Τουριστικό marketing μετά την πανδημία: πώς θα το κάνετε σωστά

12:15 2/6/2020 - Πηγή: NewsIt

Η ιδιαιτερότητα της φετινής τουριστικής σεζόν επιτάσσει νέες προσεγγίσεις στον τρόπο προσέλκυσης ταξιδιωτών.

Η Ελλάδα ανοίγει ξανά τις πύλες της στους απανταχού ταξιδιώτες και τουρίστες, αυτή τη φορά έχοντας να αντιμετωπίσει μια παγκόσμια συνθήκη που επιβάλλει διαφορετικούς και πρωτόγνωρους χειρισμούς. Παρ’ όλη την εξαγωγιμότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, οι ελληνικές επιχειρήσεις θα πρέπει να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις της μετά την πανδημία εποχής, για να μπορέσουν να διατηρήσουν την καλή θέση τους

στην παγκόσμια τουριστική οικονομία.

Στο επίκεντρο η ασφάλεια

Η αρχή αυτής της προσαρμογής ξεκινά από το marketing, το οποίο θα πρέπει να επικεντρώνεται σε τρεις βασικούς πυλώνες: τη διαφάνεια, την ενημέρωση, αλλά κυρίως την ασφάλεια.

Καταρχάς, σε μια τέτοια συνθήκη, ο σχεδιασμός της προβολής της υπηρεσίας ή του προϊόντος μιας τουριστικής επιχείρησης θα πρέπει να συνοδεύεται από λεπτομερείς και ακριβείς πληροφορίες επιμένοντας και προωθώντας τα σημεία εκείνα που ανταποκρίνονται πλήρως στην πραγματικότητα. Επειδή υπάρχει έντονη επιφυλακτικότητα εκ μέρους των ταξιδιωτών, η ειλικρίνεια σε σχέση με τι μπορεί και τι όχι να προσφέρει μια επιχείρηση θα πρέπει να διέπει όλη τη στρατηγική της προώθησης των τουριστικών υπηρεσιών. Αν και ακούγεται αυτονόητο, εντούτοις θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι, λόγω της έντονης φόρτισης και ανησυχίας των τουριστών, οποιαδήποτε μη πραγματοποιήσιμη υπηρεσία θα πλήξει ανεπανόρθωτα τη φήμη της επιχείρησης.

Παράλληλα, οι οποιεσδήποτε αλλαγές στις προσφερόμενες υπηρεσίες λόγω του κορωνοϊού θα πρέπει να αναφέρονται καθαρά, προκειμένου να αποφευχθεί η δημιουργία προσδοκιών που μπορεί να μην ανταποκρίνονται στη φετινή πραγματικότητα. Έτσι λοιπόν, μια επιχείρηση που ετοιμάζεται να δεχθεί σταθερούς πελάτες, θα πρέπει να έχει φροντίσει με μια άμεση επικοινωνία, όπως την αποστολή newsletter ή ενημερωτικού κειμένου, να αποσαφηνίσει όλες τις αλλαγές που αναμένεται να συναντήσουν όσοι αποφασίσουν να προτιμήσουν εκ νέου τις υπηρεσίες της.

Το τρίτο πιο σημαντικό σημείο είναι να επικοινωνηθεί αποτελεσματικά η κοινωνική ευθύνη της επιχείρησης, δηλαδή η συμμόρφωση με τις διεθνείς προδιαγραφές προφύλαξης ενάντια στον κορωνοϊό. Στα πλαίσια αυτά, οι επίδοξοι ταξιδιώτες θα πρέπει να ενημερώνονται πλήρως για το τι προβλέψεις έχουν γίνει σχετικά με το ενδεχόμενο έξαρσης μιας πανδημίας κατά τη διάρκεια της διαμονής στον προορισμό τους. Έτσι, λοιπόν, ο κατάλληλος εξοπλισμός και η ενημέρωση για τους τρόπους προφύλαξης αποτελεί ίσως το σημαντικότερο εργαλείο προσέλκυσης νέων πελατών, προκειμένου να νιώσουν ασφαλείς καθ’ όλη τη διάρκεια των διακοπών τους.

