνιση του Giannis
- Δελτίο καιρού 25/03/2025
- Ρόδος: Πειθαρχικός έλεγχος για τις δικαστικές λειτουργούς που άφησαν ελεύθερους τους εμπλεκόμενους