Τουρκία: Αν χρειαστεί θα θυσιάσουμε δύο μαχητικά για να αντιμετωπίσουμε ένα Rafale

10:22 25/1/2023 - Πηγή: NewsIt

Τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας φαίνεται ότι έχουν προκαλέσει ένα «μούδιασμα» στην Τουρκία, ενώ πολλοί αναλυτές στα τουρκικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για αλλαγή ισορροπιών στο Αιγαίο και ξεκάθαρο προβάδισμα της χώρας μας. Αυτό άλλωστε αναμένεται να είναι και το κύριο θέμα συζήτησης στο εθνικό συμβούλιο ασφάλειας, που αναμένεται να γίνει σήμερα (25.01.2023) στην Άγκυρα. 

Υπό

την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο εθνικό συμβούλιο ασφαλείας – όπως μεταδίδουν ΜΜΕ στην Τουρκία – θα ζητηθεί εκτενώς το θέμα γύρω από τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας, αλλά και οι εξελίξεις στο Αιγαίο. Το πρακτορείο Anadolu μάλιστα αναφέρει ότι «εκτιμάται ότι θα εξεταστούν τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας όπως και προκλήσεις της Ελλάδας στο Αιγαίο. Στο πλαίσιο αυτό, στη σύσκεψη θα αξιολογηθούν και οι εξελίξεις στο Αιγαίο, την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο και προβλέπεται να συζητηθούν οι προσπάθειες προστασίας των δικαιωμάτων της Τουρκίας και της “ΤΔΒΚ” στην Ανατολική Μεσόγειο που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο».

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

«Αν χρειαστεί θα θυσιάσουμε δύο Rafale»

Την ίδια ώρα, η ανησυχία που επικρατεί αποτυπώνεται και στις τοποθετήσεις στρατιωτικών αναλυτών σε τουρκικά ΜΜΕ

«Στόχος της Τουρκίας δεν πρέπει να είναι μόνο η παραγωγή του εθνικού μαχητικού αλλά να μπορεί να είναι ισάξιο ή και καλύτερο από τα αντίστοιχα μαχητικά που θα αντιμετωπίζει» είπε χαρακτηριστικά ο στρατιωτικός αναλυτής Αμντουλάχ Αγάρ. «Όπως τα Rafale που παραλαμβάνει η Ελλάδα, όπως τα παλαιότερα μαχητικά F-16 τα οποία αντιμετωπίζει σε Block 70 και τα F-35 τα οποία θα παραλάβει» πρόσθεσε. 

Ο Τούρκος στρατιωτικός αναλυτής σημείωσε μάλιστα ότι αξιωματούχος του είπε ότι αν χρειαστεί θα «θυσιαστούν» δύο μαχητικά για να αντιμετωπιστεί ένα. «Όταν μιλούσα με ένα φίλο μου (σ.σ. αξιωματούχο) για τα ελληνικά Rafale και τα μειονεκτήματα που δημιουργούνται για εμάς, εκείνος μας είπε “μην ανησυχείτε αν χρειαστεί θα θυσιάσουμε 2 μαχητικά Rafale για να αντιμετωπίσουμε το ένα (σ.σ. της Ελλάδας). Έτσι θα κλείσουμε το κενό”» είπε χαρακτηριστικά ο Αμντουλάχ Αγάρ.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

Εντός τριετίας τρεις φρεγάτες για την «Γαλάζια Πατρίδα»

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι τα τουρκικά ΜΜΕ ασχολούνται και με τη ναυπήγηση τριών φρεγατών τα επόμενα τρία χρόνια που ανακοινώθηκε χθες (24.01.2023), τονίζοντας ότι «όλα γίνονται για να πλέουν τα πλοία στη “Γαλάζια Πατρίδα”». 

«Το τουρκικό Ναυτικό ενισχύεται καθημερινά. Η πρώτη τουρκικής ναυπήγησης φρεγάτα ‘Ιstanbul’ το 2023 θα βρίσκεται στη Γαλάζια Πατρίδα. Όμως τα σχέδια δεν τελειώνουν. Η διεύθυνση αμυντικής βιομηχανίας της προεδρίας έδωσε την έναρξη του προγράμματος.  Ο στόχος είναι εντός τριών ετών να πλέουν και τα τρία πλοία στη ‘Γαλάζια Πατρίδα’» αναφέρει χαρακτηριστικά το κανάλι Haber Global, σε σχετικό ρεπορτάζ του.

Και συνεχίζει: «O πρόεδρος της διεύθυνσης Αμυντικής βιομηχανίας Ισμαίλ Ντεμίρ τόνισε ότι οι φρεγάτες κλάσης ISTIF  θα ναυπηγηθούν από τα ιδιωτικά ναυπηγεία. Ανακοίνωσε πως τα τρία ναυπηγεία ᾽᾽Sedef, Anadolu , Safina” θα ναυπηγούν τις φρεγάτες  ταυτόχρονα . Κι έτσι θα μπουν οι βάσεις για τις ναυπηγήσεις τέτοιων πλοίων για το πρόγραμμα φρεγατών ISTIF. Θα συνεργαστούν περίπου 200 εταιρείες».

Με πληροφορίες από ΣΚΑΪ

To άρθρο Τουρκία: Αν χρειαστεί θα θυσιάσουμε δύο μαχητικά για να αντιμετωπίσουμε ένα Rafale δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τουρκία, Rafale,tourkia, Rafale