Αναμφισβήτητα, τα έξοδα που θα κάνετε για να κερδίσετε την εμπιστοσύνη των επισκεπτών δεν θα είναι λίγα. Ίσως να χρειαστεί να προμηθευτείτε νέο εξοπλισμό ή να τροποποιήσετε τις εγκαταστάσεις σας. Ενδεχομένως να πρέπει να επεκτείνετε τον χώρο σας για να παρέχετε την απαραίτητη ασφάλεια στους θαμώνες ή να προσλάβετε έναν γιατρό, ώστε οι επισκέπτες να γνωρίζουν ότι μπορούν να απευθυνθούν άμεσα σε αυτόν αν ανησυχήσουν. Θα πρέπει να επενδύσετε σε καλύτερο καθαρισμό και απολύμανση με τη βοήθεια εξειδικευμένων συνεργείων, ενώ ίσως χρειαστεί να αλλάξετε πολλά κοινόχρηστα αντικείμενα πολλαπλών χρήσεων με αντίστοιχα μιας χρήσης. Όλα αυτά πρέπει να είναι εμφανή στην ιστοσελίδα της επιχείρησής σας ή όπου αλλού προβάλλεται, καθώς και να κοινοποιούνται με ενημερωτικά φυλλάδια στον επαγγελματικό σας χώρο.

Κάντε πραγματικότητα τις υποσχέσεις

Όλες αυτές οι αλλαγές τόσο σε επίπεδο λειτουργίας όσο και σε επίπεδο marketing ενέχουν επιπλέον κόστη για τις επιχειρήσεις, τα οποία σε συνδυασμό με την απώλεια εσόδων δεν είναι αμελητέα. Προκειμένου να ανταποκριθεί μια επιχείρηση στο παραπάνω τρίπτυχο οφείλει πρώτα να κάνει δομικές αναπροσαρμογές, οι οποίες είναι αναγκαίες, αλλά σε κάθε περίπτωση δίνουν στον πελάτη προστιθέμενη αξία, καθώς βάζουν την ασφάλεια και την εξυπηρέτησή του σε πρώτο πλάνο, και θα έχουν μακροπρόθεσμα οφέλη για την επιχείρηση. Σε αυτήν την προσπάθεια αρωγός στέκεται η Eurobank, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί ως «Τράπεζα του Τουρισμού», καθώς στηρίζει έμπρακτα τις εξωστρεφείς επιχειρήσεις και ιδίως αυτές που υπηρετούν τη «βαριά βιομηχανία» της χώρας, δηλαδή τον τουρισμό.

Στο πλαίσιο αυτό, και λόγω των ειδικών συνθηκών, η Eurobank έχει ανακοινώσει μέτρα στήριξης, προκειμένου οι τουριστικές επιχειρήσεις να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις απαιτήσεις των καιρών. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν –μεταξύ άλλων– τη χορήγηση άμεσης ρευστότητας για τις ανάγκες του 2020, την έγκριση κεφαλαίων για την επανεκκίνηση του 2021, καθώς και το πάγωμα των δόσεων των δανείων για φέτος και του χρόνου. Παράλληλα, η τράπεζα έχει εξαγγείλει προνομιακή τιμολόγηση για τους πελάτες της στο πρόγραμμα Πιστοποίησης Covid-Shield της TÜV Austria Hellas, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να εξασφαλίσει ότι μια επιχείρηση έχει κατάλληλους μηχανισμούς και υποδομές που είναι εναρμονισμένες με τις επιδημιολογικές οδηγίες.

Η Eurobank στέκεται όπως πάντα στο πλευρό των μεγάλων ξενοδοχειακών ομίλων μέσω των υπηρεσιών του εξειδικευμένου τομέα Ξενοδοχείων και Τουρισμού, με υπηρεσίες που ενισχύουν τη ρευστότητά τους και προσαρμόζουν την αποπληρωμή των δανείων στην εποχικότητα και τα χαρακτηριστικά της κάθε επιχείρησης. Παράλληλα, παρέχει εξατομικευμένες υπηρεσίες leasing, factoring και συναλλαγών, καθώς και υπηρεσίες χρηματοοικονομικού συμβούλου.

Για μικρού και μεσαίου μεγέθους τουριστικές επιχειρήσεις, η Eurobank εξακολουθεί να προσφέρει το εξειδικευμένο πρόγραμμα Business Banking Τουρισμός. Ειδικά για τουριστικά καταλύματα και ξενοδοχεία, η Eurobank προσφέρει το πρόγραμμα Hotel Business Credit, το οποίο περιλαμβάνει χορήγηση κεφαλαίου κίνησης για άμεση ενίσχυση ρευστότητας και κάλυψη εξόδων της προετοιμασίας για την τουριστική περίοδο. Το εν λόγω πρόγραμμα συμμετέχει στη δράση επιχειρηματική χρηματοδότηση ΤΕΠΙΧ ΙΙ, όπου διασφαλίζεται 40% άτοκη χρηματοδότηση έως 1,5 εκατομμύρια ευρώ, αλλά και στο πρόγραμμα COSME του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων όπου η χρηματοδότηση των κεφαλαίων κίνησης παρέχεται με την εγγύηση του ΕΤαΕ με μειωμένες εξασφαλίσεις από πλευράς επιχειρήσεων.

Εκτός από τις ενέσεις ρευστότητας, το Business Banking Τουρισμός παρέχει και μια σειρά από μη τραπεζικά προνόμια που βοηθούν τις τουριστικές επιχειρήσεις να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα τους και την προβολή τους. Για παράδειγμα, οι πελάτες της Eurobank εξασφαλίζουν, μεταξύ άλλων, σημαντικές εκπτώσεις στη συνεργασία τους με διακεκριμένες εταιρείες για να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της επιχείρησής τους, βελτιώνουν και προωθούν την ψηφιακή εικόνα της επιχείρησής τους online, ενώ μπορούν να αναβαθμίσουν ενεργειακά την επιχείρησή τους, να αποκτήσουν πιστοποίηση αστεριών και ανανεώσουν τον εξοπλισμό τους.

Επικοινωνήστε τις αλλαγές αποτελεσματικά

Αφού γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές και υιοθετήσετε τη νέα οπτική της προώθησης αυτών των αλλαγών, ο τρόπος που θα επικοινωνηθεί το τελικό προϊόν διαδραματίζει τον τελευταίο και καθοριστικό ρόλο. Στόχος είναι να προωθηθεί το τρίπτυχο διαφάνεια-ενημέρωση-ασφάλεια, προκειμένου να ενισχυθεί το brand της επιχείρησης και να καθιερωθεί στη συνείδηση των επίδοξων επισκεπτών της.

Για να γίνει αυτό, εκτός από τα δημοφιλή εργαλεία προώθησης, όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι διαφημίσεις σε μηχανές αναζήτησης, είναι καλό να αφιερωθεί χρόνος και κεφάλαια για να προβληθείτε από παραδοσιακά και μη μέσα ενημέρωσης. Σε μια εποχή που η υπερπληθώρα πληροφοριών στο διαδίκτυο έχει καταστήσει την ποιοτική επικοινωνία ενός προϊόντος έναν γρίφο για δυνατούς λύτες, η προσφυγή σε ένα μέσο που μπορεί να δώσει χώρο και αποκλειστικότητα για να προωθηθεί το προϊόν, είναι η ιδανική λύση. Ένα άρθρο, ή μια σειρά άρθρων λοιπόν σε ένα αξιόπιστο ή εξειδικευμένο μέσο της Ελλάδας ή και του εξωτερικού θα σας δώσει το πλεονέκτημα να ελέγξετε καλύτερα το αφήγημα του τριπτύχου και να αναλύσετε αποτελεσματικά τις νέες προσαρμοσμένες υπηρεσίας. Επενδύστε στην προβολή σας στις χώρες προέλευσης των συνηθισμένων επισκεπτών σας αφιερώνοντας αρκετούς πόρους: πρόκειται για μια σημαντική στιγμή για την επιχείρησή σας.

Τέλος, η ενημέρωση των ήδη υπαρχόντων πελατών και η ανάπτυξη προσωπικών σχέσεων μαζί τους θα πρέπει να είναι προτεραιότητα για κάθε επιχείρηση, προκειμένου να χτιστεί αμοιβαία εμπιστοσύνη και να διατηρηθεί το brand της επιχείρησης ψηλά στη συνείδηση του κοινού.

To άρθρο Τουριστικό marketing μετά την πανδημία: πώς θα το κάνετε σωστά δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα